Wiesci z frontu (ProgD & RD) - dyskusje i komentarze

Ogólna pozapostaciowa dyskusja pomiędzy graczami Cantr II.

Moderators: Public Relations Department, Players Department

Mars

Re: Wiesci z frontu (ProgD & RD) - dyskusje i komentarze

Postby Mars » Sat Jun 08, 2013 5:42 pm

Greek wrote:Stwierdziliśmy, że strona logowania koniecznie musi być przez https, a jak już jedna będzie to czemu by nie inne.
Nie będzie to jakieś szczególnie konieczne, ale też nie widzę powodu by tego nie robić. :P

Jeśli już robić https to na życzenie. Czasami "bezpieczne połączenie" jest dodawane jako opcja do wyboru, ale użytkownik nie jest do tego zmuszany. Ja mam często problemy z logowaniem się przez https z urządzeń mobilnych - np. starsze komórki. Szkoda, gdybym ze swojej Nokii nie mógł wtedy wchodzić już na Cantra.
Yang

Postby Yang » Sun Jun 09, 2013 10:35 am

No to będzie problem z cantr enchanced. Chrome już nie pozwala na instalowanie zewnętrznych rozszerzeń, a tylko w ten sposób obecnie można zainstalować. Pytanie czy na https będzie działała stara wersja cantr enchanced.
oxyquan

Postby oxyquan » Mon Jun 10, 2013 2:10 pm

Yang wrote:No to będzie problem z cantr enchanced. Chrome już nie pozwala na instalowanie zewnętrznych rozszerzeń, a tylko w ten sposób obecnie można zainstalować. Pytanie czy na https będzie działała stara wersja cantr enchanced.

Cantr enchanced działa bez problemu po https. I czemu miałoby się teraz nie dać zainstalować?
Greek
Programming Dept. Member/Translator-Polish

Postby Greek » Mon Jun 10, 2013 8:24 pm

Yang wrote:No to będzie problem z cantr enchanced. Chrome już nie pozwala na instalowanie zewnętrznych rozszerzeń, a tylko w ten sposób obecnie można zainstalować. Pytanie czy na https będzie działała stara wersja cantr enchanced.

Aby zainstalować rozszerzenie bezpośrednio w chrome trzeba ściągnąć plik js, otworzyć zakładkę z rozszerzeniami w chrome i przeciągnąć plik z z dysku do chrome. Można też zainstalować tampermonkey z chrome web store i też działa.

Mars wrote:Jeśli już robić https to na życzenie. Czasami "bezpieczne połączenie" jest dodawane jako opcja do wyboru, ale użytkownik nie jest do tego zmuszany. Ja mam często problemy z logowaniem się przez https z urządzeń mobilnych - np. starsze komórki. Szkoda, gdybym ze swojej Nokii nie mógł wtedy wchodzić już na Cantra.

To warte rozważenia.
‘Never! Run before you walk! Fly before you crawl! Keep moving forward! You think we should try to get a decent mail service in the city. I think we should try to send letters anywhere in the world! Because if we fail, I’d rather fail really hugely’
wadko

Postby wadko » Thu Aug 08, 2013 9:36 am

Wszystko fajnie, ale ja nadal czekam na zastosowanie dla mięsa uzyskanego z udomowionych zwierząt. Choćby jedno zastosowanie, bo teraz tylko leży w magazynie jak kiedyś koks.
Greek

Postby Greek » Fri Aug 09, 2013 6:18 pm

Odpowiednie projekty i maszyny/a zostaną wprowadzone gdy skończymy ustalać ich cechy. Przez pewien okres ta sprawa leżała na uboczu ze względu na ważniejsze problemy i brak czasu.

Zostaną wprowadzone wcześniej niż możliwość udamawiania nowych gatunków zwierząt.
‘Never! Run before you walk! Fly before you crawl! Keep moving forward! You think we should try to get a decent mail service in the city. I think we should try to send letters anywhere in the world! Because if we fail, I’d rather fail really hugely’
212

Postby 212 » Mon Aug 12, 2013 9:46 am

Greek wrote:Sześć najcięższych obiektów trzymanych w torbie/czymś będzie wyświetlane na niebiesko poniżej nazwy pojemnika, tak jak na stronie obiektów i inwentarza. Da to nieco szans na szmuglowanie przedmiotów no i będzie pozwalało na lepsze odgrywanie (widoczne w pojemniku będą także surowce i inne obiekty normalnie niewidoczne)

:( Rzadko piszę na forum "swę zdanię", zwłaszcza, że i tak nie będzie miało ono wpływu na wprowadzone już zmiany, ale tym razem nie umiem się powstrzymać.

