Wiesci z frontu (ProgD & RD) - dyskusje i komentarze

Ogólna pozapostaciowa dyskusja pomiędzy graczami Cantr II.

Moderators: Public Relations Department, Players Department

Mars

Re: Wiesci z frontu (ProgD & RD) - dyskusje i komentarze

Postby Mars » Tue Jan 21, 2014 10:22 pm

Niezła robota z tym walidatorem, nawet jak nie zawsze będzie chcial się słuchać. Wkleiłem pewien fragment i walidator przyczepił się m.in. do tego, dokładnie tak jak zaznaczam kolorami:

.div1 { padding: 1em; font-size: 0.8em; text-transform: uppercase; }
.div2 {
padding: 1em;

.div3
{
border-right: 1px dashed;
border-top: 1px dashed;
border-bottom: 1px dashed;
text-align: right;
padding: 0.25em;
margin-right: 0.25em;
padding-top: 0.75em;
padding-bottom: 0.75em;

font-size: 0.75em;
font-weight: bold;
height: 100%;
display: table;
}

Czy czepia się marginesów wewnętrznych top i bottom bo wcześniej ma zdefiniowany ogólny? Z tego co widziałem, przeglądarkom to obojętne. Może nie powinien wycinać.

Poza tym, poza stylami w nagłówku a dodanymi na sztywno do innego DIVa przyczepił się m. in. do:

style="display: table-column; float: left; padding-top: 1em; padding-left: 1em; border-collapse: collapse; margin-right: 0.5em; max-width: 200px;"

style="display: table-cell; border-radius: 0.5em; box-shadow: inset 0.15em 0.15em 0.15em #000000; background-color: #c3dded; padding: 1em;"

style="box-shadow: 0.2em 0.2em 0.7em; background-color: #efebdf; padding: 0.5em; font-weight: bold;"

Max-width funkcjonował mi i ograniczał szerokość kolumny, dzięki czemu nie rozjeżdżała się bardziej niż miała to dozwolone. Ale walidator to usunął.

Aha, i czepia się znacznika FIELDSET. Ja wiem, że on pochodzi jeszcze z lat 90', ale tak samo jak np. TABLE. W pewnych sytuacjach nadal się to stosuje. Przeglądarki przecież to interpretują. Ale walidator wywala. Pamiętam, że i w Cantrze niektóre notatki opierały się na fieldsetach. Może zostawić? Razem ze znacznikiem LEGEND.
Greek
Programming Dept. Member/Translator-Polish

Postby Greek » Tue Jan 21, 2014 10:37 pm

Weryfikacja wykorzystuje gotowe biblioteki (bo sam w życiu nie napisałbym takich parserów), ale przyjrzę się możliwościom konfiguracji.

Co do fieldseta to też się zdziwiłem, że go wywala, bo specyfikacja htmla zezwala na jego istnienie poza <form>. Prawdopodobnie przyczyną jego usunięcia jest cel dla którego został stworzony według specyfikacji.
Ten tag normalnie powinien być używany do grupowania kontrolek formularzy. A skoro wszelkie formularze są usuwane ze wględów bezpieczeństwa, więc on też może zostać usunięty.
‘Never! Run before you walk! Fly before you crawl! Keep moving forward! You think we should try to get a decent mail service in the city. I think we should try to send letters anywhere in the world! Because if we fail, I’d rather fail really hugely’
kryminator

Postby kryminator » Wed Jan 22, 2014 4:54 pm

SVG nie można już używać? Bo wcześniej się dało.
Yang

Postby Yang » Tue Jan 28, 2014 5:38 pm

Da się jakoś wyłączyć ten walidator? Z fajnej skomplikowanej notatki wycina wszystko jak tylko chcę się zrobić jakąś drobną zmianę. Style CSS wycina całe, jak tylko na początku jest użyte ' a nie "
</pre> na początku i <pre> na końcu też jest wycinane przez niego. Specem od htmla nie jestem, ale ten walidator zmienia trudne zadanie w niewykonalne.
Greek

Postby Greek » Tue Jan 28, 2014 6:05 pm

Yang wrote:Da się jakoś wyłączyć ten walidator?

Hahahahhahahahahahahahhahahahahahaha.
Dostajesz złotego buraka.

