[ANKIETA] Polskie znaki w Cantr

Ogólna pozapostaciowa dyskusja pomiędzy graczami Cantr II.

Moderators: Public Relations Department, Players Department

Czy uzywasz polskich znakow w Cantr?

Tak
30
48%
Nie
21
33%
Tak, ale planuje skonczyc ich uzywac
0
No votes
Nie, ale planuje zaczac ich uzywac
5
8%
Roznie z tym bywa
7
11%

Total votes: 63
Hal

[ANKIETA] Polskie znaki w Cantr

Postby Hal » Fri Mar 17, 2006 11:33 am

Polskie znaki to temat czesto powracajacy praktycznie od poczatku polskiego Cantr. Konsekwencje ich uzycia bywaja irytujace, gdy zamiast ogonkow widzimy krzaki ale jest tez wiele glosow nawolujacych do ich uzywania pomimo wielu problemow z tego wynikajacych.

Moja opinia w tej sprawie ewoluowala... na poczatku bylem zwolennikiem ogonkow, nastepnie lekko zniesmaczony "krzakami" uwazalem ze nie nalezy ich uzywac i tak tez czynilem. Jednak obecnie coraz bardziej odczuwam chec powrotu do polskich znakow.

Bardzo duzo ludzi pisze z ogonkami i pomimo tego, ze nie zawsze mozna to poprawnie odczytac to jednak czuje, ze wiele tracimy piszac po "polskawemu". Licze na to, ze nasi programisci z czasem rozwiaza ten problem definitywnie. Nie chce juz tak pisac poniewaz pisanie bez ogonkow wprowadzilo u mnie zle nawyki. Czasem popelniam bledy ortograficzne tam gdzie nigdy bym i ch nie popelnil piszac z ogonkami. Nie wspomne juz o tym jak to wplywa na moja prace gdzie sporo pisze. Cale szczescie, ze mam korektor w edytorze...

Zapraszam do ankiety a takze do wyrazenia swojej opinii w tym watku.
Last edited by Hal on Fri Mar 17, 2006 12:15 pm, edited 3 times in total.
Rob z kobietami co chcesz, ale nie probuj ich rozumiec. cytat Izabeli
ushol

Postby ushol » Fri Mar 17, 2006 11:37 am

Krzaki mnie nie bulwersują... nie tak jak buźki (ale to temat zamknięty)... Uważam, że nie ma wielkiego problemu z krzakami... Tak więc używm i nie mam zamiaru przestać... Jeśli polska strefa to piszmy po polsku, a nie po polsku-podobnie...
Image
Image
Federacja RP
KilDar

Postby KilDar » Fri Mar 17, 2006 11:56 am

jestem za używaniem, pod warunkiem, że nic się nie będzie krzaczyło, a jeżeli już to sporadycznie...
Matix wrote:Nie grałem w Cantra przez najbliższe pięć minut
Izabela

Postby Izabela » Fri Mar 17, 2006 12:13 pm

Od poczatkow mojego korzystania z Internetu nie uzywam polskich znakow w poczcie, usenecie, komunikatorach i innych tego typu miejscach.

Powod jest prosty - przed kilkoma laty z polskimi znakami byly problemy, a w niektorych miejscach sa do dzis, ale o tym zazwyczaj mozna sie przekonac dopiero po umieszczeniu swojej wypowiedzi. Tak wiec - poniewaz zalezy mi na tym, aby byc rozumiana - wole z gory zakladac te problemy i nie uzywac znakow diakrytycznych.
I'm not anti-social; I'm just not user friendly.
Cantryjczyk

Postby Cantryjczyk » Fri Mar 17, 2006 12:23 pm

Nie uzywam polskich znakow w cantr, z zalozenia tego nie robie korzystajac z internetu. Co innego dokumenty w wordzie na wlasny uzytek. Ale w cantr, na forach, na czatach, ircach itp polskiego znaczka nikt u mnie nie zaobserujei i uwazam to za cos normalnego.

Nie mam problemow ani pisac z polskimi znaczkami, ani bez poskich znaczkow. Podobnie czytajac, nie robi mi o roznicy, chyba ze pojawia sie krzaczki ktorych nie lubie.
Każdy ma swój punkt widzenia, ale nie każdy z niego coś widzi.
WojD

Postby WojD » Fri Mar 17, 2006 12:41 pm

Ale dla mnie to jest jednak problem. Dużo piszę w formularzach w różnych systemach do zarządzania treścią - jak się przestawiam w Cantr na pisanie polskawe, to potem muszę się przestawić na poprawne...

