UWAGA!! Post skierowany do twórców map!
Moderators: Public Relations Department, Players Department
-
UWAGA!! Post skierowany do twórców map!
Zrobiłem właśnie mapę wyspy. Wyszła bajerancko. Nawet nie wiem, czy nie jest lepsza, niż S-mapa Vl*yan
Nawet udało mi się zrobić te same czcionki, tej samej wielkości, obramowania, ścieżki i miasta.
Na wyspie jednak odkryłem sporo surowców, które nie znajdują się w głównej legendzie jak:
łosoś, żywica i inne. Tu trafiłem na problem, którego nie udało mi się przeskoczyć. Zrobienie prostokoncika z obramówką o nie jest problem. Problemem jest zrobienie takich napisałwó jak są przy innych symbolach (2 litery w prostokącie i opis po prawej). Nie doszedłem ani jakia to czcionka, ani jak jest skonfigórowana. Nie doszedłem również w jaki sposób zrobione zostało cieniowanie czcionki z prawej strony.
Jestem szczęśliwym posiadaczem programu PhotoShop XP
Please Help!
P.S.
Jeśli ktoś znający się na rzeczy wie jak to zrobić, doszedłe do tego sam, to niech pisze. Zależy mi na ładnej mapce ze wszystkimi surowcami :]
Nawet udało mi się zrobić te same czcionki, tej samej wielkości, obramowania, ścieżki i miasta.
Na wyspie jednak odkryłem sporo surowców, które nie znajdują się w głównej legendzie jak:
łosoś, żywica i inne. Tu trafiłem na problem, którego nie udało mi się przeskoczyć. Zrobienie prostokoncika z obramówką o nie jest problem. Problemem jest zrobienie takich napisałwó jak są przy innych symbolach (2 litery w prostokącie i opis po prawej). Nie doszedłem ani jakia to czcionka, ani jak jest skonfigórowana. Nie doszedłem również w jaki sposób zrobione zostało cieniowanie czcionki z prawej strony.
Jestem szczęśliwym posiadaczem programu PhotoShop XP
Please Help!
P.S.
Jeśli ktoś znający się na rzeczy wie jak to zrobić, doszedłe do tego sam, to niech pisze. Zależy mi na ładnej mapce ze wszystkimi surowcami :]
- WojD
Twoja mapa nie musi a nawet nie powinna być kopią S-Mapy...
Czcionka uzyta w legendzie, to zdaje się Arial
W kazdym razie w moich marnych naśladownictwach S-Mapy do legendy i surowców używałem Ariala. Zeby była czytelna trzeba poeksperymentować z antyalisingiem - w Fireworks używam 'crisp antialias'
Natomiast efekt, to chyba zwykły cień - na jakies 2 px, z 50% przezroczystoscia i 2 px rozmyciem...
Powodzenia
Czcionka uzyta w legendzie, to zdaje się Arial

Natomiast efekt, to chyba zwykły cień - na jakies 2 px, z 50% przezroczystoscia i 2 px rozmyciem...

