Jak on/ona mnie wkurza...

Ogólna pozapostaciowa dyskusja pomiędzy graczami Cantr II.

Moderators: Public Relations Department, Players Department

marol

Postby marol » Thu Jul 12, 2007 7:18 pm

robin_waw wrote:A mnie wkurza kartograf który na mapę nanosi równik, jak można nanieść równik nie znając całego świata.
Jak w ogóle można nanieść równik nie wiedząc, że świat jest okrągły?
(SRVPRC)
Image
lacki2000

Postby lacki2000 » Thu Jul 12, 2007 8:11 pm

marol wrote:
robin_waw wrote:A mnie wkurza kartograf który na mapę nanosi równik, jak można nanieść równik nie znając całego świata.
Świat nie musi być okrągły. Może być np. płaski kwadratowy i na nim można wyznaczyć kreskę odcinającą jedną połowę od drugiej i nazwać ją równikiem :)
Te audire no possum. Musa sapientum fixa est in aure. Grasz w zielone? GRAM! Żądamy 24-godzinnego dnia cantryjskiego dla lepszej płynności działań!
Arucard

Postby Arucard » Thu Jul 12, 2007 8:16 pm

A ludzie w cantrze zresztą nie wiedzą jaki świat wygląda czy jest okrągły płaski czy trójkątny.Niektórzy nawet do końca świata próbują dopłynąć :wink:
Kto chce stringi w cantr(walić na PM):
Miaua,Arucard,Chimaira,Frogutka,Quijo,Sayuri,Stuff(kto na ircu bywa ten go zna),Sztywna,Isis,Luke,Averus,Jinchuuriki,Miri
marol

Postby marol » Thu Jul 12, 2007 8:37 pm

lacki2000 wrote:Świat nie musi być okrągły. Może być np. płaski kwadratowy i na nim można wyznaczyć kreskę odcinającą jedną połowę od drugiej i nazwać ją równikiem :)
Równik - pojęcie dotyczące takiej kuli, która obraca się wokół osi przechodzącej przez środek tej kuli. Równik jest kołem wielkim powstałym wskutek przecięcia kuli płaszczyzną prostopadłą do tej osi i przechodzącą przez środek kuli. Jest jednocześnie jej najdłuższym równoleżnikiem. Jego szerokość geograficzna wynosi 0°.
(SRVPRC)

Image
Gap

Postby Gap » Thu Jul 12, 2007 9:13 pm

Równik: linia dzieląca świat na dwie równe części.
KVZ
Players Dept. Member

Postby KVZ » Thu Jul 12, 2007 9:16 pm

Widziałem mape na której "równik" nazwany jest równoleżnikiem. Nie wiem czy to o tą mape robinowi chodziło... Ja w sumie nie widzę niż przeciwko nazwaniu go równoleżnikiem... Równie dobrze można by było czepiać się, 100 innych słów w grze pochodzenia OOC, takich jak wieczór czy noc. W Cantr nie ma przecież stref czasowych ani dnia i nocy.
Corruption born inside. I'm part of dark side / A.F.K. / We'll steal your dreams and control your minds
https://twitter.com/DukeKVZ / http://www.futurerp.net/pages/link.php?id=24880
marol

Postby marol » Thu Jul 12, 2007 9:20 pm

Gap wrote:Równik: linia dzieląca świat na dwie równe części.
Ja rozumiem, że chciałeś być przekorny, ale jeśli byłoby tak, jak piszesz, to mielibyśmy nieskończenie wiele równików - każdy południk dzieli kule ziemską na dwie części.

Definicja, którą podałem, jest ogólnie przyjętą przez środowisko geograficzne. Jeśli chcesz ją zaprzeczyć, to prosiłbym o poważną polemikę, a nie definicje wyssane z palca.
(SRVPRC)

Image
Eresan

Postby Eresan » Fri Jul 13, 2007 8:37 pm

marol wrote:
Ja rozumiem, że chciałeś być przekorny, ale jeśli byłoby tak, jak piszesz, to mielibyśmy nieskończenie wiele równików - każdy południk dzieli kule ziemską na dwie części.

Tak, ale ludzie dawno temu (za czasów powstawania globusa :D ) umówili się nazywać równikiem równoleżnik 0st.

Może autor owej mapy próbuje namówić nas na ustalenie takiego również w Cantr? jeśli tak to bardzo mu się to chwali. Nikt do tej pory nie zajął się tak podstawowymi pojęciami geograficznokartograficznymi. Być może niedługo, żeby wytłumaczyć komuś gdzie leży Błotna Plaża będzie wystarczało podanie odpowiedniej długości i szerokości geograficznej?