Poza tym musze pisac poprawnie również w komunikatorach - na tyle ile się da, bo na przykład niewidomi, którzy korzystają ze screenreaderów mają koszmarne problemy ze zrozumieniem odczytywanego tekstu polskawego (spróbujcie przeczytać głośno tekst ignorując diakrytyki)...
==============
Yossarian

Postby Yossarian » Fri Mar 17, 2006 12:48 pm

Używam polskich znaków od zawsze i nie zamierzam przestać. :-)
Tym bardziej, że wróciła do mnie literka 'ć'. :twisted:
Everything I build I destroy
Everything I love always hurts
Everything I hate I'd rather love
Everything I am is everything I'm not
Fiona

Postby Fiona » Fri Mar 17, 2006 12:51 pm

A ja nie uzywam nigdzie w internecie :)
Nie mam klopotu z odczytywaniem wiadomosci pisanych bez ogonkow, nawet jesli sie nie skoncentruje to "nie widze" czy sa ogonki, czy nie :D
A ze jestem samolubna i nie widze dalej niz czubek wlasnego nosa to nie zwracam uwagi na ludzi ktorym brak ogonkow przeszkadza :twisted: :wink:
Ostatecznym celem homoseksualizmu jest walka z Kościołem i zniszczenie Kościoła.
O. Tadeusz Rydzyk.
PRUT

Postby PRUT » Fri Mar 17, 2006 1:52 pm

Uzywam polskich znaków i będę ich uzywać. To że jacys głupole kiedys nie przewidzieli że na świecie sa rózne alfabety i może warto by było od poczatku pomysleć o unikodzie, to już nie moja wina.

Największym moim argumentem za uzywaniem narodowych znaków są różne alfabety. Czy gdybyśmy uzywali np. cyrilicy, to wtedy też musielibysmy uzywac łacińskich liter? W imie czego?
Mapokl

Postby Mapokl » Fri Mar 17, 2006 1:59 pm

Po to mamy polskie znaki, żeby ich używać...

Co do krzaczków to wystarczy zmienić kodowanie i juz po sprawie... każda przegladarka internetowa to umożliwia.

Ps. Później się każdy przyzwyczaja i nawet normalnego tekstu nie potrafią napisać.
Hal

Postby Hal » Fri Mar 17, 2006 2:03 pm

Mapokl wrote:Co do krzaczków to wystarczy zmienić kodowanie i juz po sprawie...

Masz tu raczej do czynienia z inteligentnymi ludzmi, sprawa kodowania w Cantr to nie tak prosta jak Ci sie wydaje.
Last edited by Hal on Sun Mar 19, 2006 2:50 pm, edited 1 time in total.
Rob z kobietami co chcesz, ale nie probuj ich rozumiec. cytat Izabeli
Diabelek

Postby Diabelek » Fri Mar 17, 2006 2:21 pm

Mapokl wrote:Co do krzaczków to wystarczy zmienić kodowanie i juz po sprawie... każda przegladarka internetowa to umożliwia.

Wlasnie w kodowaniu tkwi problem. W jednej lokaacji spotkalem ludzi, ktorzy namietni pisali z pl znaczkami, trzy rozne osoby i .. 3 rozne kodowania :|. Masakra byla, bo jak by sie nie ustawilo kodowania to zawsze bylo zle..
Mapokl

Postby Mapokl » Fri Mar 17, 2006 3:54 pm

Dla mnie zmienienie kodowania to dwa kliknięcia myszką, a to jest tyle wysiłku...

natomiast kilka razy nie mogłem zrozumieć o co chodzilo rozmówcy, bo nieuzywal ani polskich liter a pare wyrazów dodatkowo poprzekręcał...
NiKnight

Postby NiKnight » Fri Mar 17, 2006 5:01 pm

Ja nie używam, przyzwyczajenia nagromadzone przez wiele lat. Poza tym praca pod systemami gdzie nieraz nie było polskich znaków no i rozmowy z ludźmi, którzy nie mają ich zainstalowanych.

W Cantrze może parę razy użyłem pliterek, tylko wtedy gdy trzeba było sprecyzować o co chodzi czyli już "akademicki" przykład "laska - łaska" lub "zadac - żądać".

Jestem przeciw używaniu, chyba, że wszyscy od razu zaczną używać UTF'a bo inaczej nie da się czasem przeczytać o co chodzi a zmiana, która jest szybka dla Ciebie Mapoklu jest przydatna do krótkich rozmów. Nie wyobrażam sobie zmieniać dwadzieścia razy po to by móc przeczytać innych mieszkanców w większych miastach :/

Nie zmienia to faktu, że tutaj piszę z polskimi znakami :wink:
Ni Ni Ni Ni!
CzerwonyMag

Postby CzerwonyMag » Fri Mar 17, 2006 5:49 pm

Ja nie używałem polskich znaków głownie ze względu na anglojęzyczne fora i inne tego typu sprawy. Dopiero od niedawna postanowiłem coś z tym zrobić (i nie mówię tutaj tylko o Cantr, ale również o gg czy polskich forach). Poniekąd zmusiła mnie do tego pewna moja postać z Cantr (ale postaci mogą namieszać w życiu co nie? :) ). Jednak zdarza się że różnie to bywa z tymi znakami (mogę czasem zapomniec o ich istnieniu), dlatego w ankiecie jako jedyny do tej pory zaznaczyłem, że różnie to bywa.

Jednak nie mogę wyzbyć się takiego "drygu" że w Cantr mnie ktoś przez polskie znaki źle zrozumie, bo ma złe kodowanie ustawione... :(

Return to “Ogólne dyskusje”