Sprawa rzezi w Zaciszu - komentarz(e)

Ogólna pozapostaciowa dyskusja pomiędzy graczami Cantr II.

Moderators: Public Relations Department, Players Department

Mattan

Postby Mattan » Wed Jan 10, 2007 2:42 pm

ActionMutante wrote:Niebiosa to ja mam w dupie, a takie zachowania jak wasze zasluguja na mocniejsze slowa.
Over and out.

Uważaj bo ci rozerwie. Niebiosa spore są.
Nie lubię rzucania mięsem niezależnie od zasług na którego rzucane są.
ActionMutante

Postby ActionMutante » Wed Jan 10, 2007 2:43 pm

Ja tam nie musze sie to zadnego poziomu znizac... Czesto i gesto klne, wiec na forum nie udaje swietoszka i jak cos mnie wk***ia to o tym mowie...
All my friends are dead.
You got dragged outta bed,
Now they're buried and they're dead.
Mattan

Postby Mattan » Wed Jan 10, 2007 2:49 pm

ActionMutante wrote:Ja tam nie musze sie to zadnego poziomu znizac... Czesto i gesto klne, wiec na forum nie udaje swietoszka i jak cos mnie wk***ia to o tym mowie...

Istnieje coś takiego jak szacunek dla rozmówców, ale to ci chyba nie jest znane.
Quijo

Postby Quijo » Wed Jan 10, 2007 2:49 pm

Co do Jogilli czy jak mu tam było to było tak, ze zostawiliśmy go dokładnie z tych powodów, które powiedział Zbylon, a z tą notatka było tak. Jogille zostawiliśmy z nami i wszystko nam wyśpiewał dokładnie wyśpiewał o planach jakie miały postaci przetrzymywane w magazynie. Kilka dni później zaczął nas wyzywać i uciekł, ruszyliśmy wtedy za nim lecz po kilku ciosach stwierdziliśmy, że atakowanie kościana dzida nie ma sensu, wiec zawróciliśmy (miał on drewniana tarcze, a nasze umiejętności w walce nie były zbyt dobre). Pewnej nocy wrócił, wbiegł do budynku, wsunął pod drzwiami do magazynu ową notatkę i zwiał z powrotem. W drodze zmarł na atak serca i jego ciało pojawiło się w Zaciszu. Co do reszty "niejasnych notatek" które im przekazywaliśmy mogę je tutaj wkleić i zobaczycie czy na prawdę były takie nie jasne
http://www.gks-murcki.com
ActionMutante

Postby ActionMutante » Wed Jan 10, 2007 2:53 pm

Mattan wrote:Istnieje coś takiego jak szacunek dla rozmówców, ale to ci chyba nie jest znane.

Czasami o tym zapominam... :|
All my friends are dead.

Had

Postby Had » Wed Jan 10, 2007 3:13 pm

Twoje postacie nie wiedzą automatycznie co inne z Twoich postaci widziały lub zrobiły.

Mattan: Masz całkowitą rację, ale działałem w afekcie. Jak Ty byś się zachował gdybys miał postać, którą chcesz sobie pozbirować i wchodzisz do osady, a tam zanim zdążysz sie odezwać, nie mówiąc już by zrobić jakieś "przestępstwo" wsadzają Cię do paki i z góry wiedzą co zamierzasz? A przy tym nikt z tych, którzy byli z Toba nic nie szeptał do mieszkańów. Czyli skąd oni wiedzieli? Mają wróżkę na etacie? Zagotowało się we mnie i przeprowadziliśmy tą, jak to ktoś nazwał "zemstę pozapostaciową". Rozumiem to co teraz piszecie i się w zupełności zgadzam, że jest to niezgodne z duchem gry (o zasadach się nie wypowaiadam, bo nie jestem w nich żadnym ekspertem - ale skoro twierdzicie, że jest w nich napisane, żetak nie wolno to z pewnościa tak jest - no i słusznie). Teraz czekam tylko na wyrok i jednocześnie domagam się aby sprawiedliwość dosięgła wszystkich winnych. Skoro nowi gracze mają być ukarani, to starym też nie powonno nic ujść na sucho (kultury też by się niektórym trochę więcej przydało).
Quijo

Postby Quijo » Wed Jan 10, 2007 3:31 pm

Hadzie o waszych zamiarach nie mieliśmy pewności to były jedynie przypuszczenia. I wiedzieliśmy to już dużo wcześniej, jeszcze zanim doszliście do Zacisza od postaci o imieniu Vigo. Przybył on do nas jakieś pól roku cantryjskiego lub nawet trochę. Opowiadał o zwłokach, które wynosiliście ze swoich lepianek, a on sam udawał, że śpi gdy nagle nocą uciekł w nasza stronę. Dlatego proszę Cie byś nie wysnuwał wniosków nie mając ku temu żadnych podstaw. Wszystko jest w logach spisane dokładnie jak było z pojmaniem was
http://www.gks-murcki.com
w.w.g.d.w

