Zasada 4, 30, 100 dni

Ogólna pozapostaciowa dyskusja pomiędzy graczami Cantr II.

Moderators: Public Relations Department, Players Department

Czy uwazasz, ze zasada 4 dni powinna obowiazywac?

Nie, powinna byc mozliwosc mówienia o tym co sie dzialo w grze na bierzaco
8
10%
Tak, zasada 4 dni jest OK
29
35%
Zasada 4 dni powinna zostac wydluzona do 30 dni
21
25%
Zasada 4 dni powinna zostac wydluzona do 100 dni
4
5%
Nie powinno sie wcale mówic o tym co sie dzialo w grze poza gra by nie psuc zabawy. Chce sie dowiadywac wszystkiego z samej gry
22
26%
Mam w najciekawszych lokacjach "szpiegów" wiec mnie ta ankieta nie interesuje
0
No votes

Total votes: 84
KVZ
Players Dept. Member

Zasada 4, 30, 100 dni

Postby KVZ » Fri Sep 09, 2005 11:37 pm

No to głosujemy. Zobaczymy co wolą polscy gracze ;)

Dwie osoby które zagłosowały niech zagłosują jeszcze raz, bo musiałem wykasować posta z powodu zepsutych polskich literek w ankiecie.
macieklew

Postby macieklew » Fri Sep 09, 2005 11:39 pm

Wygralem, mam 100% !!!!!!
CyboRKg

Postby CyboRKg » Fri Sep 09, 2005 11:53 pm

Zaglosowalem 8)
brunetka wrote:hmmm.... a ty nie jestes taki twardy jak na obrazku, a nicka wybrałes z przekory? :wink:
KVZ
Players Dept. Member

Postby KVZ » Sat Sep 10, 2005 12:18 am

Poczekajmy, zobaczymy. To dopiero dwa głosy. Jak pierwszy raz zrobiłem tą ankietę to nie było 100% dla jednej opcji tylko dwie po 50%. Ja narazie nie oddałem głosu. Czekam na argumenty zwolenników zasady 4 dni jak i przeciwkników. Liczę, że rozwinie się konstruktywna dyskusja. Osobiścię skłaniał bym obecnie się za zasadą 30 dni, bo myślę, że 30 dni to wystarczająco dużo czasu by wieść o ważnych i doniosłych wydarzeniach dotrała z jednego końca wyspy na drugi (przynajmniej jeśli chodzi o naszą starą wyspe), natomiast 4 dni to trochę za mało, a 100 dni to lekka skrajność którą rzuciłem tak pod wpływem kontrowersyjnego posta brunetki :)
CyboRKg

Postby CyboRKg » Sat Sep 10, 2005 12:23 am

100 dni - wlasnie o to chodzi! Komu by sie chcialo komentowac wydarzenia w grze po stu dniach? To jedynie taka "furtka" dla historykow 8)
brunetka wrote:hmmm.... a ty nie jestes taki twardy jak na obrazku, a nicka wybrałes z przekory? :wink:
PRUT

Postby PRUT » Sat Sep 10, 2005 1:35 am

Ja wolę opcję "wcale", choć 100 dni też może być ewentualnie.
Chciałbym aby historycy i kronikarze pojawili się w grze, nie na forum :wink:
nemo49

Postby nemo49 » Sat Sep 10, 2005 6:38 am

Oddalem glos za "wcale". Juz sam fakt że moi jak to ktos brzydko nazwal szpiedzy czyli postacie sa w innych miejscach i dostarczaja mi wiedzy psuje klimat gry. Najciekawiej by moim zdaniem było, gdyby było wolno miec tylko 1 postac na 1 wyspie
NiKnight

Postby NiKnight » Sat Sep 10, 2005 8:28 am

Wybrałem 30 dni, czemu?

Pamiętacie co działo się miesiąc temu w grze? Ale tak dokładnie. Pewnie mało kto, dlatego jeśli zasada byłaby na 30 dni to mówiło by się o rzeczach naprawdę ważnych a przy tym na tyle odległych, że większość postaci wiedziałaby z gry o co chodzi.

Lepiej nie znosić tej zasady gdyż może zdarzyć się sytuacja, że trzeba będzie powiedzieć o wydarzeniach z gry. Jakie to mogą być wydarzenia? Trudno mi odpowiedzieć ale jestem przekonany, że pojawią się.

