Pytania.

Ogólna pozapostaciowa dyskusja pomiędzy graczami Cantr II.

Moderators: Public Relations Department, Players Department

kilo

Postby kilo » Sun Dec 18, 2005 9:57 pm

asad111 wrote:
kilo wrote:
Drewno/belka ??? A może chodzi o drzewa posadzone celowo do późniejszego wyrębu i użycia ich do zbudowania budynku albo zrobienia jakiejś rzeczy???

Timber to ogólnie drewno,nie mylić z drzewem,czyli powinno być to drzewo po ścięciu.Trochę nie rozumiem umieszczenia tego jako zasobu do zbierania. :?

Jak podaje OALD (Oxford Advanced Learner's Dictionary)

timber noun 1[U] trees that are grown to be used in building or for making things the timber industry
2 [U] (especially BrE]) (AmE usually lumber) wood that is prepared for use in building, etc: houses built of timber
3 [C, usually pl.] a wooden beam used in building a house or ship: roof timbers[/i]
"I banned you, mr. User, I watched you die. With a certain satisfaction I might add.
And then something happend, something that i knew was impossible but it happened anyway.
You banned me, mr. User."

Dum spiro, spero.
asad111

Postby asad111 » Mon Dec 19, 2005 9:16 am

Hmm.....

Ja zawsze myślałem to jest tak:

wood+ścięcie=timber+obróbka=lumber

Tak ja w punkcie drugim ze słownika.
belin

Postby belin » Mon Dec 19, 2005 8:35 pm

asad111 wrote:Hmm.....

Ja zawsze myślałem to jest tak:

wood+ścięcie=timber+obróbka=lumber

Tak ja w punkcie drugim ze słownika.

No cos Ty! W pewnych regionach swiata drzewa to jedno a belki (czy inne drewniane elementy) to drugie. Do lasu nie chodzisz? Tam rosna takie specjalne paliki co jak pare razy postukasz to masz deski. A drzewa... Panie co Pan - przeca to calkiem nie wyglada na deski ;-D ;-D ;-D
asad111

Postby asad111 » Mon Dec 19, 2005 8:54 pm

belin wrote:

No cos Ty! W pewnych regionach swiata drzewa to jedno a belki (czy inne drewniane elementy) to drugie. Do lasu nie chodzisz? Tam rosna takie specjalne paliki co jak pare razy postukasz to masz deski. A drzewa... Panie co Pan - przeca to calkiem nie wyglada na deski ;-D ;-D ;-D

Nie miałem na myśli nic innego :D
Tylko ty zdaje się nie czujesz subtelnej różnicy między drzewem a drewnem.
WojD

Postby WojD » Mon Dec 19, 2005 9:31 pm

asad111 wrote:Tylko ty zdaje się nie czujesz subtelnej różnicy między drzewem a drewnem.

LOL

Amerykańcy mają genetycznie modyfikowane sekwoje, które mają słoje w poprzek i od razu po ścięciu się na deski rozdzielają. I to jest własnie ten timber.
Do nas to jeszcze nie dotarło ze względu na protestu grinpisów różnych, co nie chca postępu transgenicznego debile jedne - a jak by to zycie uprościło...
==============
belin

Postby belin » Mon Dec 19, 2005 10:55 pm

asad111 wrote:Tylko ty zdaje się nie czujesz subtelnej różnicy między drzewem a drewnem.

Tosmy sie chyba nawzajem nie ten-tego zrozumieli ;-) - bo akurat ta subtelna roznica jest dla mnie bardzo wyrazna i wyjatkowo mnie irytuje jak ktos tego nie widzi :-D.

Bardziej chcialem chyba nawiazac w ten sposob jak lopatologicznie to Wojd zrobil :-).

Zreszta co krok (albo dwa) widac w grze iscie amerykanskie (takie klasyczne z kawalow) podejscie... najlepszym przykladem jest chyba popcorn :-D.
asad111

Postby asad111 » Tue Dec 20, 2005 7:13 pm

No to jeśli timber,w tym rozumieniu, to ktoś go musiał posadzić. :D
Z drewna to powinno się robić deski czy belki przy pomocy hebla czy piły.
WojD

Postby WojD » Tue Dec 20, 2005 7:46 pm

I się robi... GOśc w ang. strefie wiele lat budował zaplecze do budowy kamieniołomów i się na końcu okazało, że kilkanaście narzędzi i maszyn zbudował na marne, bo nie ma [timber] :)
==============
Bziur

Postby Bziur » Tue Dec 20, 2005 7:55 pm

wojd wrote:I się robi... GOśc w ang. strefie wiele lat budował zaplecze do budowy kamieniołomów i się na końcu okazało, że kilkanaście narzędzi i maszyn zbudował na marne, bo nie ma [timber] :)

Amerykańskich zmodyfikowanych sekwoi z prazkami wzdluz ;)
Image
Zolran

,

Postby Zolran » Sat Dec 24, 2005 8:37 pm

a przez przypadek timber to nie s po prostu deski?
WojD

Postby WojD » Sat Dec 24, 2005 9:49 pm

no niestety chyba nie... plonks ;) albo planks tak to będzie po ichniejszemu - chyba nawet RD nie wie co to jest w koncu timber ale juz gdzies podobno zostal znaleziony tylko nikt nie wie gdzie, przez kogo i jak go dorwać...
==============
KVZ
Players Dept. Member

Postby KVZ » Thu Dec 29, 2005 5:32 am

Timber jest... na innej planecie... podobnie jak woda która wyschła a niektórzy zdążyli jej przedtem nagromadzić w kilogramach i teraz są milionerami. No nic. Trzeba zbudować 100 wierteł do hematytu i zacząć myśleć o budowie statku kosmicznego. Muhahaha!
Corruption born inside. I'm part of dark side / A.F.K. / We'll steal your dreams and control your minds
https://x.com/MindKiLLERx2088
Image
Dziadek mróz

Postby Dziadek mróz » Thu Dec 29, 2005 1:44 pm

hmm mam pytanko zarejestrowqałem sie dziś no i chce sie zalogować a tu mi pokazuje że potrzebuje nr ID ale ską go wziąć??
OktawiaN :)

Postby OktawiaN :) » Thu Dec 29, 2005 2:09 pm

Dostaniesz go w jednym z e-mailow, ale zazwykle jest to ostatni email ;)
[url=http://pajacyk.pl][img]http://www.stoczek.net.pl/gmina/files/baner_pajacyk%5B1%5D.jpg[/img][/url]Pajacyk.pl
Dziadek Mróz

Postby Dziadek Mróz » Thu Dec 29, 2005 6:10 pm

minęło ok 5 godzin od rejestracji i dostałem tylko 1 mejla i nie mam nadal tego ID hmm czy to normalne??

Return to “Ogólne dyskusje”