Wiesci z frontu (ProgD & RD) - dyskusje i komentarze

Ogólna pozapostaciowa dyskusja pomiędzy graczami Cantr II.

Moderators: Public Relations Department, Players Department

gala

Re: Wiesci z frontu (ProgD & RD) - dyskusje i komentarze

Postby gala » Wed Jan 13, 2016 6:20 pm

Mars wrote:
rd1988 wrote:Po to mamy responsywny design i @media queries żeby uniknąć oddzielnych domen.

Responsywny design swoją drogą, ale to jak to wygląda teraz, to po prostu krok w tył. Strona wcześniej była ładna, teraz odrzuca. A wszystko za sprawą tych szerokości, marginesów i odległości.

Ciężko zrobić krok w tył w kontekście wyglądu Cantra. :P Była jaka? :D Jak odrzucała tak odrzuca, większej zmiany nie widzę. Ot trochę się porozjeżdżała w kilku miejscach ale i tak jest na plus.
Alutka wrote:Zielony świat jest opanowany przez śpiące Smaugi, które budzą się tylko i wyłącznie wtedy, gdy ktoś chce się zainteresować ich skarbami.

https://www.reddit.com/r/Cantr/
Marcia

Postby Marcia » Wed Jan 13, 2016 7:13 pm

Oj, dlaczego zniknęła informacja o miejscu i dniu narodzin postaci?
Korzystałam z tego wielokrotnie, brakuje mi. :(
Mars

Postby Mars » Wed Jan 13, 2016 7:17 pm

Marcia wrote:Oj, dlaczego zniknęła informacja o miejscu i dniu narodzin postaci?
Korzystałam z tego wielokrotnie, brakuje mi. :(

Również zdarzało się mi wspominać, zwłaszcza staruszkami, dzień i miejsce narodzin, opowiadając o nich młodym.

Ps.

Image
psychowico

Postby psychowico » Thu Jan 14, 2016 10:55 am

Czytaliście w ogóle tą notkę GreeKa w której ogłosiły co ogłosił? Wydaje mi się, że wspominał tam, że datę i miejsce urodzin przeniesiono do zakładki "Ustawienia" postaci. Zielony romb koło menu budowy.
"Please give us a simple answer, so that we don't have to think, because if we think, we might find answers that don't fit the way we want the world to be."

https://www.kinkykitty.pl
Mars

Postby Mars » Thu Jan 14, 2016 11:06 am

psychowico wrote:Czytaliście w ogóle tą notkę GreeKa w której ogłosiły co ogłosił? Wydaje mi się, że wspominał tam, że datę i miejsce urodzin przeniesiono do zakładki "Ustawienia" postaci. Zielony romb koło menu budowy.

Czytaliśmy w ogóle. To niech jeszcze tam do ustawień zostanie przeniesione imię postaci - po co je mieć wyświetlane na stronie z postacią, tak jak datę i miejsce urodzin?
psychowico

Postby psychowico » Thu Jan 14, 2016 11:09 am

lol, ależ ty nienawidzisz zmian.
data i miejsce urodzin jest faktycznie konieczną daną, która przydaje się przez 100% czasu gry.
"Please give us a simple answer, so that we don't have to think, because if we think, we might find answers that don't fit the way we want the world to be."

https://www.kinkykitty.pl
Mars

Postby Mars » Thu Jan 14, 2016 12:58 pm

Garść poprawek:

1). Na stronie z listą postaci - tabelka o klasie "page". Komórka z imieniem postaci na szerokośc 20%. Powinno być chociaż 30%. To trzeba zrobić w HTMLu albo dodać te ustawienia w CSS.

2). Znacznik "CENTER TABLE, .page" w CSS ma warunek "justify". Tekst niepotrzebnie jest justyfikowany w tabelkach. Zmienić powinno się wartośc na text-align: left. Usuwa to niepotrzebne rozstrzelenie tekstu.

3). Przycisk "mów do wszystkich" trzeba odsunąć od pola tekstowego z wypowiedzią. W CSS w klasie "messageFieldNode" trzeba dodać ustawienie "padding-right: 8px;".

