Wikipedia Cantr - kopalnia wiedzy o grze

Ogólna pozapostaciowa dyskusja pomiędzy graczami Cantr II.

Moderators: Public Relations Department, Players Department

€e$y

Postby €e$y » Wed Aug 26, 2009 11:50 pm

Ja wcale nie kwestionuję różnych dziwnych gatunków, w końcu to jest Cantr. Osobiście nawet widział bym kilka nowych, bądź zwiększenie różnorodności zwierząt na niektórych wyspach. Choć z drugiej strony niewielka liczba gatunków na danej wyspie określa w pewnym stopniu jej charakter.

Chodziło mi o to, że jak już piszemy w wiki "pantery", "lwy", "hieny" i "żyrafy" to piszmy wszystko w liczbie mnogiej, także "baribale", "ary" etc.
Zdarzyło mi się kilka razy wpisać w wiki w polu szukaj: "pies" a tam nic, bo trzeba szukać "psy".
Cantr dwóch prędkości :)
Za ułatwieniami, bo to zatrzyma nowych, którzy często zniechęcają się trudnościami.
Za kombinatoryką, która urozmaici życie "wyjadaczom" :)
robin_waw

Postby robin_waw » Thu Aug 27, 2009 7:35 pm

Opisy pojazdów też jest mętlik. Tam gdzie w opisach są tabelki wszystko jest ok. W pozostałych przypadkach prędkości bazowe różnią się od tego co jest w angielskiej wersji.

I czemu samochód sportowy jest wolniejszy od wielu pojazdów silnikowych ?
Tetro

Postby Tetro » Thu Aug 27, 2009 7:48 pm

taki zart.

Sportowy znaczy wolniejszy w jezyku Cantra.... :wink:
?
Mattan

Postby Mattan » Sun Aug 30, 2009 11:15 pm

Po kolei.
Powoli zmieniam nazwy artykułów o zwierzętach na liczbę pojedynczą. Kiedyś ktoś zrobił mnogą co jest błędne.
Artykuły o pojazdach gdzie nie ma tabelek to stare wersje które powoli poprawiam.
Jadeit jest rodzajem kamienia półszlachetnego, a nie kamieniami szlachetnymi. Dlatego jest w liczbie pojedynczej. Nie piszemy przecież że występują granity tylko występuje granit.
€e$y

Postby €e$y » Mon Aug 31, 2009 12:26 am

Mattan wrote:Jadeit jest rodzajem kamienia półszlachetnego, a nie kamieniami szlachetnymi. Dlatego jest w liczbie pojedynczej. Nie piszemy przecież że występują granity tylko występuje granit.

Niby tak, ale jak patrzę na listę niżej, to mam wątpliwości. Lepiej by brzmiały jadeity. No i mniej roboty :) Zresztą niektóre nazwy skał brzmią całkiem naturalnie w liczbie mnogiej, np. łupki.

* diamenty - (diamonds)
* opale - (opal)
* rubiny - (ruby)
* szafiry - (sapphire)
* szmaragdy - (emerald)
* turkusy - (turquoise)
* jadeit - (jade)
Cantr dwóch prędkości :)
Za ułatwieniami, bo to zatrzyma nowych, którzy często zniechęcają się trudnościami.
Za kombinatoryką, która urozmaici życie "wyjadaczom" :)
grzybi

Postby grzybi » Thu Sep 03, 2009 9:13 am

Według polskiej wiki z ryżu da się robić alkohol. Natomiast w artykule alkohol nie ma nic na ten temat. W artykułach o kotłach destylacyjnych też nie ma info, że da się coś pędzić z ryżu.

I pytanie moje: Z czego Bojvingowie robią bimber? Nie mam dostępu do kotłów i nie mogę sprawdzić jak to z tym jest na prawdę.

Jedyny 'napój procentowy' w cantrze z ryżu to chyba sake? Ale to się robi inaczej. Ryż -> biały ryż (kamień młyński) -> amazake (wiadro) -> sake (antałek)
Mattan

Postby Mattan » Thu Sep 03, 2009 1:40 pm

grzybi wrote:Według polskiej wiki z ryżu da się robić alkohol. Natomiast w artykule alkohol nie ma nic na ten temat. W artykułach o kotłach destylacyjnych też nie ma info, że da się coś pędzić z ryżu.

I pytanie moje: Z czego Bojvingowie robią bimber? Nie mam dostępu do kotłów i nie mogę sprawdzić jak to z tym jest na prawdę.

Jedyny 'napój procentowy' w cantrze z ryżu to chyba sake? Ale to się robi inaczej. Ryż -> biały ryż (kamień młyński) -> amazake (wiadro) -> sake (antałek)
Poprawione. Informacja z czego Bojvingowie robią bimber nie należny do obszaru informacji wiki. :)
robin_waw

Postby robin_waw » Sun Sep 13, 2009 6:01 pm

Beczka duża w opisie jest podane że można przenosić, a na stronie przechowywanie przy beczce dużej w tabelce jest że nie można przenosić
Mattan

Postby Mattan » Sun Jan 03, 2010 11:46 am

Mam pytanie. Opis zużycia paliw na angielskim wiki pojawił się przy silnikach. Czy to znaczy że zużycie zależne jest tylko od silnika? Czy autobus i samochód osobowy zużywa tyle samo? Pytam bo chcę uzupelnić polskie wiki, a nie wiem jak.
Khe

Postby Khe » Sun Jan 03, 2010 11:55 am

jest zalezny od silnika i od rodzaju paliwa, ale jak wejdziesz na poszczegolne pojazdy to zobaczysz tez roznice w spalaniu

dla przykladu:
http://wiki.cantr.net/index.php/Stationcar
http://wiki.cantr.net/index.php/Limousine
http://wiki.cantr.net/index.php/Bus

patrzac na to minimum i maksimum przy spalaniu i predkosciachto... spalanie zalezy tez od obciazenia?
Mattan

Postby Mattan » Sun Jan 03, 2010 1:00 pm

Wybacz ale dane do których się odwołujesz są z 2007 roku i chyba nijak się nie maja do tego co jest teraz. :)
Khe

Postby Khe » Sun Jan 03, 2010 1:11 pm

tak? acha, nawet nie zauwazylem :D
Marcia

Postby Marcia » Mon Jan 04, 2010 1:10 pm

Mattan, moglbys zmienic jablecznik na cydr? BZR w grze zmienil juz dawno :)
Mattan

Postby Mattan » Mon Jan 04, 2010 1:36 pm

Marcia wrote:Mattan, moglbys zmienic jablecznik na cydr? BZR w grze zmienil juz dawno :)

Super, że zmienił. :evil: Już poprawiłem. Niestety jak nie wyśledzę w grze lub na angielskim wiki to nie mam teraz żadnej informacji o zmianach.
Auhua

Re: Wikipedia Cantr - kopalnia wiedzy o grze

Postby Auhua » Fri Mar 05, 2010 4:58 pm

Witam.

potrzebuję pomocy

Według wiki z słodu da się zrobić alkohol w kotle destylacyjnym stalowym.

Fermenting & distilling wort (coal) - 200 gram alkoholu. Surowce: 400 gram słodu, 50 gram węgla. Wielkość projektu: 200 gram. Wykonywane: automatycznie.

Jak próbuję włączyć projekt wyskakuje mi że potrzebuję brzeczkę piwną.

Ktoś wie o co w tym chodzi? Niedługo alkohol mi się skończy i nie będę mógł jeździć.

Pozdrawiam.

Return to “Ogólne dyskusje”