Wikipedia Cantr - kopalnia wiedzy o grze

Ogólna pozapostaciowa dyskusja pomiędzy graczami Cantr II.

Moderators: Public Relations Department, Players Department

Aihal

Postby Aihal » Mon Oct 15, 2007 8:09 pm

W grze to nigdy nie były kolczyki ze skorupy skarabeusza więc nie powinny tam powstać żadne nieścisłości.
W grze wcale nie było czegoś takiego jak skorupa skarabeusza, jedyna skorupa to skorupa żółwia (no i doniczki :wink: )

Natomiast do tematu o wiki jak najbardziej to pasuje. Gdyż to są kolczyki w kształcie srebrnych skarabeuszy
(albo srebrne kolczyki w kształcie skarabeuszy - jak kto woli),
a nie chitynowe, ani z chitynowej skorupy, ani ze skorupy jakiegokolwiek rodzaju zwierzęcia. :-)

Pozdrawiam
Mattan

Postby Mattan » Mon Oct 15, 2007 8:46 pm

Poprawiony został opis chityny oraz zmieniłem nazwę kolczyków tak żeby była zgodna z grą i stanem faktycznym. Jedna uwaga w kolczykach używa się chityny. :)
Zachęcam do uwag o błędach na temat wiki i dziękuję za wskazanie błędów.
Leming

Postby Leming » Wed Oct 24, 2007 5:45 pm

Polska Wiki:
1 jednostka określa prędkość z jaką porusza się zdrowy Cantaryjczyk po zwykłej, nieutwardzonej drodze, nie niosąc niczego.

Angielska Wiki:
A character with an empty inventory travels at a speed of 10 units per day on any road type. Tiredness and damage have no effect on traveling speed (this is true for vehicles as well).

Walking speed = 10 - (inventory weight)/5000

W polskiej wersji jednostka nie odnosi się do niczego, bo nie jest napisane, w jakim czasie pokonuje się tę jedną jednostkę, to po pierwsze. Po drugie - może to sugerować, że do tej jednej jednostki należy odnosić prędkość pojazdów i np. wózek rowerowy po ścieżce jedzie czternaście razy szybciej niż człowiek idzie. Po trzecie - jakiś biedny Cantryjczyk został przerobiony na Cantaryjczyka. :wink:
http://www.bookcrossing.com/
Mattan

Postby Mattan » Wed Oct 24, 2007 6:23 pm

Leming to jest stary wpis i podaje wartości według innej miary. Kiedyś na polskiej Wiki prędkość pojazdów podawana była w innych jednostkach. Ja nie mam tyle czasu żeby wszystko zmienić.
Gdybyś przetłumaczył ten wpis o prędkości to go zmienię na polskiej Wiki. Wystarczy sam sens tego co tam pisze. Ja nie znam angielskiego.
Polskim Wiki zajmują się w tej chwili dwie osoby ja i Keisha i nawet na bieżące sprawy nie wystarcza czasu. :cry:
Tym bardziej że ostatnio miałem go mniej.
keisha

Postby keisha » Wed Oct 24, 2007 8:49 pm

Rozumiem, że po angielsku opisane jest dobrze?
w takim razie jutro to poprawię, bo dzisiaj już mi się nie chce.
Mattan

Postby Mattan » Wed Oct 24, 2007 9:10 pm

Raczej prawidłowy, ale jest to wniosek logiczny + znajomość kilku słów angielskiego. Ja nie mam dostępu do tego typu danych.
robin_waw

Postby robin_waw » Mon Nov 19, 2007 3:19 pm

Te 4 pozycje z WIKI opisują tą samą rzecz myślę że trzeba by to ujednolicić:

# Naramienniki z klejnotami (429 bytes)
3: ...rowce''': 250 gram [[żelazo|żelaza]], 50 gram [[diamenty|diamentów]], 25 gram [[złoto|złota]], 25 gram ...
# Bogato zdobione naramienniki (436 bytes)
3: ...rowce''': 250 gram [[żelazo|żelaza]], 50 gram [[diamenty|diamentów]], 25 gram [[złoto|złota]], 25 gram ...
# Bogato zdobiona para bransolet (436 bytes)
# Bogato zdobione obrecze na przedramiona (696 bytes)
wadko

Postby wadko » Mon Nov 19, 2007 7:09 pm

W wiki pisze, że z ryżu można robić alkohol, jednak w opisie kotłów destylacyjnych nie ma wzmianki o ryżu. Z tego co wiem, to w grze niemożna robić alkoholu z ryżu. Chyba, że o czymś nie wiem.
Quijo

Postby Quijo » Mon Nov 19, 2007 7:27 pm

Z ryzu w Cantr mozna robic wadko Sake :)
wadko

Postby wadko » Mon Nov 19, 2007 7:52 pm

Nie pisałem o alkoholu tylko o surowcu "alkohol".
Mattan

Postby Mattan » Mon Nov 19, 2007 8:51 pm

wadko wrote:W wiki pisze, że z ryżu można robić alkohol, jednak w opisie kotłów destylacyjnych nie ma wzmianki o ryżu. Z tego co wiem, to w grze niemożna robić alkoholu z ryżu. Chyba, że o czymś nie wiem.

Masz rację. To był błąd. Poprawione.
robin_waw

Postby robin_waw » Wed Nov 21, 2007 4:18 pm

W Wiki - Eksykator, a w grze Osuszacz
robin_waw

Postby robin_waw » Tue Jan 29, 2008 11:44 am

Prosił bym o ujednolicenie nazw pomiędzy grą a Wiki, chodzi o okna do samochodów.

Rozbieżność polega na tym że są szyby i okna.
Nie zawsze te nazwy się pokrywają obie nazwy występują w grze jednak w Wiki okien nie znajdziemy.
Mattan

Postby Mattan » Sat Feb 02, 2008 2:08 pm

Okno to nie szyba. W Cantr robimy raczej szyby bo ze szkła okiennego i szlifierki okno nie wyjdzie. Okno to oprócz szyby taśma i uszczelka i jeszcze coś.
Keisha już poprawiła, ale ja do takich poprawek ręki nie przyłożę.

Tak samo z Osuszaczem.
Ten przyrząd nazywa się eksykator http://pl.wikipedia.org/wiki/Eksykator
a po angielsku desiccator http://en.wikipedia.org/wiki/Desiccator.
Problem nastąpił pewnie ze względu na błąd już w angielskiej nazwie. W Cantr to nazywa się dessicator, a powinno Desiccator.
Nazwa osuszacz oddaje jego funkcję ale na pewno nie jest nazwą. To jakby na żelazko mówić przyrząd do prasowania lub prasowacz. :)
robin_waw

Postby robin_waw » Sat Feb 02, 2008 2:17 pm

Dlatego sam wolę w Wiki nie mieszac po pierwsze żeby było jednolicie po drugie lepiej niech robi to ktoś bardziej skrupulatny niż ja.
Myślę że należy takie rzeczy zgłaszac do poprawki w grze.
A jak zgłosi sysop wiki to będzie to lepsza podstawa do poprawki w grze.
Bardziej wiarygodna.

Return to “Ogólne dyskusje”