Nowe spojrzenie na notatki

Ogólna pozapostaciowa dyskusja pomiędzy graczami Cantr II.

Moderators: Public Relations Department, Players Department

Matix

Nowe spojrzenie na notatki

Postby Matix » Fri Nov 10, 2006 9:10 pm

Jakiś czas zastanawiałem się jak pogodzić pisanie opowieści z dodawaniem obrazków... i podobnych im dodatków.

No i wymyśliłem!

Sprawa jest wręcz banalna... wystarczy trochę pracy z Corelem i pomysłowości oraz umiejętności penetrowania internetu...

Oto efekt:

http://www.cantr.net/pictures/getimg.ph ... rona06.jpg

Mam nadzieję, że nie naruszam w ten sposób żadnych zasad... Ale pomysł godny polecenia przyszłym pokoleniom ^^

Jeśli znajdą się osoby, które chciałyby skorzystać z skrawków moich zasobów to zapraszam na pm
http://www.matix.salon24.pl
sl0wik

Postby sl0wik » Fri Nov 10, 2006 9:39 pm

No niezle :) a te ramki to tez bedzie w notce widac?
Matix

Postby Matix » Fri Nov 10, 2006 9:44 pm

tak... to obrazki
Rusalka

Postby Rusalka » Sat Nov 11, 2006 12:19 am

Ja osobiście dziubię wszystko w photopshop'ie i nie wyobrażam sobie moich notatek bez tego programu. Do tego dochodzi word (formatowanie tekstu) i publisher, w którym tnę obrazki do 100kb.

Uczcie się, ćwiczcie, i nie zadowalajcie zwykłym paintem! Wiele osób pewnie nie zdaje sobie sprawy z tego co można i jak łatwo można, jeśli chodzi o grafikę! Wystarczy spróbować.
Artur wrote:ja chce miec fabryke i czarnuchow w niej a nie dom z ogrodkiem kurna i nie zycze sobie zeby mnie ktos pouczal o graniu w cantr qrka
Khe

Postby Khe » Sat Nov 11, 2006 2:46 pm

ja uzywam corela (glownie zmiana rozdzielczosci i kompresowanie)+ pewnego specjalnego programiku do malowania i rysowania + splitz! do ciecia

Tak jak Rusalka zachecam do pobawienia sie roznymi programikami, nawet nie musza to byc te wszystkim znane. Zreszta nawet w zwyklym paincie da sie zrobic cos dobrego (na c64 sie dalo, to tu by sie nie mialo dac? ;) ), ale to by juz na pewno zajelo sporo czasu ;)
Naprawde milo zobaczyc w grze cos innego. W koncu cantr to nie tylko zbieranie marchewek i logi z poscigu za zlodziejem ;)
marol

Postby marol » Sat Nov 11, 2006 2:54 pm

Ja zaś chciałbym poprosić o umiar w zawalaniu łącz i serwera zbędnymi obrazkami.
Rusalka

Postby Rusalka » Sat Nov 11, 2006 2:58 pm

A istnieje jakiś sensowny sposób usuwania zbędnych obrazków z serwera? Na pewno krązy pełno takich nieprzypisanych do żadnej notatki.
Artur wrote:ja chce miec fabryke i czarnuchow w niej a nie dom z ogrodkiem kurna i nie zycze sobie zeby mnie ktos pouczal o graniu w cantr qrka
Bziur

Postby Bziur » Sat Nov 11, 2006 3:03 pm

Jasne że istnieje, jest nawet dość prosty sposób na napisanie skryptu co będzie je usuwał, ale trza go napisać... :b a z resztą pytań do Prog.Dep.
Image
Matix

Postby Matix » Sat Nov 11, 2006 6:51 pm

Co masz na myśli marol?

Chodziło mi tu raczej na nowy sposób patrzenia jeśli chodzi o tworzenie notatek. Gdy ktoś chciałby umieszczać ramki, obrazki i tego typu dodatki urzywając html-a to jeśli chodzi o tą pozycję edytor to istne pandemonium. Nie wiem jakbyś się starał... nie dasz rady...

Zaś klecenie tego wszystkiego w jednen obrazek daje znacznie większe pole do popisu...
marol

Postby marol » Sat Nov 11, 2006 7:05 pm

Mam na myśli to, że niezbyt mi się podoba stosowanie półmegabajtowych obrazków zamiast kilkukilobajtowych tekstów. Zrozumiałbym jeszcze, gdyby taki obrazek byłby tłem dla tekstu notatki, ale każda notatka = 0,5 MB... brr... koszmar.
Rusalka

Postby Rusalka » Sat Nov 11, 2006 7:08 pm

No to ja już dawno temu chciałem robić notatki w html ze wstawionym przeze mnie tłem, ale ponieważ nie znam html'a prawie w ogóle, poprosiłem o szablony. Bez odzewu. Znacznie lepiej mieć to w html'u ale napisz jak to zrobić w takim razie. (zawsze jak próbowałem wstawić obrazek na tło, wiersze przestawały się zawijać i kończyłem z notatką rozciągniętą na 3 ekrany w prawo)
Matix

Postby Matix » Sat Nov 11, 2006 7:41 pm

Myślę jednak, że oszczędzając na miejscu traci się wiele z estetyki. Można pozatym wykorzystać wiele ciekawych elementów na które nie pozwalała wcześniej zwykły html.
Pozatym tworzenie notatek w obecnym edytorze to istny horror. Komendy html działające normalnie na stronkach nagle się rozjeżdzają w naszym edytorze. Kiedyś już Bziur proponował zainstalowanie FCK w tworzeniu notatek lub jego nico zmodyfikowanej wersji. Niestety został zignorowany.
CzerwonyMag

Postby CzerwonyMag » Sat Nov 11, 2006 7:46 pm

Matix wrote:Myślę jednak, że oszczędzając na miejscu traci się wiele z estetyki. .

Matix tylko jak kiedyś gra będzie się odświeżała z czasem 5minut na stronę to nie miej pretensji :P
"ImageCzlonek Federacji RP - odgrywaj z nami"

Image
Maxthon

Postby Maxthon » Sat Nov 11, 2006 8:27 pm

Raczej od takich notatek gra się nie będzie odświeżać 5 min.... Wszystkie mapy też są graficzne i niektóre są na prawdę ogromne i jakoś nikt nie narzeka. Swoją drogą gratuluję Matix, opowieść na prawdę ciekawa i ładnie oprawiona. Bravo.
CzerwonyMag

Postby CzerwonyMag » Sat Nov 11, 2006 8:45 pm

Maxthon nikt JESZCZE nie narzeka na długie ładowanie... Tylko mówię że to grozi nam w przyszłości. Niech teraz dwa tysiące postaci zrobi 2000 notatek po 0,5 mb. Nie mówię że należy przestać tylko podłączam się pod marola i apeluję o umiar...

A przykład Matixa w istocie ładny ;)
"ImageCzlonek Federacji RP - odgrywaj z nami"

Image

Return to “Ogólne dyskusje”