Jak on/ona mnie wkurza...

Ogólna pozapostaciowa dyskusja pomiędzy graczami Cantr II.

Moderators: Public Relations Department, Players Department

gala

Re: Jak on/ona mnie wkurza...

Postby gala » Sun Feb 14, 2016 6:16 pm

CzterySilnia wrote:O jesu... *wzdyha zdegustowany*

Ale tak serio: błędy ortograficzne czasem się zdarzają, wiadomo, ale jak ktoś pisze ciągle z błędami, to zdaje mi się, że to takie niechlujstwo. Ale też ktoś ma jakąś dysortografię, ale... od czego jest podkreślenie na czerwono :P.

Dysgrafia to wygodne tłumaczenie dla lenistwa*. Google Chrome, Firefox czy nawet IE podkreślają błędy i dają nawet możliwość automatycznej poprawy. Używasz angielskiej wersji systemu? Wklej wypowiedź do Google. To jest po prostu niechlujstwo językowe i lenistwo, które są bardzo często związane z niskim intelektem gracza. Mocne słowa? Trudno. Jeśli ktoś nie ma ochoty zrobić prawokliku i wybrania poprawnego słowa to albo nie ma do innych za grosz szacunku albo jest po prostu głupi. Jasne, ortografy się zdarzają, ja sam jakiś czas temu rzuciłem coś w stylu "gura". Moja gramatyka często leży, o interpunkcji już nie wspomnę, bo jest alternatywna. :P

Ale po prostu widać kiedy gracz się stara a kiedy ma innych w dupie.
Dlatego jak widzę coś takiego: XYZ mówi: "a bo poszlem do osady obok *usmiech*" to po prostu nie mam ochoty z tą osobą grać.

Krótko: jak Cię widzą, tak Cię piszą.

*bo dysgrafia nie wyłącza autokorekty
Alutka wrote:Zielony świat jest opanowany przez śpiące Smaugi, które budzą się tylko i wyłącznie wtedy, gdy ktoś chce się zainteresować ich skarbami.

https://www.reddit.com/r/Cantr/
CzterySilnia

Postby CzterySilnia » Mon Feb 15, 2016 10:13 am

Tak. Ten przykład, co podałeś skutecznie odrzuciłby mnie od chęci grania z taką osobą :D.
Telefon

Postby Telefon » Mon Feb 15, 2016 11:34 am

Zaraz dojdzie do tego, że nawet podczas pisania na klawiaturze ktoś będzie twierdził, że "napisaem z błendami, bo mam dysgrafie". Dysortografia nikogo nie usprawiedliwia, a właściwie należy nawet więcej od takiej osoby wymagać, bo powinna znać zasady pisowni jeszcze lepiej niż reszta. A w dobie wszechobecnej inwigilacji i autokorekty wystarczy jedynie wcisnąć backspace. Poza tym błędy ortograficzne są OOC. Najlepszy chyba przykład to wyrazy "może" i "morze". Znaczą zupełnie co innego i w pewnych przypadkach mogą być mylące dla postaci. Poza tym czy dysortografia działa także podczas pisania na komputerze? o.O
"[...] I tylko fotel MG stoi boleśnie pusty..."
"Weźmiecie go i wyhodujecie sobie drugiego Raynusa."
"żartuję, nie ma w Cantr trudnych misji, nic się nie chce i nic się nie da"
dekalina

Postby dekalina » Mon Feb 15, 2016 2:10 pm

Dysortografia działa zawsze. U ludzi z przeważającą pamięcią kinetyczną może nawet bardziej, bo dotyk każdego klawisza jest taki sam. Co do podkreśleń:
1. 80% graczy polskiej strefy ma wyraźny awersję do polskich** imion i nazw, przez co w każdej niemal wypowiedzi mam co najmniej dwa podkreślenia. Idzie się przyzwyczaić.
2. Możliwe, że tylko ja tak mam, ale w cantr podkreślenie nie pojawia mi się od razu po wciśnięciu spacji po błędnie wpisanym słowie, tylko z opóźnieniem, po napisaniu kolejnych trzech-czterech wyrazów. Nie jest to duży problem w mniejszych osadach, gdzie gada się z jedną osobą i można spokojnie parę razy przeedytować/pżeedytować* (nie tylko pod względem ortografii). Ale w ludniejszych miejscach, gdzie gada się z paroma osobami na kilka tematów równocześnie, nie raz zdarzało mi się, że czerwony wężyk pojawiał mi się w chwili wciskania entera/enteru*, kiedy już niewiele mogłam zdziałać (*odchrząknąć* w następnej wypowiedzi).