Powodzenia
==============
-
No nie musi. Wręcz przeciwnie. Podoba mi się pomysł jej zrealizowania i dlatego się na niej opierałem, lecz starałem się by moje wykonanie było znacznie lepsze.
Dzięki. Tak sądziłęm, że to Arial, chociaż nad monotypem pogrubionym się zastanawiałem. Problem w tym, że Photoshop nie ma możliwości Cieniowania. W każdym razie ja nie znalazłem...
Dzięki. Tak sądziłęm, że to Arial, chociaż nad monotypem pogrubionym się zastanawiałem. Problem w tym, że Photoshop nie ma możliwości Cieniowania. W każdym razie ja nie znalazłem...
- WojD
Arial albo arialopodobna...
Cień w Photoshopie - Layer-> Layer Style-> Drop Shadow
Poczytaj tez sobie m. in. tutaj - http://graffik.pl/zrobrys.htm
No i: http://www.google.pl/search?hl=pl&q=photoshop+tutoriale&btnG=Szukaj+w+Google&lr=lang_pl
Cień w Photoshopie - Layer-> Layer Style-> Drop Shadow
Poczytaj tez sobie m. in. tutaj - http://graffik.pl/zrobrys.htm
No i: http://www.google.pl/search?hl=pl&q=photoshop+tutoriale&btnG=Szukaj+w+Google&lr=lang_pl
==============
-
Człowiek! Jesteś BOSKI!!!!
Dopiero zaczynam swoją przygodę z tym programem i puki co poruszam się w granicach rzeczy, któe poznałem na innych programach. Nie umiem jeszcze wykorzystywać pełnych możliwości tego programu.
Strona jest super, bo traktuje o rzeczach nieopisywanych w podręcznikach. Masa konkretnych przykładaów. Dzięki!
Dopiero zaczynam swoją przygodę z tym programem i puki co poruszam się w granicach rzeczy, któe poznałem na innych programach. Nie umiem jeszcze wykorzystywać pełnych możliwości tego programu.
Strona jest super, bo traktuje o rzeczach nieopisywanych w podręcznikach. Masa konkretnych przykładaów. Dzięki!
- marol
- WojD
No niestety... już po ptokach.
Mylisz się kolego. Arial nie pasuje z prostej przyczyny. Są inne litery. Chociażby "a", które w tablicy nie ma ogonka u góry, tylko to jest "o" z dziubkiem u dołu. Oparłem się głównie na Comic Sans MS. Trochę było zabawy i wyszły "ciut" grubsze / bielsze, lecz jest to niemal niezauważalne (tylko dla kogoś, kto takie mapy robi).
Robię S-mapy, bo wydają mi się najładniejsze i najwierniejsze oryginałowi. "Magiczna mapa" mi się nie podoba, a do tego nie chodzi pod przeglądarkami innymi niż IE, bo niewidzialne odnośniki nie są traktowane przez FireFoxa czy NetScape.
Ręczne mapy są fajne... no ale cóż... ja wolę mimo to ładne, gładkie i czytelne S-Mapy. Są funkcjonalne ze względu na pokazane ścieżki i czytelną listę surowców. ZERO textu i szukania.
Pochwalił bym się moją pierwsza jak do tej pory mapką, ale mi nie wolno
:p
Główna czcionka mapy (nazwy miast) to ordynarnie Comicem pogrubionym bodajże 14stką z 2px cieniem (o ile pamiętam)
Największy problem, to jednak cień do liter w legędzie... mój, jakbym się nie starał, to zawsze ładniejszy wychodzi o_O, ale to pewnie przez wcześniejszą konwersję obrazu, by był lżejszy...
Pod jakim programem robiłeś te mapki?
Mylisz się kolego. Arial nie pasuje z prostej przyczyny. Są inne litery. Chociażby "a", które w tablicy nie ma ogonka u góry, tylko to jest "o" z dziubkiem u dołu. Oparłem się głównie na Comic Sans MS. Trochę było zabawy i wyszły "ciut" grubsze / bielsze, lecz jest to niemal niezauważalne (tylko dla kogoś, kto takie mapy robi).
Robię S-mapy, bo wydają mi się najładniejsze i najwierniejsze oryginałowi. "Magiczna mapa" mi się nie podoba, a do tego nie chodzi pod przeglądarkami innymi niż IE, bo niewidzialne odnośniki nie są traktowane przez FireFoxa czy NetScape.
Ręczne mapy są fajne... no ale cóż... ja wolę mimo to ładne, gładkie i czytelne S-Mapy. Są funkcjonalne ze względu na pokazane ścieżki i czytelną listę surowców. ZERO textu i szukania.
Pochwalił bym się moją pierwsza jak do tej pory mapką, ale mi nie wolno

:p
Główna czcionka mapy (nazwy miast) to ordynarnie Comicem pogrubionym bodajże 14stką z 2px cieniem (o ile pamiętam)
Największy problem, to jednak cień do liter w legędzie... mój, jakbym się nie starał, to zawsze ładniejszy wychodzi o_O, ale to pewnie przez wcześniejszą konwersję obrazu, by był lżejszy...
Pod jakim programem robiłeś te mapki?
- marol
-
No wiesz... zapytałem na forum na początku jak widzisz, ale coś długo nie odpisywałeś... :]
Jeśli możesz, to prześlij mi:
-nazwy czcionek do mapy
-nazwę czcionki do legendy (zdaje się z 2 kożystałeś)
-rodzaj cienia wykorzystywanego do czcionek w legędzie, bo to mi sprawia największy problem...
-kroje czcionek (grubość, wielkość, kursywa etc.)
Sory że taki problem stawiam, ale ja lubię robić pożądnie :]
to mój mail: jifer@op.pl
-nazwy czcionek do mapy
-rodzaj cienia wykorzystywanego do czcionek w legędzie, bo to mi sprawia największy problem...
to mój mail: jifer@op.pl
- lukaasz
-
-
belin wrote:Anonymous wrote:"Magiczna mapa" mi się nie podoba, a do tego nie chodzi pod przeglądarkami innymi niż IE, bo niewidzialne odnośniki nie są traktowane przez FireFoxa czy NetScape.
Mi sie osobiscie magiczna mapa tez nie podoba - ale pod FF chodzi. Nie wiem co niby tam u Ciebie nie dziala.
Magiczna mi też działa, pamiętajcie, że to tylko jedna mapa tej zamierzchłej wyspy, na której jest tyle chorych konfliktów

- marol
W sumie to chyba odpisałem w 6 poscie, nieprawdaż?Jifer wrote:No wiesz... zapytałem na forum na początku jak widzisz, ale coś długo nie odpisywałeś... :]
-nazwy czcionek do mapy

W późniejszych mapach zastosowałem Minion Pro (to ta szeryfowa).
-