Wiesci z frontu (ProgD & RD) - dyskusje i komentarze

Ogólna pozapostaciowa dyskusja pomiędzy graczami Cantr II.

Moderators: Public Relations Department, Players Department

Maxthon

Postby Maxthon » Thu Jan 04, 2007 12:44 am

Zauważyliście nową zmianę? Można trwale zmieniać nazwy budynków i pojazdów. Trzeba tylko miec przy sobie jakieś narzędzie do rzeźbienia. Nareszcie będzie można pozmieniać dziwne nazwy budynków. :D
ushol

Postby ushol » Thu Jan 04, 2007 12:49 am

Nie tylko budynków chyba... ale stara nazwa jest widoczna i nawet fajnie tak, bo szarym (niebieskim?) kolorkiem pod właściwą...
Image
Image
Federacja RP
Maxthon

Postby Maxthon » Thu Jan 04, 2007 12:54 am

Z tego co zauważyłem to stara nazwa nie zostanie... Można trwale zmienić nazwę, tzn. wyryć inną, która będzie widoczna dla wszystkich i zastąpi starą. Zmienianie nazwy trwa dwa dni (projekt) i potrzeba do tego narzędzia, którym można rzeźbić. Mam napisać jakiego? *mruga*
ushol

Postby ushol » Thu Jan 04, 2007 1:04 am

Może dokładnie opisze to ktoś z ProgD? Jak zmieniam nazwę bez narzędzi to pokazuje sie nowa nazwa dla mojej postaci z niebieskim podpisem, że to stara... Czy widzę to tylko ja czy także inni? Po drugie pytanie, to czy na pewno z narzędziami całkowicie zmienia nazwę tak, że nie będzie jej w ogóle widać?? Jeśli tak to po co cyferka 1) przy nazwie właściwiej, tak jakby to lista nazw miała być? Czy jest to może zabezpieczenie dla okradzionych, że można sprawdzić jaką nazwę miał budynek/pojazd przed zmianą?
Image

Image

Federacja RP
Maxthon

Postby Maxthon » Thu Jan 04, 2007 1:24 am

Wygląda na to, że cyferka 1 jest po to, bo można dodawać kolejne linijki opisu, które będą widoczne po kliknięciu na nazwę. Projekt zmieniania nazwy ma dwie funkcje:
- zmiana istniejącej nazwy lub
- dodanie nowego napisu pod istniejącą nazwą.
Moja postać już zmienia nazwę jednego budynku. Za dwa dni napiszę jakie są efekty :)
CzerwonyMag

Postby CzerwonyMag » Thu Jan 04, 2007 11:09 am

Posłuchajcie... Ja to rozumiem tak bo ten napis niebieski już chyba ze trzy tygodnie jest... To jest szyld. Czyli jak jest jakiś domek o nazwie "Domek" a ja ją u siebie nazwę " Domek 32156416516541" żebym wiedział jaki klucz do niego pasuje to obok pomarańcziwej nazwy
" Domek 32156416516541" pojawi mi się na niebiesko ten szyld z napisem "Domek". Czyli szyld jest to nazwa budynku, którą widzą wszystkie pozostałe postaci. Natomiast kiedy chcemy właśnie ów szyld zmienić to wtedy zakładamy ten projek z tym norzem to rycia znaków. I wtedy szyld się zmieni.

Aha... Szyld nie pokazuje się jeżeli budynek jest nazwany przez nas tak samo jak wygląda szyld. Czyli jak szyldem jest "Domek" i tak samo ja nazywam ten budynek. To nie pojawi mi się szyld.

A numerki są już od jakiegoś jeszcze dłuższego czasu oznaczają kolejność w jakiej te budynki się pojawiały. Tak żeby nie trzebabyło ich liczyć ;)
"ImageCzlonek Federacji RP - odgrywaj z nami"

Image
marol

Postby marol » Thu Jan 04, 2007 11:23 am

Tak jest, to są szyldy.
Mattan

Postby Mattan » Thu Jan 04, 2007 12:09 pm

Przy zmianie szyldów oprócz noża rzeźbiarskiego możemy używać dłuta (najszybciej się robi) oraz trzy nowe pędzle.
Marol a jak działa sekstant? :roll:
I czy pędzlami można będzie malować? :?:
marol

Postby marol » Thu Jan 04, 2007 12:30 pm

Sekstant? Płyniesz do punktu A, resetujesz go, płyniesz dalej, a urządzenie pokazuje ci współrzędne, odległość i kierunek względem punktu A.
keisha

Postby keisha » Thu Jan 04, 2007 12:47 pm

Aha, to już jakby rozumiem z tymi szyldami.