Wiedziałem, że ktoś o to zapyta. :D
‘Never! Run before you walk! Fly before you crawl! Keep moving forward! You think we should try to get a decent mail service in the city. I think we should try to send letters anywhere in the world! Because if we fail, I’d rather fail really hugely’
Mars

Postby Mars » Tue Jan 28, 2014 7:12 pm

Yang wrote:</pre> na początku i <pre> na końcu też jest wycinane przez niego. Specem od htmla nie jestem, ale ten walidator zmienia trudne zadanie w niewykonalne.

Po FIELDSET znacznik PRE jest drugim który powinien pozostać niewycinany. Wiele starych notatek tak zaczynałem. Można to naprawić będzie?
Greek

Postby Greek » Tue Jan 28, 2014 8:00 pm

<pre> nie jest wycinany.
Nie można w nim trzymać tagów blokowych (przynajmniej tych, które testowałem w praktyce) i trzeba pamiętać o tym, że notatki zawsze domyślnie zaczynają się od <pre> a kończą </pre>, więc trzeba na własną rękę zamknąć na początku i otworzyć na końcu. Łatwiej jest zastąpić te własne <pre> w środku treści poprzez <div style="white-space:pre-wrap"></div>, bo można wstawiać do środka np. inne divy.

Hmm, moja poprzednia odpowiedź być może nie była wystarczająco merytoryczna.
Da się jakoś wyłączyć ten walidator?

To pytanie to mniej więcej to samo co:
Da się jakoś wyłączyć konieczność wpisywania hasła przy logowaniu? Przecież nikt nie spamięta tych wszystkich znaczków.
Na stronie logowania po wpisaniu loginu powinien być przycisk "zapomniałem hasła", który sprawia, że można wejść bez jego wpisywania.

Odpowiedź na oba pytania jest taka sama.

EDIT: Żeby była jasność. Nie wprowadziłem tego, aby komukolwiek robić dobrze, więc o żadnych ułatwieniach czy wyjątkach nie ma mowy.

Z fajnej skomplikowanej notatki wycina wszystko jak tylko chcę się zrobić jakąś drobną zmianę.

Dzięki możliwości podglądu powinno się udać naprawić całość krok po kroku.

Style CSS wycina całe, jak tylko na początku jest użyte ' a nie "

Pisałem o tym w ogłoszeniu. Jak będzie " to nie usunie.

</pre> na początku i <pre> na końcu też jest wycinane przez niego.

Nie powinno, jeśli tylko reszta jest poprawna. Początkowego </pre> po walidacji należy szukać za stylami CSS jeśli jakieś są.

Specem od htmla nie jestem, ale ten walidator zmienia trudne zadanie w niewykonalne.

Jestem prawie pewien, że wykonalne.
Mars

Postby Mars » Fri Jan 31, 2014 4:48 pm

- pojazdy demontuje się z zewnątrz
- pojazd musi być całkowicie pusty by go demontować (nie może być projektów, obiektów, ludzi ani podlokacji jak np. zadokowane statki)
- po zakończeniu odzyskuje się całość lub część surowców i obiektów koniecznych do budowy, konkretne wartości zostaną ustalone później i mogą się różnić dla różnych pojazdów

Nie wszystkie projekty można zakończyć przyciskiem, np. stare naprawy. Taka kościana igła wymaga czasem 2-3 dni, i taki projekt trzeba będzie dokończyć aby rozebrać drewniany wózek. Podobnie, zakładanie "głupiego" projektu może być skuteczną metodą ochrony pojazdu przez właściciela, gdy musi się oddalić na długi czas. Wystarczy rozpocząć w nim coś, co długo nie będzie mogło być przerwane, bo "jest zbyt świeże". A to będzie już trochę nadużywanie mechaniki.

Ps.
Komu będzie się chciało najpierw łamać całymi dniami zamki w drewnianych wózkach, aby dopiero wtedy móc je zdemontować na złom?
adamo199412

Postby adamo199412 » Fri Jan 31, 2014 5:58 pm

Hmm są osady gdzie 5 kilogramów drewna piechotą nie chodzi :twisted:
oxyquan

Postby oxyquan » Sat Feb 01, 2014 12:24 pm

Mars wrote:Komu będzie się chciało najpierw łamać całymi dniami zamki w drewnianych wózkach, aby dopiero wtedy móc je zdemontować na złom?