Pozdrawiam.
Last edited by Eresan on Sat Jul 14, 2007 10:41 pm, edited 1 time in total.
Ice-Man

Postby Ice-Man » Sat Jul 14, 2007 10:22 pm

marol wrote:

Patrząc na mapkę w menu Miejsce widzimy, iż jest ona okrągła. Jak wiadomo zakrzywienie Ziemi (innymi słowy: Ziemia jest mniej więcej kulą), powoduje to, że na równym terenie widzimy horyzont w postaci okręgu i nie widzimy rzeczy bardziej odległych.
Łącząc te dwie informacje wnioskujemy, że świat Cantra jest kulisty.
Image
ImageImage
Eresan

Postby Eresan » Sat Jul 14, 2007 10:34 pm

To nie jest pewne.... Moja pewna postać jest przekonana, iż słowa pewnego marynarza są najbardziej prawdopodobne, a mówił on iż będąc na końcu świata widział, że Cantr jest skorupą wielkiego żółwia pływającego po bezkresnym oceanie.

PS. A może to był pancernik??? ;)

PPS. Dlaczego uważacie obaj, że wasza definicja "równika" jest właściwa? Najpierw zastanówcie się czy w Cantrze jest jakakolwiek definicja "równika"! A jeśli ktoś chce ją wprowadzić to proszę bardzo, może nawet nadać jej znaczenie "kiełbasa" o ile większość postaci będzie go popierać... ;)

Pozdrawiam.
Last edited by Eresan on Sat Jul 14, 2007 10:42 pm, edited 1 time in total.
marol

Postby marol » Sat Jul 14, 2007 10:42 pm

Ice-Man, niestety wniosek twój jest błędny. Ponadto jestem bardzo ciekaw, jak przebiegałoby twoje wnioskowanie rok temu, kiedy mapa w menu miejsce była kwadratowa. :lol:
(SRVPRC)

Image
Echo

Postby Echo » Sun Jul 15, 2007 1:15 am

Łoł... Ależ mnie korciło, żeby wdać się z Wami w dyskusję. :)
Jesteście pozbawieni wyobraźni... Przecież tuż o krok od Was może zarywać się ląd, nie pomyśleliście o tym..?
A dlaczego, przecież prawdopodobienstwo istnienia wszelkich figur jest dozwolone :) NIE! Nie powinno być. NIE JEST!

Cantr, nie jest grą totalnie wnikającą i ruszającą waszą wyobraźnię do granic tolerancji, czy nie chodziło przypadkiem o... symulację rozwoju społeczeństw?
Jest świat taki jaki znamy. Zrozumcie wtedy, że nie możemy mieć do czynienia z niczym innym, niż to, co dzieje się, lub działo setki lat temu. Słońce wschodziło i zachodziło. Ludzie rozważali, jak to się dzieje. Pojmijcie świat, od podstaw.
Gap

Postby Gap » Mon Jul 16, 2007 7:12 am

marol wrote:

Definicja, którą podałem, jest ogólnie przyjętą przez środowisko geograficzne. Jeśli chcesz ją zaprzeczyć, to prosiłbym o poważną polemikę, a nie definicje wyssane z palca.

To było tylko z przekory ;)

Ice-Man wrote:Patrząc na mapkę w menu Miejsce widzimy, iż jest ona okrągła. Jak wiadomo zakrzywienie Ziemi (innymi słowy: Ziemia jest mniej więcej kulą), powoduje to, że na równym terenie widzimy horyzont w postaci okręgu i nie widzimy rzeczy bardziej odległych.
Łącząc te dwie informacje wnioskujemy, że świat Cantra jest kulisty.

Patrząc prze teleskop lub lornetkę widzimy większe koło co podważa powyższy wniosek jakoby krągłość mapki wynikała z zakrzywienia powierzchni ziemi.
Mars

Postby Mars » Mon Jul 16, 2007 8:51 am

Gap wrote:Patrząc prze teleskop lub lornetkę widzimy większe koło co podważa powyższy wniosek jakoby krągłość mapki wynikała z zakrzywienia powierzchni ziemi.

Nie wiemy jak dziala Cantryjski teleskop - czy rzeczywiscie jest to przyrzad optyczny, czy moze... przenosna bardzo wysoka drabina? :wink: :wink: Jesli tak, to wszystko sie zgadza, a ziemia nie jest plaska, choc i wcale nie musi byc kula :twisted:
Eresan

Postby Eresan » Mon Jul 16, 2007 8:55 am

Drabina składająca się z soczewek i okularów między innymi...? odważny pomysł...

Pozdrawiam.

Return to “Ogólne dyskusje”