Postby w.w.g.d.w » Wed Jan 10, 2007 3:37 pm

Dosc!Stop!!Wstrzymajcie sie!!!
Ten temat zaszedl za daleko.Zbyt wiele w nim informacjii,tych prawdziwych i mniej prawdziwych.O ile mieso zucane to tu to tam jest w niezbyt dobrym tonie to puszczanie takich informacjii o zdarzeniach w grze moze byc bardzo niebezpieczne dla postaci cokolwiek by robily.
Nie umiecie zachowac tego dla siebie?Analizujecie cala zaistniala sytuacje w najdrobniejszych szczegolach.Ja wiem ze jesli chodzi o naruszenie NZ nie ma zadnej "zasady ilus tam dni" ale bez przesady!

Chociaz nie,co sie stalo to sie nie odstanie.Do pelni szczescia brakuje mi tu jeszcze info o imionach agresorow i milczkow z magazynu oraz nazwie statku/ow ktorym poplyneli.Kto pierwszy? :twisted:
ActionMutante

Postby ActionMutante » Wed Jan 10, 2007 3:39 pm

A niektozy to maja tyle kultury ile chca w danym momencie... 8)
All my friends are dead.

Scorup

Postby Scorup » Wed Jan 10, 2007 4:05 pm

Postaram się to wytłumaczyć najłatwiej, jak umiem.
Wasze postacie to nie Wy. Co to znaczy ? Nie mają one takiej samej wiedzy, jaką ma gracz. Gracz wie, że nowopoznana postać należy do znajomego, jednak jego postać tego nie wie !
Nie jest mile widzianym zbieranie do kupy swoich postaci z postaciami znajomych. Dlaczego ? Odpowiedź jest bardzo prosta...

Postać A rodzi się... nie zna nikogo, nie wie, gdzie jest, wszystko musi powoli poznawać. Gdy czyta notatki, rozmawia z ludźmi, dostaje od nich informacje na temat okolicy, panujących tu stosunków - wszystko jest ok.
Co nie jest ok ? Gdy nowonarodzona postać zapieprza na głodnego 4 lokacje dalej, bo wie, że spotka tam postacie znajomych, które dadzą jej jedzenie, broń i zaoferują współprace...
Wyobraźcie sobie samych siebie zrzuconych do jakiejś dżungli czy innego zadupia. Pędzicie prosto w nieznanym kierunku, na głodnego ? Na pewno nie, jeśli nie macie pewności, że coś tam będzie. Wasza postać tej pewności nie ma...
Zebranie postaci do kupy i ich współpraca to pierwsze przewinienie - wątpie, żeby "poznały się" one przypadkiem. Prawdopodobieństwo jest naprawde tak małe, że w zasadzie wyklucza się taką możliwość praktycznie na wstępie. Postacie musiałyby się wyspawnować w tej samej lokacji i spontanicznie polubić, by takie zagranie uznano za uczciwe.

Kolejne przewinienie - atak OOC. Wasze postacie NIE ZNAJĄ SIĘ, DOPÓKI SIĘ NIE SPOTKAJĄ ! Jeśli jedna postać jest więziona, to druga nie może płynąć jej na ratunek, gdyż nie wie o jej istnieniu... a nawet, gdyby wiedziała - wówczas nie wiedziałaby, że ta pierwsza jest w opałach. ;)
Podsumowywując - każda postać jest osobną jednostką i jako taka powinna być uważana. Jakiekolwiek inne podejście do swoich postaci nie jest mile widziane, zaś jawna współpraca i dążenie jedną postacią do korzyści dla drugiej (w tym wypadku uratowanie dupy) jest po prostu karygodne. Wydaje mi się, że wszystko jak dotąd jest jasne...

Najcięższym przewinieniem jest kontakt poza grą i umawianie poza nią dalszego biegu fabuły. Fabuła ma się rozwijać w grze, nie na tlenie. Koniec, kropka. Żadne tłumaczenie tutaj nie przejdzie. Co gorsza - grupowanie swoich postaci z postaciami znajomych może budzić podejrzenia, dlatego należy tego unikać. Przykładowa sytuacja - Ty i Twój znajomy macie razem postacie w jednej lokacji. O danej godzinie zaczniecie atakować ludzi - jakie jest prawdopodobieństwo takiej sytuacji u graczy, którzy się nie znają ? Małe... naprawdę.
Rozumiecie już, o co mi chodzi ? Postać ma w grze zadecydować, o której uderzy... kogo uderzy... CZY go uderzy.

