UWAGA!! Post skierowany do twórców map!

Ogólna pozapostaciowa dyskusja pomiędzy graczami Cantr II.

Moderators: Public Relations Department, Players Department

Jifer

UWAGA!! Post skierowany do twórców map!

Postby Jifer » Sat Dec 17, 2005 3:04 pm

Zrobiłem właśnie mapę wyspy. Wyszła bajerancko. Nawet nie wiem, czy nie jest lepsza, niż S-mapa Vl*yan
Nawet udało mi się zrobić te same czcionki, tej samej wielkości, obramowania, ścieżki i miasta.
Na wyspie jednak odkryłem sporo surowców, które nie znajdują się w głównej legendzie jak:
łosoś, żywica i inne. Tu trafiłem na problem, którego nie udało mi się przeskoczyć. Zrobienie prostokoncika z obramówką o nie jest problem. Problemem jest zrobienie takich napisałwó jak są przy innych symbolach (2 litery w prostokącie i opis po prawej). Nie doszedłem ani jakia to czcionka, ani jak jest skonfigórowana. Nie doszedłem również w jaki sposób zrobione zostało cieniowanie czcionki z prawej strony.

Jestem szczęśliwym posiadaczem programu PhotoShop XP

Please Help!

P.S.
Jeśli ktoś znający się na rzeczy wie jak to zrobić, doszedłe do tego sam, to niech pisze. Zależy mi na ładnej mapce ze wszystkimi surowcami :]
WojD

Postby WojD » Sat Dec 17, 2005 4:02 pm

Twoja mapa nie musi a nawet nie powinna być kopią S-Mapy...

Czcionka uzyta w legendzie, to zdaje się Arial :) W kazdym razie w moich marnych naśladownictwach S-Mapy do legendy i surowców używałem Ariala. Zeby była czytelna trzeba poeksperymentować z antyalisingiem - w Fireworks używam 'crisp antialias'
Natomiast efekt, to chyba zwykły cień - na jakies 2 px, z 50% przezroczystoscia i 2 px rozmyciem...

:)

Powodzenia
==============
Jifer

Postby Jifer » Sat Dec 17, 2005 6:30 pm

No nie musi. Wręcz przeciwnie. Podoba mi się pomysł jej zrealizowania i dlatego się na niej opierałem, lecz starałem się by moje wykonanie było znacznie lepsze.

Dzięki. Tak sądziłęm, że to Arial, chociaż nad monotypem pogrubionym się zastanawiałem. Problem w tym, że Photoshop nie ma możliwości Cieniowania. W każdym razie ja nie znalazłem...
WojD

Postby WojD » Sat Dec 17, 2005 6:55 pm

Arial albo arialopodobna...

Cień w Photoshopie - Layer-> Layer Style-> Drop Shadow

Poczytaj tez sobie m. in. tutaj - http://graffik.pl/zrobrys.htm

No i: http://www.google.pl/search?hl=pl&q=photoshop+tutoriale&btnG=Szukaj+w+Google&lr=lang_pl
==============
Jifer

Postby Jifer » Sun Dec 18, 2005 12:08 pm

Człowiek! Jesteś BOSKI!!!!
Dopiero zaczynam swoją przygodę z tym programem i puki co poruszam się w granicach rzeczy, któe poznałem na innych programach. Nie umiem jeszcze wykorzystywać pełnych możliwości tego programu.
Strona jest super, bo traktuje o rzeczach nieopisywanych w podręcznikach. Masa konkretnych przykładaów. Dzięki!
marol

Postby marol » Sun Dec 18, 2005 4:35 pm

No to może się wypowiem, jako, że pytanie do mnie skierowane było - użyta czcionki to Myriad Pro (beszeryfowa), w nowszych Minion Pro (szeryfowa).
WojD

Postby WojD » Sun Dec 18, 2005 4:56 pm

Dzięki :) Nowszych (nowszych !?!!? - jednak robisz dalej S-Mapy?) jeszcze nie widziałem - nie mogę się doczekać :)

Arial Italic w tej wielkosci jest podobny bardzo do Myriada.
==============
Guest

Postby Guest » Fri Dec 23, 2005 9:35 pm

No niestety... już po ptokach.
Mylisz się kolego. Arial nie pasuje z prostej przyczyny. Są inne litery. Chociażby "a", które w tablicy nie ma ogonka u góry, tylko to jest "o" z dziubkiem u dołu. Oparłem się głównie na Comic Sans MS. Trochę było zabawy i wyszły "ciut" grubsze / bielsze, lecz jest to niemal niezauważalne (tylko dla kogoś, kto takie mapy robi).

