Pytania.

Ogólna pozapostaciowa dyskusja pomiędzy graczami Cantr II.

Moderators: Public Relations Department, Players Department

belin

Postby belin » Mon Dec 12, 2005 10:33 pm

Robert_ wrote:Po to zalozylem postac w strefie rosyjskiej, aby rozmawiac tylko i wylacznie po rosyjsku (w miare swoich mozliwosci).

Dokladnie. Ja mam postacie w strefie francuskiej i co prawda szlag mnie trafia bo oni maja popiertego nazewnictwo czasami (i nie moge znalesc w slowniku paru drobiazgow) to jest to niezla szkola jezykowa. Nie mowiac o tym, ze strefa francuska jest wymieszana z holenderska ;-D
kilo

Postby kilo » Tue Dec 13, 2005 9:52 am

Mam dwa pytania, oto one:

1.Czy skille mojej postaci zwiększaja się w miarę wykonywania czynności np. po którymś z kolei zbieraniu bawełny ze skillfully zmieni mi się na np. expertly ???

i drugie dotyczące mechaniki gry

2. Skoro tury pracy zmieniają się o 1, 4, 7, 10 itd. to czy zaczynając projekt o 9:59 uzyskamy taki sam efekt jak zaczynając ten sam projekt o 9:00 ???
Innymi słowy czy postęp naliczany jest jako ilość czasu od rozpoczęcia projektu do kolejnej tury czy liczony jest jako ilosć tur ???
"I banned you, mr. User, I watched you die. With a certain satisfaction I might add.
And then something happend, something that i knew was impossible but it happened anyway.
You banned me, mr. User."

Dum spiro, spero.
marol

Postby marol » Tue Dec 13, 2005 10:37 am

kilo:
1. Tak.
2. Tak, liczy się ilość tur. Na przykład można pracować nad czymś w pomieszczeniu zaglądając tam tylko na chwilę raz na trzy godziny i efekt będzie taki sam, jakbyś pracował tam ciągle.
WojD

Postby WojD » Tue Dec 13, 2005 10:42 am

marol wrote:2. Tak.

Można na to z dwóch stron spojrzeć - albo jak na wykorzystywanie słabości systemu - bo można na przykład wchodzić do budynku i przystepowac do projektu tylko w casie zmiany tury na zmianę i wychodzić na plac, żeby posłuchac ludzi...

...albo jak na całkiem logiczne zachowanie - przecież jak na przykład gotujesz czy pieczesz, to nie musisz przez cały czas siedzieć w kuchni.

EDIT: Zgraliśmy się w czasie, Marol
EDIT2: Tury nie zmieniają się o pełnych godzinach... Tura produkcji jest ok. 10 minut przed 1,4,10,13,16,19,22
==============
kilo

Postby kilo » Tue Dec 13, 2005 12:11 pm

Thanx Guys.

Z początku rzeczywiście myślałem o tym jak o błędzie systemu ale to co powiedziałeś wojd jest prawdą więc nie widzę żadnych przeszkód żeby tak robić :wink: .
Mam jeszcze jedno pytanie:

Ja szybko zwiększa mi się skill ???
Czy zależy to od ilosci wydobywanego surowca, liczby powtórzeń czy ogólnie odtego ile razy dany projekt wykonywałem ???
"I banned you, mr. User, I watched you die. With a certain satisfaction I might add.

And then something happend, something that i knew was impossible but it happened anyway.

Dum spiro, spero.
marol

Postby marol » Tue Dec 13, 2005 12:21 pm

To zależy od tego ile czasu (a dokładniej tur) spędzisz przy projekcie danego typu - nie musi to być twój projekt, możesz się do kogoś podłączyć.
WojD

Postby WojD » Tue Dec 13, 2005 12:24 pm

Skille to taka dosyć tajemnicza sprawa ;)

Gdy pojawiasz się na świecie masz losowo przyznany poziom umiejętności w różnych dziedzinach... Zwykle rozkłada się to w miare sprawiedliwie od najniższego do najwyższego. Mam jednak postać, która jak na razie nie schodzi poniżej umiejętnie - i taką, która w najlepszym wypadku robi coś skutecznie... Byc może i jedna i druga nie spróbowała jeszcze wszytkiego.

Wydaje się - a chyba wyczytałem to na angielskim forum - że umiejętności są przyznawane procentowo - od 1 do 100.

1-20 - niezręcznie
21-40 - po amatorsku
41-60 - skutecznie
61-80 - umiejętnie
81-100 - po mistrzowsku

Jeśli więc na starcie masz 40% umiejetności, to szybko przejdziesz na poziom skutecznie. Jeśli jednak masz 21%... No to chwilkę poczekasz.
No a jesli ja się mylę - to poprosze o sprostowanie...
==============
marol

Postby marol » Tue Dec 13, 2005 12:33 pm

No te procenty nie do końca się zgadzają, ale w dużym przybliżeniu można by to uznać. Co do sprawiedliwości - tutaj Cantr jest realistyczne - nie ma jej :D Jak będziesz mieć pecha, to twoja postać będzie słaba we wszystkim...
kilo

Postby kilo » Tue Dec 13, 2005 1:03 pm

Dzięki chłopaki wy to potraficie człowieka pocieszyć :D

Dum spiro, spero.
marol

Postby marol » Tue Dec 13, 2005 1:12 pm

Nie przejmuj się, jedną postać masz słabszą, ale pozostałe całkiem niezłe.
Bziur

Postby Bziur » Tue Dec 13, 2005 1:38 pm

Jesli jest tak jak mowicie, to dlaczego jedna z moich postaci mimo iz ma skuteczny poziom walki z ludzmi to zadaje non-stop 5% obrazen (mowimy tutaj o walce piesciami) A kazda inna mimo iz ma poziom mistrzowski zadaje 4% i nigdy wiecej?
Image
marol

Postby marol » Tue Dec 13, 2005 1:53 pm

Pewnie zbieg okoliczości. Jeśli interesowały by cię szczegóły, to musiałbyś podać mi imiona tych postaci. Ja zaś będę miał do ciebie inne pytanie, ale to już na priva...
CyboRKg

Postby CyboRKg » Tue Dec 13, 2005 5:02 pm

kilo wrote:Dzięki chłopaki wy to potraficie człowieka pocieszyć :D

Pociesze Cie. Mam postac mistrzowska prawie w wszystkim 8)
brunetka wrote:hmmm.... a ty nie jestes taki twardy jak na obrazku, a nicka wybrałes z przekory? :wink:
kilo

Postby kilo » Tue Dec 13, 2005 5:38 pm

Ale nie dostałeś jej chyba tak z kopa tylko na nia pracowałeś:?:

Dum spiro, spero.
KilDar

Postby KilDar » Tue Dec 13, 2005 6:28 pm

jak ktoś ma postać w rosyjskiej strefie polecam http://translit.ru/
niektórzy się gniewają za używanie zwykłego alfabetu :)
Matix wrote:Nie grałem w Cantra przez najbliższe pięć minut

Return to “Ogólne dyskusje”