Polskie Cantr Webzine ?

Ogólna pozapostaciowa dyskusja pomiędzy graczami Cantr II.

Moderators: Public Relations Department, Players Department

Skarbniq

Polskie Cantr Webzine ?

Postby Skarbniq » Sun Jan 22, 2006 7:14 pm

Kto jeśli nie Polacy może utworzyć swój odpowiednik Webzine ? :D

Moze juz czas abysmy mieli inna wizytowke w polskim internecie niz wysluzona strona Kevesa ?

Pytanie 1: serwer
Pytanie 2: jportal czy coś autorskiego któregoś z graczy ?
Jos Elkink
Founder Emeritus

Postby Jos Elkink » Sun Jan 22, 2006 7:28 pm

Sorry to answer in English ... I understand you want to start a Polish webzine and need a server etc? You should contact with the current Webzine authors. The best would be, I think, to integrate the two. If we could find the editors to run it, it would be cool if we could simply have English and Polish issues. The Polish editor should know enough English to cooperate with the other two editors, but besides that, the Polish issue can be entirely operated in Polish.
Diabelek

Postby Diabelek » Sun Jan 22, 2006 7:38 pm

Jos dobrze gada, jesli jest moziwosc to lepiej zintegrowac sie z czyms co juz istnieje... Po sesji moge sprobowac swoich sil, ale raczej nie jestem dobry w pisaniu artykulow....
lukaasz

Postby lukaasz » Sun Jan 22, 2006 7:55 pm

Jos Elkink wrote:Sorry to answer in English ... I understand you want to start a Polish webzine and need a server etc? You should contact with the current Webzine authors. The best would be, I think, to integrate the two. If we could find the editors to run it, it would be cool if we could simply have English and Polish issues. The Polish editor should know enough English to cooperate with the other two editors, but besides that, the Polish issue can be entirely operated in Polish.

dla tych co nierozumieje:
Jos mowi ze zajefajnie i ze mozna na oficjalnej stronie zrobic osobno polska i angielska wersje.
Skarbniq

Postby Skarbniq » Sun Jan 22, 2006 7:56 pm

My general idea of "polish webzine" is little different. I prefer publishing article as soon as it is prepared, to gathering ten or more articles for the next issue.

I think that you are affraid of possible CRB in such independent "webzine".

Integrated Webzine would be less clear ( readable ) for polish non-players. I'm thinking about "polish webzine" as an encouragement for them, to join Cantr family :wink:
Jos Elkink
Founder Emeritus

Postby Jos Elkink » Sun Jan 22, 2006 9:27 pm

No, I'm not *against* an independent Webzine ... just thought it was cool to integrate the two. If you prefer a separate one, go ahead ;) ... (Of course, keeping the CR in mind ...)
Skarbniq

Postby Skarbniq » Sun Jan 22, 2006 9:40 pm

Więc jak myślicie ?
KVZ
Players Dept. Member

Postby KVZ » Mon Jan 23, 2006 12:47 am

Jako członek załogi Cantr nie będę popierać indywidualnej inicjatywy tworzenia odrębnego zina ( chociaż podobnie jak Jos nie jestem przeciwko ;) ). Uważam, że lepiej jest to zrobić w ramach oficjalnego zinu. A co do czekania na artykuły to w końcu Cantr jest grą dla cierpliwych :) Więc co za problem poczekać na kolejny numer zina z dużą ilością artykułów.
Corruption born inside. I'm part of dark side / A.F.K. / We'll steal your dreams and control your minds
https://twitter.com/DukeKVZ / http://www.futurerp.net/pages/link.php?id=24880
WojD

Postby WojD » Mon Jan 23, 2006 6:33 am

Ja zgadzam się z Jos'em i KeVesem... Dlatego między innymi przystopowałem pracę z osobną stroną o Cantr - żeby nie robić schizmy ;)
adres w razie czego jest http://cantr.wojd.info - zrobiłem wirtualke na własnym serwerze - postawić można wszystko - od bloga do mambo. Nie wiem jednak, czy jest sens - mam wrażenie, że lepiej się właczyć w 'Stolen Notes'.