Robię S-mapy, bo wydają mi się najładniejsze i najwierniejsze oryginałowi. "Magiczna mapa" mi się nie podoba, a do tego nie chodzi pod przeglądarkami innymi niż IE, bo niewidzialne odnośniki nie są traktowane przez FireFoxa czy NetScape.
Ręczne mapy są fajne... no ale cóż... ja wolę mimo to ładne, gładkie i czytelne S-Mapy. Są funkcjonalne ze względu na pokazane ścieżki i czytelną listę surowców. ZERO textu i szukania.

Pochwalił bym się moją pierwsza jak do tej pory mapką, ale mi nie wolno :(
:p

Główna czcionka mapy (nazwy miast) to ordynarnie Comicem pogrubionym bodajże 14stką z 2px cieniem (o ile pamiętam)

Największy problem, to jednak cień do liter w legędzie... mój, jakbym się nie starał, to zawsze ładniejszy wychodzi o_O, ale to pewnie przez wcześniejszą konwersję obrazu, by był lżejszy...

Pod jakim programem robiłeś te mapki?
marol

Postby marol » Fri Dec 23, 2005 10:12 pm

Robiłem w Photoshopie. Czcionki ci mogłem podesłać, gdybyś zapytał. A jeśli chodzi o ogonki przy "a", to lierka ta pisana czcionką regularną i kursywą znacznie się różnią.
Jifer

Postby Jifer » Fri Dec 23, 2005 10:21 pm

No wiesz... zapytałem na forum na początku jak widzisz, ale coś długo nie odpisywałeś... :]
Jeśli możesz, to prześlij mi:
-nazwy czcionek do mapy
-nazwę czcionki do legendy (zdaje się z 2 kożystałeś)
-rodzaj cienia wykorzystywanego do czcionek w legędzie, bo to mi sprawia największy problem...
-kroje czcionek (grubość, wielkość, kursywa etc.)
Sory że taki problem stawiam, ale ja lubię robić pożądnie :]

to mój mail: jifer@op.pl
lukaasz

Postby lukaasz » Fri Dec 23, 2005 10:35 pm

Ja zrobilem zajefajna mape, szkoda ze niemoge jej tu pokazac ;(
belin

Postby belin » Fri Dec 23, 2005 10:41 pm

Anonymous wrote:"Magiczna mapa" mi się nie podoba, a do tego nie chodzi pod przeglądarkami innymi niż IE, bo niewidzialne odnośniki nie są traktowane przez FireFoxa czy NetScape.

Mi sie osobiscie magiczna mapa tez nie podoba - ale pod FF chodzi. Nie wiem co niby tam u Ciebie nie dziala.
Sierak

Postby Sierak » Fri Dec 23, 2005 10:51 pm

belin wrote:
Anonymous wrote:"Magiczna mapa" mi się nie podoba, a do tego nie chodzi pod przeglądarkami innymi niż IE, bo niewidzialne odnośniki nie są traktowane przez FireFoxa czy NetScape.

Mi sie osobiscie magiczna mapa tez nie podoba - ale pod FF chodzi. Nie wiem co niby tam u Ciebie nie dziala.

Magiczna mi też działa, pamiętajcie, że to tylko jedna mapa tej zamierzchłej wyspy, na której jest tyle chorych konfliktów :D Polską strefę zdominowały mapy S i mapy ala S :)
ImageImage<-- Kliknij proszę w oba, z góry dziękuję :)
marol

Postby marol » Fri Dec 23, 2005 11:07 pm

Jifer wrote:No wiesz... zapytałem na forum na początku jak widzisz, ale coś długo nie odpisywałeś... :]
Jeśli możesz, to prześlij mi:
-nazwy czcionek do mapy
-nazwę czcionki do legendy (zdaje się z 2 kożystałeś)
-rodzaj cienia wykorzystywanego do czcionek w legędzie, bo to mi sprawia największy problem...
-kroje czcionek (grubość, wielkość, kursywa etc.)
Sory że taki problem stawiam, ale ja lubię robić pożądnie :]
W sumie to chyba odpisałem w 6 poscie, nieprawdaż? :) Ale nie tak szczegółowo. Czcionka w legendzie: italic, 8pt, wygładzanie strong, biała, cień 120° distance 2 spread 0 size 2. W ikonkach cień ten sam, jedynie odmiana czcionki jest bold italic. Nazwy miejscowości: bold, 10pt, wygładzanie smooth, bez cienia, stroke 2pt outside opacity 100% czarne. Wszystkie czcionki to Myriad Pro.

W późniejszych mapach zastosowałem Minion Pro (to ta szeryfowa).
Uosiers

Postby Uosiers » Sun Dec 25, 2005 12:48 am

Eh, a gdzie inwencja twórcza, nowych kartografów :?:

Return to “Ogólne dyskusje”