Komuś komu zależy na estetyce miejsca.
Greek

Postby Greek » Sat Feb 01, 2014 10:40 pm

Mars wrote:
- pojazdy demontuje się z zewnątrz
- pojazd musi być całkowicie pusty by go demontować (nie może być projektów, obiektów, ludzi ani podlokacji jak np. zadokowane statki)
- po zakończeniu odzyskuje się całość lub część surowców i obiektów koniecznych do budowy, konkretne wartości zostaną ustalone później i mogą się różnić dla różnych pojazdów

Nie wszystkie projekty można zakończyć przyciskiem, np. stare naprawy.

Dlatego system napraw został zmieniony i przypadki jak wyżej są incydentalne. W razie poważnych kłopotów z śmiecącymi projektami (jak i niezniszczalnymi obiektami) można skontaktować się ze mną, a być może je usunę.
Taka kościana igła wymaga czasem 2-3 dni, i taki projekt trzeba będzie dokończyć aby rozebrać drewniany wózek.
Mars wrote:Podobnie, zakładanie "głupiego" projektu może być skuteczną metodą ochrony pojazdu przez właściciela, gdy musi się oddalić na długi czas.
Wystarczy rozpocząć w nim coś, co długo nie będzie mogło być przerwane, bo "jest zbyt świeże". A to będzie już trochę nadużywanie mechaniki.

Skrócenie czasu potrzebnego do anulowania projektu w pojeździe, o którym jakiś czas temu informowałem, nie było przypadkowe. Pustym projektem nie będzie można wstrzymać rozbiórki na dłużej niż kilka dni. Oczywiście nadal pozostaje możliwość tworzenia nowego projektu co kilka dni, ale martwy człowiek nie będzie w stanie tego robić...
Ponadto jest napisane, że ten system ma na celu pozbycie się zbędnych maszyn i pojazdów w sytuacji, gdy demontujący kontroluje sytuację w danym miejscu.

Mars wrote:Ps.
Komu będzie się chciało najpierw łamać całymi dniami zamki w drewnianych wózkach, aby dopiero wtedy móc je zdemontować na złom?

Osobom, które chcą się pozbyć drewnianych wózków.
Korzystanie z możliwości demontażu pojazdów nie jest obowiązkowe.
Mars

Postby Mars » Sat Feb 08, 2014 9:18 am

Opóźniony zapłon krzyżyka -

To jest uzasadnione, że ze względów bezpieczeństwa takie coś jest wprowadzone. Tak samo niektórzy będą mieli 24h na ochłonięcie i zastanowienie się, czy naprawdę tego chcą.

Problem, że teraz nie będzie już tych tetralnych i nagłych ale zaplanowanych w trakcie rozgrywki zawałów. Na przykład po solidnym tego odegraniu. Pewnie, że diabli brali przy okazji całe konto, ale to dodawało smaczku gry...
Greek

Postby Greek » Sat Feb 08, 2014 11:21 am

Czemu?
iluzja

Postby iluzja » Sat Feb 08, 2014 12:06 pm

A może wprowadzić opcje kasacji tylko dla jednej postaci? Nadal będzie możliwe odegranie teatralnego zawału, zniknie problem szalonych dwudziestolatków kradnących notatki i uciekających na drogę, z dróg znikną śpiące głodomory, a z miast sztucznie dokarmiane śpiochy. A zanim ktoś zacznie marudzić na to ostatnie, zniknięcie śpiochów będzie promować aktywne miasta, a sztucznie duże.
Masterpiece

Postby Masterpiece » Sat Feb 08, 2014 12:17 pm

A może wprowadzić opcje kasacji tylko dla jednej postaci? Nadal będzie możliwe odegranie teatralnego zawału, zniknie problem szalonych dwudziestolatków kradnących notatki i uciekających na drogę, z dróg znikną śpiące głodomory, a z miast sztucznie dokarmiane śpiochy. A zanim ktoś zacznie marudzić na to ostatnie, zniknięcie śpiochów będzie promować aktywne miasta, a sztucznie duże.

Wszystko się zgadza, tylko weź jeszcze pod uwagę, że wystarczy byle kłótnia, najmniejsza błahostka i postać już umiera na zawał, bo gracz nie boi się wtedy o resztę swoich postaci.

Return to “Ogólne dyskusje”