Jakiekolwiek pobudki OOC (czyli spoza gry) nie powinny mieć wpływu na jej zachowanie. W Waszym wypadku cała ta sytuacja była jednym wielkim zagraniem OOC. Rozumiem Waszą frustrację, powinniście w związku z tym jednak tym bardziej zrozumieć frustrację gracza, który cały czas grał uczciwie, a tu nagle traci postać ot tak. I to na dodatek z bardzo chamskim naruszeniem NZ.
Radze Wam przyznać się do winy, spuścić łby i obiecać poprawę. ;) PD szybko wybacza... ;) (choć dla tych, którzy trwają w swoim, może być bardzo surowe)
Jeśli wciąż będziecie tkwić w przekonaniu, że wolno Wam złamać NZ, bo PRZYPUSZCZACIE, że ją przeciwko Wam również naruszono... wówczas nie wróżę Wam długiej przygody z Cantr.

Co do topicu - mam nadzieję, że mój nieco przydługawy post skończy niepotrzebne inwektywy. Chyba już wszystko zostało doskonale omówione, teraz wszystko zależy jedynie od PD.

Pozdrawiam
Image
chojrak

Postby chojrak » Wed Jan 10, 2007 4:26 pm

Scorup ładnie napisane.
Co do naszej winy to od początku wiadomo że złamaliśmy NZ i co do tego nie ma wątpliwości. Chodzi jedynie o stopień naruszenia. Osobiście uważam że nie wykorzystałem OOC w jakikolwiek sposób mający pomóc mojej innej postaci czy jakiejkolwiek innej postaci ale nie mnie to osądzać. Poczekamy zobaczymy.
ushol

Postby ushol » Wed Jan 10, 2007 4:35 pm

Tylko coś dodam...

pipok wrote:
ushol wrote:powinien być szyld jakiś przed logowaniem, albo na stronie logowania, że trzeba zapoznać się z zasadami gdyż ich nieznajomość niczego nie usprawiedliwi... Może trochę to pomoże i nie będzie głup0ich wymówek...
A może jeszcze na każdej stronie wyświetlanej podczas gry? :evil:
Na stronie, na której zakłada się konto w grze znajduje się obszerne objaśnienie Najważniejszej Zasady. Pod którym widnieje: "Tak, przeczytałem powyższy tekst". Bez ręcznego zaznaczenia opcji, że się przeczytało zasady, nie można założyć konta.

Jakby można prosić to fajnie byłoby gdyby było na każdej stronie... Ptaszka przy "Akceptuje" Zaznaczy każdy, ale mało kto czyta to co jest napisane powyżej... To jest jedynie formalność, mi chodzi o praktyczne wdrażanie i wykluczania głupich wymówek
Image
Image
Federacja RP
ActionMutante

Postby ActionMutante » Wed Jan 10, 2007 4:48 pm

ushol wrote:Tylko coś dodam...

pipok wrote:
ushol wrote:powinien być szyld jakiś przed logowaniem, albo na stronie logowania, że trzeba zapoznać się z zasadami gdyż ich nieznajomość niczego nie usprawiedliwi... Może trochę to pomoże i nie będzie głup0ich wymówek...
A może jeszcze na każdej stronie wyświetlanej podczas gry? :evil:
Na stronie, na której zakłada się konto w grze znajduje się obszerne objaśnienie Najważniejszej Zasady. Pod którym widnieje: "Tak, przeczytałem powyższy tekst". Bez ręcznego zaznaczenia opcji, że się przeczytało zasady, nie można założyć konta.

Jakby można prosić to fajnie byłoby gdyby było na każdej stronie... Ptaszka przy "Akceptuje" Zaznaczy każdy, ale mało kto czyta to co jest napisane powyżej... To jest jedynie formalność, mi chodzi o praktyczne wdrażanie i wykluczania głupich wymówek

Bzdury Ushol gadasz! Nikt nie powinien znac, a tym bardziej przestrzegac NZ!

EEDIT: Jakby ktos mial watpliwosci: :lol: :lol: :lol: :P :wink: :lol: :lol: :lol:
Last edited by ActionMutante on Wed Jan 10, 2007 5:08 pm, edited 1 time in total.
All my friends are dead.

tehanu

Postby tehanu » Wed Jan 10, 2007 5:02 pm

Ej Action powstrzymaj się proszę od takich komentarzy bo temat zamkną a ja czekam na wypowiedź Saszy..
ActionMutante

Postby ActionMutante » Wed Jan 10, 2007 5:10 pm

Oj... Ja wole, zeby nie odpowiadal, bo obawiam sie , ze go zbanuja...
All my friends are dead.

Return to “Ogólne dyskusje”