Moderators: Public Relations Department, Players Department
Anonymous wrote:Raist wrote:Panstwo nieslownych handlowcow
Nie rzucaj osobistych pretensji lub oszczerstw - bo ktos odpowie, Vlotryan - państwo krwiżerczych i zachłannych strażników.
Raist wrote:Dyskusja wyzszosci jednej lokacji nad druga jest bez sensuZapomnieliscie chyba, ze Cantr to nie wyscig szczurow ... zreszta "drewniany" bug pokazal zachlannosc graczy na surowce i obrzydliwe zapychanie plecakow
Zamias budowac atmosfere, zbiera sie surowce ... to mnie martwi.
wojd wrote:Z tym nasladownictwem lub nie jest sprawa prosta:
Cantr jest symulatorem społecznym i gra RPG w jednym.
Naturalna ściezka rozwoju to:
wspólnota > przywództwo > monarchia lub dyktatura lub teokracja > monarchia konstytucyjna lub republika > demokracja - tu sa różne drogi rozwoju lub ewolucjim np.: dykatura grupy ludzi, religii lub idei albo anarchia - jako najwyzsza forma demokracji.
Kazde czasy maja odpowiednie rządy - i Cantr nadzwyczaj wiernie oddaje to, co działo się w realnym swiecie...
A tak na marginesie w artykule ktory polecam Amerykanie analizujac sytuacje w Cantr doszli do wniosku ze nie utworzyla sie jeszcze ZADNA prawdziwa monarchia rozumiana w sensie socjologicznym. Masowe pojawieni sie grup piratow rabujacych wybrzeza jest dopiero zapowiedzia procesu przechodzenia z Anarchi do Dyktatur i Monarchii... U nas nawet takie masowe piractwo jeszcze sie nie zaczelo wiec uwazam ze mowienie o innych ustrojach niz Anarchia w Polskiej strefie to nieporozumienie. Zaznaczam od razu zeby nie bylo nieporozumien, iz anarchia wcale nie musi oznaczac calkiowity brak rzadow a jedynie rzady ktorym czlonkowie grupy spolecznej podporzadkowuja sie z wlasnej woli.
Nalezy zauwazyc ze sytem polityczny nie polega na tym ze zbiera sie niewielka (powiedzmy 10-100 osob) grupa i decyduje sie ze beda mieli demokracje, monarchi czy co innego. Jesli sie zbiora i zdecyduja mamy wlasnie do czynienia z ogolna zgoda na jakis typ rzadow co jest rownoznaczne z taka wlasnie plemienna anarchia o jakiej pisze Josh. Takie wlasnie sytuacje sa najczestrze w u nas. Prawdziwa Dyktatura, Monarchia itp. polega na tym ze pewna grupa "trzyma wladze" majac jednoczesnie srodki i mozliwosci zeby a) utrzymac te wladze b) zmusic swych poddanych do placenia danin, podatkow w formie surowcow lub wykonywanej przez nich pracy (dziesiecina, panszcyzna etc.). Jednoczesnie taka grupa trzymajaca wladze bedzie starala sie powiekszyc terytorium ktorym wlada a jednoczesnie zabezpieczyc przed sasiednimi podobnymi formami panstwowymi. Urodzony w takim panstwie czlowiek nie bedzie mial zadnego wyboru i nikly wplyw na wladze. Mozliwe ze nawet Wladcy nie pozwola mu opuscic kraju w ktorym sie urodzil. Bedzie zmuszony do pracy i czesc jego zyskow przejmie ktos inny ale w zamian bedzie mial dostep do ochrony przed "piractwem" i zapewniona mozliwosc jako takiego rozwoju. W Polskiej strefie jeszcze o czyms takim nie slyszalem ani nie widzialem... ale produkcja zaawansowanej broni jest pierwszym krokiem do pojawienia sie dyktatur.
Mam 15 postaci. Teraz już wiem, że to za dużo. Nawet i teraz zdarzaja mi się wpadki.
Kazda ma uczucia. Kazda ma idee. Czasem sprzeczne z innymi moimi postaciami w tym samym miejscu. Tak bywa.
Gdy zastanawialem sie jak dostac sie na nowe wyspy poprzez ubicie jakiejs postaci - nie moglem sie zdecydowac. W efekcie same postaci poplynely, a przy okazji odkryly jeszcze nowsze wyspy
Gdy zabijali mi postac (zemsta was nie minie zbrodniarze ) to przeżywałem to jakby mnie ktos zabijal. Przeżyła. Przeżyłem.
Nie - nie jest tak źle. Trzeba starać się dac kazdej postaci duszę - wczuc się w rolę. Odegrać indywidualnie. Postaci sa kształtowane przez doświadczenia. My tez.
Grajmy soba - tak jak żyjemy. Zmieniajmy się, dostosowujmy do okoliczności - do innych ludzi - lub zmuśmy ich by się dostosowali.
Cantr jest symulatorem społecznym, gra RPG - ale tez i niesamowitym gabinetem psychologicznym. Ludzie! Otwórzcie się - to jest lekarstwo na wiele problemów - narkotyk, ktory nie uzaleznia fizycznie, możliwość odegrania i sprawdzenia scenariusza, który można wykorzystac w rzeczywistości. To interakcja z prawdziwymi ludzmi... Którzy jak się wsciekna, moga zabic... Jak w życiu
Users browsing this forum: No registered users and 1 guest