*podkreśla mi obie wersje.
** i większości nowożytnych
Jones Abrahams

Postby Jones Abrahams » Mon Feb 15, 2016 6:35 pm

dekalina wrote:[...]*podkreśla mi obie wersje.[...]
Bo obie są błędne. Nie ma takiego słowa jak "przeedytować".
dekalina

Postby dekalina » Mon Feb 15, 2016 9:07 pm

https://pl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia ... kierowania Przedostatnie zdanie w akapicie o zerwanych przekierowaniach.
gala

Postby gala » Mon Feb 15, 2016 9:14 pm

To, że całkiem losowy ktoś napisał tak na Wikipedii świadczy zupełnie o niczym.

http://sjp.pl/przeedytowa%C4%87

Myślę, że to lepsze źródło. Przeedytować to po prostu edytować. "Jeśli okaże się, że istnieje strona docelowa o pożądanej treści (bo np. w przekierowaniu była literówka) należy edytować stronę przekierowującą."
Alutka wrote:Zielony świat jest opanowany przez śpiące Smaugi, które budzą się tylko i wyłącznie wtedy, gdy ktoś chce się zainteresować ich skarbami.

Goriath

Postby Goriath » Mon Feb 15, 2016 9:35 pm

Sądzę, że profesor Miodek, grając w Cantra, dostałby palipitacji serca od nerwów.

Sam nie jestem miszczem polszczyzny, ale rażące błędy ortograficzne nie mają wytłumaczenia. Błędy interpunkcyjne i stylistyczne da się przeżyć.

Ktoś, kto gra na telefonie, może tylko wytłumaczyć się od autokorekty, która i tak nigdy nie popełnia błędów ortograficznych.
Last edited by Goriath on Mon Feb 15, 2016 9:37 pm, edited 1 time in total.
Goriath

Postby Goriath » Mon Feb 15, 2016 9:36 pm

Drugi post przez przypadek. Do usunięcia.
Felixis

Postby Felixis » Mon Feb 15, 2016 10:37 pm

Mi się na telefonie zdarza, że zmienia na formę męską albo dziwne słowa, a zobaczę to dopiero po wysłaniu. Jeśli da się domyślić o co chodzi, nawet nie bawię się w OOC i poprawianie gwiazdkami sto razy, bo to tylko wybija z rytmu gry.
"Prędzej czy później dopadnie nas rzeczywistość"
gala

Postby gala » Mon Feb 15, 2016 11:58 pm

Felixis wrote:Mi się na telefonie zdarza, że zmienia na formę męską albo dziwne słowa, a zobaczę to dopiero po wysłaniu. Jeśli da się domyślić o co chodzi, nawet nie bawię się w OOC i poprawianie gwiazdkami sto razy, bo to tylko wybija z rytmu gry.

To swoją drogą. Z resztą miałem taki okres w graniu w Cantr w stosunku do prawdziwego życia towarzystkiego, że w pewnym momencie gry zginęły mi wszystkie postaci męskie (nigdy nie mam więcej niż 4-5 postaci ogólnie). Z powodu rozpoczynających się studiów nie miałem wtedy czasu na zakładanie kolejnych, kontynuowałem grę żeńskimi. Efekt? Telefon traktował mnie jak kobietę i z automatu poprawiał wersje męskie na żeńskie. Ech... :lol:

Ale i tak takie szczegóły to zupełnie coś innego. Mówiliśmy o skrajnych sytuacjach bez żadnych kropek, przecinków, znaków diakrytycznych, wielkich liter i jeszcze z błędami ortograficznymi.

kalinka

Postby kalinka » Tue Feb 16, 2016 12:07 pm

Jest jedna postać, która z uporem maniaka pisze *ziewną* zamiast *ziewnął*. Zrozumiałabym jednorazową sytuację, literóweczki rzecz ludzka... Ale za każdym razem...? :<
Goriath

Postby Goriath » Tue Feb 16, 2016 1:50 pm

kalinka wrote:Jest jedna postać, która z uporem maniaka pisze *ziewną* zamiast *ziewnął*. Zrozumiałabym jednorazową sytuację, literóweczki rzecz ludzka... Ale za każdym razem...? :<

Albo rzeczywiście nie wie jak to napisać, albo autokorekta w telefonie.
Jones Abrahams

Postby Jones Abrahams » Tue Feb 16, 2016 2:46 pm

I naprawdę nie można tej postaci zwrócić uwagi OOC? A wziąć nawet na spacer i tam powiedzieć. IMO trzeba, zwłaszcza jeśli irytuje.
gala

Postby gala » Tue Feb 16, 2016 3:10 pm

Po tym *ziewną* napisać: "zaraźliwie ziewnĄŁ po nim*. Może wystarczy jeśli gracz jest z tych nieco bystrzejszych, a mniej się razi w oczy niż "OOC".

Return to “Ogólne dyskusje”