Polska strefa powinna się zintergrować - w końcu postaci żyjka w jednym świecie i anglojęzyczni może będa chcieli poczytac o tym co się dzieje u nas i na odwrót. Więcej tekstów będzie - to zin będzie się ukazywać częściej. Potzrebni są tłumacze - to na pewno, żeby zina w obie strony przełożyć - i tyle...
==============
Panna Mao

Postby Panna Mao » Mon Jan 23, 2006 9:19 am

POmysl z dolaczeniem polskiego zina do angielskiego jest o tyle wygodny, ze nie byloby problemu z serwerem i platnosciami za niego :)

Do tlumaczenia jako takiego sie nie pcham, ale jak juz cos powstanie, to w miare mozliwosci moge sie dolaczyc do tworzenia, jak mnie napadnie wena gdzies na bezdrozach :)

Narazie lece poczytac angielski, zeby sie zorientowac o co w ogole tam chodzi :roll:
pozdrawiam.
Skarbniq

Postby Skarbniq » Mon Jan 23, 2006 10:17 am

Nie będę robił nic na siłę. Jeżeli wolicie "integrated" to w tym kierunku pójdę.

Jednak według mnie:

a) forma graficzna Webzine nie wpływa zachęcająco na czytelników. Jest to strasznie "nadziubdziane".

b) Webzine nie przejmie roli strony Kevesa. Jest propozycją dla graczy a nie łącznikiem polskiego Cantr z resztą v-przestrzeni.
Panna Mao

Postby Panna Mao » Mon Jan 23, 2006 10:32 am

Skarbniq masz racje, ze jak sie dolaczymy do istniejacego zina angielskiego, to nie bedzie po naszemu (alez to polskie :D) ale z drugiej strony gdybysmy zrobili swoj odrebny, to mogloby to zostac uznane za forme odizolowania sie od innych narodowosci w cantr, a przeciez zyjemy w jednym swiecie. Rozwiazaniem byloby zrobienie osobnego zina dwujezycznego i w pelni zaakceptowanego przez moderatorow gry, zeby sie nie okazalo, ze na polskim zinie lamie sie NZ i nie mozna nic z tym zrobic. Dlatego lepiej zrobic wspolny i miec raczki czyte :)
Skarbniq

Postby Skarbniq » Mon Jan 23, 2006 10:34 am

Panna Mao wrote:Dlatego lepiej zrobic wspolny i miec raczki czyte :)

Tak jest najprościej :wink: A powinno być najlepiej :D

Raczej nie bylibyśmy w stanie ( czasowo ) tłumaczyć naszych artykółów na angielski, a nie wydaje mi się żeby ktoś translatorem próbował je dekodować. Dlatego widzę opcję kompromisową.

Na bieżąco artykuły (jeżeli takowe będą ) ukazywałyby się w niezależnym portaliku, a w momencie gdy uzbierałoby się ich 10 puszczałoby się w Webzine polskie issue - dzięki czemu artykuły byłyby zarchiwizowane w bezpiecznym miejscu i namacalne dla graczy z pozostałych państw.

to nie bedzie po naszemu (alez to polskie )

Nawet o tym nie pomyślałem, że powinno być "polskie". Chcę żeby było przejrzyste, interesujące i propagandowe :D
Last edited by Skarbniq on Mon Jan 23, 2006 10:45 am, edited 1 time in total.
Panna Mao

Postby Panna Mao » Mon Jan 23, 2006 10:43 am

Jest to dobre rozwiazanie, tylko ktos musialby porzadnie pilnowac trzymania sie zasad.
Skarbniq

Postby Skarbniq » Mon Jan 23, 2006 10:50 am

Ten kto zajmie się organizacją weźmie całą odpowiedzialność na siebie :wink:

Return to “Ogólne dyskusje”