Pytania.

Ogólna pozapostaciowa dyskusja pomiędzy graczami Cantr II.

Moderators: Public Relations Department, Players Department

WojD

Postby WojD » Fri Mar 03, 2006 6:42 am

Zabawne jest to, że ja znam formułę dokowania i sam jej nie wierzę ;)

To jest po prostu coś takiego:
x - dystans do miejsca dokowania
v - prędkość
t - ilosc tur dokowania

t = x / ( v / 8 )

np. dokowanie lekko obciążonym slupem w momencie gdy pierwszy raz widzi się miejsce dokowania:
t = 20 / ( 40 / 8 )
t = 4

Przez dwie tury taki statek przepłynie 10 jednostek - czyli rozpoczęcie dokowania później skutkuje tak:

t = 10 / ( 40 / 8 )
t = 2

Czyli nie ma różnicy. QED :)
==============
Hal

Postby Hal » Fri Mar 03, 2006 9:38 am

Czy jest roznica w szybkosci dokowania miedzy plaza a portem?
WojD

Postby WojD » Fri Mar 03, 2006 9:40 am

Nie - ale port wczesniej - z wiekszej odleglosci widac.
==============
Hal

Postby Hal » Fri Mar 03, 2006 9:41 am

wojd wrote:Nie - ale port wczesniej - z wiekszej odleglosci widac.

To oczywiscie zauwazylem, nie bylem tylko pewny co do predkosci dokowania poniewaz rozne opinie slyszalem na ten temat w grze.
Anthea :)

Postby Anthea :) » Sat Mar 04, 2006 1:11 pm

Jak mogę sprawdzić podczas podróży drogą lądową w którą stronę podążają postacie które widzę podczas drogi?
Czy idą w tym samym kierunku co ja czy w odwrotnym?
WojD

Postby WojD » Sat Mar 04, 2006 1:13 pm

Jak klikniesz na postaci to w jej opisie jest 'facing direction' (ten sam kierunek) lub 'facing oposite direction' (przeciwny kierunek)...
==============
Anthea :)

Postby Anthea :) » Sat Mar 04, 2006 1:15 pm

Dzięki :D Teraz już wszystko jasne
woody

j

Postby woody » Sat Mar 04, 2006 2:11 pm

Skoro juz o oddokowaniach rozmawiamy i dokowaniach ..

to jak to jest .. jak oddokowujesz to zawsze jestes w tej samej odleglosci od ladu? czy w zaleznosci od miejsca i kierunku oddokowania w roznej?

i ciekawe czemu to po oddokowaniu trzeba 4 godizny ponownie dokowac?
Cantryjczyk

Postby Cantryjczyk » Sat Mar 04, 2006 2:18 pm

marol wrote:Oddokowując od jakiejś lokacji masz 16 możliwych miejsc, w których możesz się znaleźć:
Image
Oczywiście jeśli któraś z opcji wypada na lądzie to nie jest dostępna. Podczas oddokowywania dostajesz do wyboru listę tych miejsc, przy czym jako pierwsze podawane są miejsca z wewnętrznego pierścienia.

Mam nadzieję, że to wyjaśnia sprawę.
Każdy ma swój punkt widzenia, ale nie każdy z niego coś widzi.
Gin

Postby Gin » Sat Mar 04, 2006 2:41 pm

Witam wszystkich!

Od kilku dni gram w Centr - i jestem zafascynowany...
Ale zafascynowana jest tez moja zona - i bardzo chcialaby zalozyć sobie konto... w związku z tym pytanie:

Czy moze to zrobic z tego samego komputera??? - mamy jeden (ten sam) adres IP - ale kazde z nas ma swojego mail'a...

Jeżeli przegapilem gdzieś odpowiedź na to pytanie to przepraszam!
NiKnight

Postby NiKnight » Sat Mar 04, 2006 2:46 pm

Nie mi o tym decydować ale trzeba napisać wyjaśnienie, że chcecie tak grać, najlepiej do kogoś, kto może założyć konto (Marol, może już Wojd). No i zapomnijcie o jakiejkolwiek interakcji pomiędzy Waszymi postaciami.
Ni Ni Ni Ni!
WojD

Postby WojD » Sat Mar 04, 2006 3:03 pm

Witaj Gin :)

Ja tez gram wraz z Żoną - nei ma problemu, ale dobrze będzie jeśli podasz mi maila, z którego zarejestruje się Twoja Żona (na PM'a najlepiej wyslij) - wtedy zgłoszenie nie zostanie odrzucone.

No i pamiętaj, że współpraca w grze postaci należących do małżeństwa jest takim samy łamaniem NZ jak współpraca postaci jednego gracza :)
==============
OktawiaN :)

Postby OktawiaN :) » Sat Mar 04, 2006 3:27 pm

Cantryjczyk wrote:
marol wrote:Oddokowując od jakiejś lokacji masz 16 możliwych miejsc, w których możesz się znaleźć:
Image
Oczywiście jeśli któraś z opcji wypada na lądzie to nie jest dostępna. Podczas oddokowywania dostajesz do wyboru listę tych miejsc, przy czym jako pierwsze podawane są miejsca z wewnętrznego pierścienia.

Mam nadzieję, że to wyjaśnia sprawę.

Z tym oddokowywaniem nie jest tak do konca. Znalazlem kilka bledow.
Np. w jednej lokacji bylo podwojne oddokowywanie to znaczy dwa razy te same mozliwosci. Ale to nie przeszkadza.
I drugi ktory przeszkadza w lokacji ktora znajduje sie na mierzei wyspy Fic gdzie jest mozliwosc oddokowania tylko na polnoc, a powinna byc wg. tego rysunku mozliwosc jeszcze oddokowania na poludnie. Ten problem utrudnia droge gdzies o okolo 16 dni wolnym longboatem :(
[url=http://pajacyk.pl][img]http://www.stoczek.net.pl/gmina/files/baner_pajacyk%5B1%5D.jpg[/img][/url]Pajacyk.pl
KilDar

Postby KilDar » Tue Mar 07, 2006 8:47 am

OktawiaN wrote:Znalazlem kilka bledow.
Np. w jednej lokacji bylo podwojne oddokowywanie to znaczy dwa razy te same mozliwosci.

to nie jest błąd, było już o tym... sprawdź rysunek dokładnie, możliwe są podwójne kierunki, pierwszy wewnętrzny pierścień, drugi w zewnętrznym...
a w drugim przykładzie jaki podajesz na pewno ląd nie przeszkadza?
Matix wrote:Nie grałem w Cantra przez najbliższe pięć minut
keisha

Postby keisha » Tue Mar 07, 2006 9:23 am

W drugim przypadku chodzi dokladnie o to, ze lokacja znajduje sie jakby na waskim pasie ladu, od polnocy i poludnia jest morze, od wschodu i zachodu lad.
Gdy sie zadokuje od poludnia, to nie da sie potem oddokowac na ta sama strone, jest tylko mozliwosc na polnoc. I tym sposobem statek laduje z drugiej strony wyspy, zeby wrocic do tego samego miejsca (tylko od strony poludniowej) trzeba oplynac cala wyspe.
Nie wiem jak jest w druga strone, bo nie chcialo mi sie sprawdzac - moze jak sie zadokuje od polnocy to oddokowac mozna tylko na poludnie :D wtedy to byl by niezly skrot, ale to co jest teraz sprawia spory klopot.

Return to “Ogólne dyskusje”