Greek wrote:Sześć najcięższych obiektów trzymanych w torbie/czymś będzie wyświetlane na niebiesko poniżej nazwy pojemnika, tak jak na stronie obiektów i inwentarza. Da to nieco szans na szmuglowanie przedmiotów no i będzie pozwalało na lepsze odgrywanie (widoczne w pojemniku będą także surowce i inne obiekty normalnie niewidoczne)

Rzadko piszę na forum "swę zdanię", zwłaszcza, że i tak nie będzie miało ono wpływu na wprowadzone już zmiany, ale tym razem nie umiem się powstrzymać.
Zmiana z pojemnikami dla mnie jest zmianą wyraźnie na gorsze, kiedy nagle widać, co ktoś ma w worku/torbie/skrzynce.
Z doświadczenia pojemniki przenośne są bardzo wygodne
przede wszystkim do szybkiego odkładania i podnoszenia dużej ilości ekwipunku. Rozumie to każdy, kto ma postać często przenoszącą spore ilości towarów. Można w pojemniku trzymać to, czego nie używamy na co dzień, a chcemy jednak zazwyczaj mieć przy sobie. Możemy to jednym ruchem łatwo odłożyć, a później łatwo podnieść.
Jaki jest sens, żeby "normalnie" nie było widać tego, co ktoś ma przy sobie, a żeby pojawiało się po "schowaniu" tego czegoś do pojemnika? Moim zdaniem logicznie żaden. Tak samo jaki jest sens, żeby, siedząc w budynku, przez okno widzieć, co ma w kubku na dnie ktoś na pokładzie statku? Ale tak, wiem, cantr nie musi być logiczny i zazwyczaj nie jest.
Nie bardzo przekonuje mnie argument o szmuglowaniu. Być może go nie rozumiem. Co mogę szmuglować? Łom albo może kuszę? Przysypując je sześcioma innymi jeszcze cięższymi rzeczami, żeby nie było widać? Średnio praktyczne, bo kusza i topór same w sobie są dość ciężkie.
Złodziejom chyba bardziej przydawało się to, że to surowce w torbie były niewidoczne. Od teraz, kiedy chcę komuś podać
dyskretnie wiele różnych małych rzeczy, muszę to robić po jednej i na uboczu. Nie mogę włożyć ich do worka i wśród ludzi na placu podać cały worek, bo natychmiast wszyscy zauważą jego zawartość u odbiorcy, a przynajmniej największą jego część.
Odgrywanie całkiem dobrze wychodziło przy podawaniu sobie kubków i talerzy, i nie musiał chyba każdy człowiek w każdym budynku w całym mieście (i w porcie, a jakże, i w samochodzie) widzieć, co kto komu w kubku podał? Wystarczyło, że widział ten, kto dostał.
Pytanie, dlaczego w ogóle przeszkadza mi, że inni będą teraz widzieć część mojego bagażu? Ano dlatego, że zawsze wolę prywatność niż jej brak. Ktoś w realnym świecie chciałby, żeby wszyscy dookoła widzieli zawartość jego plecaka (albo zwłaszcza damskiej torebki)? Z tych samych powodów nie lubię mechanizmu podsłuchiwania szeptów. Uważam, że nie wnosi do gry nic cennego, za to często wywołuje kwasy.
Wiele, naprawdę bardzo dużo zmian w ostatnich czasach jest i było na lepsze, i tu należą się ciągłe podziękowania dla Greeka i reszty ekipy. Ta jedna dzisiejsza jest w moim odczuciu na gorsze i wbrew logice.
Niekoniecznie chcę ujawniać to, co noszę przy sobie. Od dziś więc nie mogę tego czegoś włożyć do pojemnika. Niby niewielkie utrudnienie, idzie się przyzwyczaić.
A jednak szkoda.