4). Ściśnięta lista z surowcami. Trzeba do CSS dodać klasę "ul.plain li" i nadać jej komendę np. "padding-bottom: 4pt;". Będzie troche luzu. Uwaga, to działa również na inne wypunktowania. Może przydałyby się różne klasy/identyfiaktory na różne wypunktowania.

5). Napis z pogodą (locationDescriptionTerrain) trzeba odsunąć w dół. Proponuję "margin-top: 16px;"

6). W HTMLu na stronie "miejsce" jest część nazwana komentarzem "Sailing ship information". Napis o trasie i prędkości statku oraz przycisk "kontynuuj" (zmiana steru) jest strasznie blisko informacji pogodowych. Normalnie te informacje nie mają żadnego identyfikatora w CSS, ale można je odsunąć od pogodowych, dodając do klasy "locationDescriptionTerrain" warunek "margin-bottom: 16px". U mnie pomogło.

7). Polowanie na zwierzęta. Trzeba odsunąć element "navigationSubpanel" od tekstu. Do CSS można dodać mu polecenie np. "margin-bottom: 8px;"

Odsuwamy listę zwierząt od nagłówka "zwierzęta" - dodajemy do CSS klasę "animalList" z parametrem "padding-top: 8px;"

Napis "Siła jaką chcesz użyć (0 - 100%):" jest oddzielany poleceniami "BR" w htmlu. To raczej nie powinno tak być. Trzeba dodać w HTMLu osobną klasę CSS i ustalić tam marginesy zewnętrzne albo wewnętrzne.

Menu "lista postaci, interfejs..." w ustawieniach też nie da się poprawić za pomocą CSS, trzeba dodać niezbędne atrybuty w HTML.

Jeśli kogoś świerzbi, to do skinu "classic" można dodać na sam dół:

Code: Select all

#messageFieldNode
{
padding-right: 8px;
}

CENTER TABLE, .page {
  text-align: left;
}

ul.plain li {
  padding-bottom: 4pt;
}

.animalList
{
padding-top: 8px;
}

.locationDescriptionTerrain
{
margin-top: 16px;
margin-bottom: 16px;
}

#navigationSubpanel {
  margin-bottom: 8px;
}
rybczak

Postby rybczak » Thu Jan 14, 2016 4:15 pm

Mars wrote:Garść poprawek:
... "padding-right: 8px;" ...
... "padding-bottom: 4pt;" ...
...

Such responsive, wow.
Mars

Postby Mars » Thu Jan 14, 2016 4:25 pm

rybczak wrote:
...

Such responsive, wow.

Zrób to lepiej samemu jeśli potrafisz. Mi ta responsywność na monitorze 1920*1200 czy tablecie 1024*768 potrzebna jest jak kotu wiadro. Jesteś taki mądry, zaproponuj coś lepszego.
dekalina

Postby dekalina » Thu Jan 14, 2016 4:29 pm

Mars wrote:
psychowico wrote:Czytaliście w ogóle tą notkę GreeKa w której ogłosiły co ogłosił? Wydaje mi się, że wspominał tam, że datę i miejsce urodzin przeniesiono do zakładki "Ustawienia" postaci. Zielony romb koło menu budowy.

Czytaliśmy w ogóle. To niech jeszcze tam do ustawień zostanie przeniesione imię postaci - po co je mieć wyświetlane na stronie z postacią, tak jak datę i miejsce urodzin?

Imię dobrze pamiętać, ale spis umiejętności i pole do zmiany opisu postaci można by tam przerzucić. Ktoś w to w ogóle zagląda, że musi być dostępne po jednym kliknięciu?
rybczak

Postby rybczak » Thu Jan 14, 2016 4:43 pm

Mars wrote:
rybczak wrote:
...

Such responsive, wow.

Zrób to lepiej samemu jeśli potrafisz. Mi ta responsywność na monitorze 1920*1200 czy tablecie 1024*768 potrzebna jest jak kotu wiadro. Jesteś taki mądry, zaproponuj coś lepszego.

Rozumiem, że Greek po to się męczył pewnie dobry miesiąc czasu nad responsywnością żeby teraz na sztywno podobijać wartości dostosowane pod jedną rozdzielczość? Jak już coś proponujesz to może by tak coś sensownego zamiast pieprznąć jak dzik o sosnę bo będzie prościej?