Stoi sobie "Domek", ja go zapamiętuję jako "Domek Karola" (wtedy "Domek" pojawia się na niebiesko pod spodem jako szyld). Do tego momentu wszystko gra :-)

Później jeżeli wezmę te narzędzia i zmienię nazwę na "Zamek" to w szyldzie będę widziała "Zamek" a w głównym opisie (tym "zapamętanym przeze mnie") nadal "Domek Karola"?

Ale co widzą inni? jeżeli nie zapamiętali tej poprzedniej nazwy i nie widzą szyldu, to widzą tylko nową nazwę - "Zamek"?

I to samo daje się zrobić na statkach?
Wcale mi się to nie podoba, to jest za łatwe, tak jaby za mało złodziei już było... W dodatku mógł ktoś wyjaśnić to z szyldami kilka dni wcześniej, wtedy wiedziałabym, że mam zapamiętać nazwę mojego statku, zanim go ukradli, a teraz nawet jak będzie przepływał to go nie rozpoznam.

W ogóle to wcześniej myślałam, że te szyld jest po to, żeby po zmianie nazwy przy pomocy narzędzi, przez kilka lat wyświetlała się na nim stara. Albo, że nowa nazwa będzie się pojawiać na szyldzie.

A nie powinno tak być, że nazwę można zmienić tylko w starszych pojazdach/budynkach? po jakiś 10, 20 latach? Jak dla mnie ten pomysł jest całkiem chybiony, moje budynki i pojazdy mają odpowiednie nazwy.

A numerki są już od jakiegoś jeszcze dłuższego czasu oznaczają kolejność w jakiej te budynki się pojawiały. Tak żeby nie trzebabyło ich liczyć

no to też był według mnie porażka, kiedyś wszystko można było rozplanować nadając odpowiednie nazwy, a później dodali jakieś numerki i ustawili budynki w kolejności powstawania. I po co? Wcale mnie nie interesuje, która budowala jest najstarsza, za to chciałabym mieć budynki o podbnych adresach obok siebie.
Wiem, że to ostatnie trochę nie na temat, ale tak mi się przypomniało, nikt nigdy nie poruszył na forum tego tematu, więc podejrzewam, że tylko mi to przeszkadza :P
ushol

Postby ushol » Thu Jan 04, 2007 1:34 pm

Temat nie był poruszony, ale był wspomniany na pewno i poparty tym samym przykładem... Wiele osad budowało miasta tworząc specyficzny układ urbanistyczny... Były nazwy ulic itp. Brakuje tego, nikomu nie jest zbytnio potrzebne wiedzieć który budynek jest najważniejszy, a jak coś to może by dodać opcję: segreguj wg wieku...

A wracając do numerka... chodzi mi o ten numerek co jest pokazany przy przycisku zachowaj gdy się chce zmieniać nazwę
Image

Image

Federacja RP
w.w.g.d.w

Postby w.w.g.d.w » Thu Jan 04, 2007 1:54 pm

To kolejnosc w jakiej dane budynki/pokoje byly robione.W jednym miejscu jest taka sytuacja ze pokoje sa ponumerowane ale byly robione w innej kolejnosci i teraz troche smiesznie to wyglada ale specjalnie nie przeszkadza.Numeru porzadkowego nie mozna zmienic wiec pewnie dalej bedzie mozna poznac ktory budynek jest ktory nawet po zmienieniu nazwy.
AUTO

Postby AUTO » Thu Jan 04, 2007 2:45 pm

A nazwy znaków też można zmieniać?
Szopen

Postby Szopen » Fri Jan 05, 2007 7:24 am

Atakuje Cię zwierzę w którym rozpoznajesz jelenia. Tracisz 0 procent sił, bo 7 procent ocalasz dzięki drewniana tarcza.

W koncu to zmienili, co prawda te zdania i tak wygladaja dziwnie, ale nie bede sie czepial, w sumie nie robi mi to roznicy. Najwazniejsze, ze owieczki wciaz sa owieczkami :D
Mattan

Postby Mattan » Fri Jan 05, 2007 8:22 am

Rozumiem że petrol to benzyna czyli paliwo uzyskiwane z ropy?

Return to “Ogólne dyskusje”