"Każdy głosuje na maksymalnie 10 społeczności, można głosować na mniej jeżeli ktoś nie zna tylu. Punktacja jest następująca:
1 miejsce: 10 punktów
2 miejsce: 6 punktów
3 miejsce: 4 punkty
4-5 miejsca: 2 punkty
6-10 miejsca: 1 punkt
Staramy się głosować na społeczności, a nie na osady, bo jedna społeczność to czasami dwie osady, albo w jednej lokacji może być kilka społeczności, albo społeczność nie ma żadnej bo są wędrownymi nomadami, albo piratami.
Głosowanie trwa 10 dni! Podajemy możliwie jak najwięcej głosów w miarę możliwości. Głosowanie na jedną lub dwie społeczności może być uznanę za próbę manipulacji i pognębienia konkurencji dla własnych osad

Pomyślałem, gdy zobaczyłem temat o Najlepszych społecznościach. Wiele nominacji stamtąd budzi mój ostry sprzeciw... Warto więc może zrobić coś, gdzie jako gracz będę mógł wyrazić swoją opinię. Pamiętajmy, że tu nie chodzi o łamanie NZ czy wyżywanie się na konkurencyjnych społecznościach.
Chciałbym też zwrócić uwagę na sprawę uzasadnień dla nominacji. Powinny być bez emocji i w miarę opanowane np. za złą organizacje, za poglądy, za marnowanie szans i bezwład, za biurokrację, za przerost ambicji.
Każdy gracz gdy to czyta powinien pamiętać o tym, że są to tylko opinię. Jedni będą kochać Vlotryan, inni nienawidzić. Postaci <b>nie mogą</b> się sugerować tym. A to, że często może to być dalekie od <i>obiektywnej prawdy</i>, to jest już inna sprawa. Nie będziemy się tu jej starali wyłowić, tylko będziemy chcieli poznać opinię forumowiczów.
Nie ma dyskusji, antynominacji ani niczego w tym stylu. Ktoś oddał głos, to ten jest ważny. I tyle. Prosiłbym także by moderatorzy forum obserwowali czy nie dochodzi tu do jakiegoś łamania NZ przy uzasadnieniach. No i do antynominacji rzecz jasna.