I nie, nie jestem mądry. Po prostu wiem o co chodzi i jeśli będzie taka potrzeba to z chęcią pomogę.
Buka

Postby Buka » Thu Jan 14, 2016 4:47 pm

dekalina wrote:Imię dobrze pamiętać, ale spis umiejętności i pole do zmiany opisu postaci można by tam przerzucić. Ktoś w to w ogóle zagląda, że musi być dostępne po jednym kliknięciu?

Na przykład ja. Jest mi to potrzebne pod ręką. Opisu nie tworzę raz na wieki. Częściej (wiecznie) oglądam opisy innych postaci, ale swoje modyfikuję.

Zmiany spowodowały, że strona wygląda gorzej na przeglądarce, za to o wiele lepiej na tablecie i telefonie. Myślałam, że nacisk "mów do wszystkich/szepcz" poniżej pola na tekst będzie niewygodny w użyciu i wiecznie będą się zdarzały przypadkowe urwania wypowiedzi, ale jest ok.
Na przeglądarce pole tekstowe dziwne, ale pewnie się przyzwyczaję, podobnie z innymi przesunięciami.
Nie podoba mi się, że znikło z poprzedniego miejsca to o dacie i miejscu przebudzenia, ale że istnieje w innym miejscu - przywyknę.
NDS
Mars

Postby Mars » Thu Jan 14, 2016 5:02 pm

rybczak wrote:Rozumiem, że Greek po to się męczył pewnie dobry miesiąc czasu nad responsywnością żeby teraz na sztywno podobijać wartości dostosowane pod jedną rozdzielczość? Jak już coś proponujesz to może by tak coś sensownego zamiast pieprznąć jak dzik o sosnę bo będzie prościej?

I nie, nie jestem mądry. Po prostu wiem o co chodzi i jeśli będzie taka potrzeba to z chęcią pomogę.

Pieprznąwszy jak dzik o sosnę wskazałem miejsca w których występuje problem z marginesami czy odstępami.

Wprowadzenie tamtych wartości u mnie rozwiązało większość problemów. Jak ktoś chce zrobić wszystko responsywne, to we właściwym CSS Cantra dobierze odpowiednią technikę. Ja zrobiłem rozwiązanie pod siebie i je udostępniłem. Oczywiście według Ciebie wszelkie takie działania są bezsensowne.
Marcia

Postby Marcia » Thu Jan 14, 2016 6:25 pm

psychowico wrote:lol, ależ ty nienawidzisz zmian.
data i miejsce urodzin jest faktycznie konieczną daną, która przydaje się przez 100% czasu gry.

100% czasu oczywiście nie. Ale przydaje się często, zwłaszcza u starych postaci.
I bardzo mi tego brakuje, że się powtórzę. Właśnie tak, by zerknąć i od razu wiedzieć gdzie i kiedy, a nie klikać w jakieś zakładki, by sprawdzić.
Gdy mam datę przebudzenia na widoku, spojrzę i od razu widzę, że np. za 3 dni postać skończy 200 lat. Gdybym miała wchodzić w ustawienia, zakładki i inne cuda, musiałabym zrobić to intencjonalnie. I zawsze bym przegapiła.
Mariposa

Postby Mariposa » Thu Jan 14, 2016 8:01 pm

Marcia wrote:
psychowico wrote:lol, ależ ty nienawidzisz zmian.

100% czasu oczywiście nie. Ale przydaje się często, zwłaszcza u starych postaci.
I bardzo mi tego brakuje, że się powtórzę. Właśnie tak, by zerknąć i od razu wiedzieć gdzie i kiedy, a nie klikać w jakieś zakładki, by sprawdzić.
Gdy mam datę przebudzenia na widoku, spojrzę i od razu widzę, że np. za 3 dni postać skończy 200 lat. Gdybym miała wchodzić w ustawienia, zakładki i inne cuda, musiałabym zrobić to intencjonalnie. I zawsze bym przegapiła.

Mi też brakuje. Już kij z miejscem, bo pamiętam. Ale data powinna być jak była.

Return to “Ogólne dyskusje”