Poza tym z tego co zauważyłem to w samej grze nie ma "plotek", praktycznie rozmowy oprócz aspektów gospodarczych i politycznych nie dotyczą: "kto z kim, przeciw komu" itp. Mówiąc inaczej: nie istnieje poczta "pantoflowa". Niektóre moje postaci, które były w obu największych miastach wyspy V nie wiedzą, że te miasta handlują ze sobą, nikt nie powiedział. Może jakbym spytał to dowiedziałbym się ale myślę, że taki fakt powinien być gdzieś odnotowany. Gdyby zasada została zniesiona to nie dowiedziałbym się o takiej współpracy. Tak naprawdę to zniesienie limitu czasu grania stworzyło by taką "pocztę", bo teraz każdy chce tylko o ważniejszych rzeczach rozmawiać by nie tracić czasu na głupoty.

Brakuje mi trochę takiego aspektu rozwoju społeczeństwa, jest praktycznie tylko parę miast, które mają jakiś klimat, do których chce się wracać. Miast, które naprawdę żyją. I dobrze byłoby dowiedzieć się o wydarzeniach w grze nawet poza nią po tych 30 dniach :)
Ni Ni Ni Ni!
Sierak

Postby Sierak » Sat Sep 10, 2005 8:41 am

Nie powinno sie wcale mówic o tym co sie dzialo w grze poza gra by nie psuc zabawy. Chce sie dowiadywac wszystkiego z samej gry :wink:
Skarbniq

Postby Skarbniq » Sat Sep 10, 2005 10:04 am

nemo49 wrote:Najciekawiej by moim zdaniem było, gdyby było wolno miec tylko 1 postac na 1 wyspie

Tak. Takie rozwiazanie poparlbym bez chwili wachania - chociaz wymagaloby to przyspieszenia "akcji". Skoro gracze wiedza i tak co sie dzieje na wyspie, i ich postacie tez to wiedza tylko staraja sie jak moga zeby nie puscic pary z geby... to powinnismy moc sobie rozmawiac o czym chcemy :)
KilDar

Postby KilDar » Sat Sep 10, 2005 11:41 am

najlepiej wcale...
bo komu będzie się chciało sprawdzać czy mineło już 30 dni, czy nie i zawsze jakieś spory z tego powodu będą...
mówimy ogólnie o lokacjach, o ogólnych zachowaniach, itp... żadnych konkretnych wiadomości o wydarzeniach, tak będzie najlepiej moim zdaniem...
a być może wtedy więcej informacji będzie wymieniane w samej grze, powstanie więcej ciekawych notatek i warto bedzie zwiedzać inne lokacje w poszukiwaniu choćby nowych wiadomości...
a może nawet zainteresuje niektóre postacie funkcja reportera podróżującego tylko dla przekazywania informacji
Matix wrote:Nie grałem w Cantra przez najbliższe pięć minut
Robert_

Postby Robert_ » Sat Sep 10, 2005 11:49 am

Zasada 4 dni jest chyba najlepsza. Mozliwosc posiadania jednej postaci, podoba mi sie ale, akcja jest zbyt wolna i zbyt malo osob jeszcze gra :) Zanudzilibysmy sie na smierc.
Jesli bedzie obowiazywala zasada 30 dni to i tak bedzie wiecznie lamana a forum zaroi sie od postow pouczajacych, ze ktos lamie zasade, gdyz minelo dopiero 26 dni. Teraz jest to 4 dni a i tak zasada jest co jakis czas lamana:)
rc

Postby rc » Sat Sep 10, 2005 1:54 pm

Ja zaglosowalem tak jak i w poprzedniej (troche nieczytelnej ;) ) ankiecie - zadnego gadulstwa. Znacznie przyjemnej jest sie o roznych rzeczach dowiadywac z gry.
Skarbniq

Postby Skarbniq » Sat Sep 10, 2005 1:55 pm

Po prostu forum bedzie ograniczalo sie do mowienia o sprawach techniczncyh i lamaniu zasad... Moze do tego celu bylo stworzone - nie wiem.
rafal111

Postby rafal111 » Sat Sep 10, 2005 5:14 pm

Zdecydowanie żadnych informacji z gry na forum.

Mam 2 postacie na różnych wyspach, może bym i miał 3 gdybym wiedział, że trafi na inna wyspę. Myślę, że najlepiej jest dowiadywać się wszystkiego z gry nie z forum. Jeżeli będę w drodze i z forum dowiem się przed dojściem do jakieś osady, że cos się tam dzieje. Na pewno nie będę potrafił "zapomnieć" o tym, gdy będę grał tą postacią.

Parę dni temu była tu dość gorąca dyskusja na temat ZZ i LL, czy jakiejś innej osady. Wtedy zrezygnowałem z czytania forum, na jakiś czas, bo dowiadywałem się rzeczy, o których moja postać dowiedziała się kilka dni po tym. Trochę mi to zepsuło grę.
Jeżeli będzie zasada 4 dni, ze szczegółami czy dziennikami jakimiś, to ja podziękuję, przeżyję jakoś bez.

Return to “Ogólne dyskusje”