Zmiana z pojemnikami dla mnie jest zmianą wyraźnie na gorsze, kiedy nagle widać, co ktoś ma w worku/torbie/skrzynce.

Z doświadczenia pojemniki przenośne są bardzo wygodne przede wszystkim do szybkiego odkładania i podnoszenia dużej ilości ekwipunku. Rozumie to każdy, kto ma postać często przenoszącą spore ilości towarów. Można w pojemniku trzymać to, czego nie używamy na co dzień, a chcemy jednak zazwyczaj mieć przy sobie. Możemy to jednym ruchem łatwo odłożyć, a później łatwo podnieść.

Jaki jest sens, żeby "normalnie" nie było widać tego, co ktoś ma przy sobie, a żeby pojawiało się po "schowaniu" tego czegoś do pojemnika? Moim zdaniem logicznie żaden. Tak samo jaki jest sens, żeby, siedząc w budynku, przez okno widzieć, co ma w kubku na dnie ktoś na pokładzie statku? Ale tak, wiem, cantr nie musi być logiczny i zazwyczaj nie jest.

Nie bardzo przekonuje mnie argument o szmuglowaniu. Być może go nie rozumiem. Co mogę szmuglować? Łom albo może kuszę? Przysypując je sześcioma innymi jeszcze cięższymi rzeczami, żeby nie było widać? Średnio praktyczne, bo kusza i topór same w sobie są dość ciężkie.
Złodziejom chyba bardziej przydawało się to, że to surowce w torbie były niewidoczne. Od teraz, kiedy chcę komuś podać dyskretnie wiele różnych małych rzeczy, muszę to robić po jednej i na uboczu. Nie mogę włożyć ich do worka i wśród ludzi na placu podać cały worek, bo natychmiast wszyscy zauważą jego zawartość u odbiorcy, a przynajmniej największą jego część.

Odgrywanie całkiem dobrze wychodziło przy podawaniu sobie kubków i talerzy, i nie musiał chyba każdy człowiek w każdym budynku w całym mieście (i w porcie, a jakże, i w samochodzie) widzieć, co kto komu w kubku podał? Wystarczyło, że widział ten, kto dostał.

Pytanie, dlaczego w ogóle przeszkadza mi, że inni będą teraz widzieć część mojego bagażu? Ano dlatego, że zawsze wolę prywatność niż jej brak. Ktoś w realnym świecie chciałby, żeby wszyscy dookoła widzieli zawartość jego plecaka (albo zwłaszcza damskiej torebki)? Z tych samych powodów nie lubię mechanizmu podsłuchiwania szeptów. Uważam, że nie wnosi do gry nic cennego, za to często wywołuje kwasy.

Wiele, naprawdę bardzo dużo zmian w ostatnich czasach jest i było na lepsze, i tu należą się ciągłe podziękowania dla Greeka i reszty ekipy. Ta jedna dzisiejsza jest w moim odczuciu na gorsze i wbrew logice.
Niekoniecznie chcę ujawniać to, co noszę przy sobie. Od dziś więc nie mogę tego czegoś włożyć do pojemnika. Niby niewielkie utrudnienie, idzie się przyzwyczaić.
A jednak szkoda. :?
Mars

Postby Mars » Mon Aug 12, 2013 2:28 pm

212 wrote:Jaki jest sens, żeby "normalnie" nie było widać tego, co ktoś ma przy sobie, a żeby pojawiało się po "schowaniu" tego czegoś do pojemnika? Moim zdaniem logicznie żaden. Tak samo jaki jest sens, żeby, siedząc w budynku, przez okno widzieć, co ma w kubku na dnie ktoś na pokładzie statku? Ale tak, wiem, cantr nie musi być logiczny i zazwyczaj nie jest.

Może alternatywą byłoby "otwieranie" pojemnika na życzenie, tak jak okna, co umożliwiałoby jego widoczność dla osób na zewnątrz. Ale nie wymagałoby to oczywiście klucza. Taki pojemnik byłby wtedy do przeszukania całkowicie, kompletnie. Domyślnie każdy pojemnik byłby "zamknięty".

Do tego proponowałbym, aby widoczne publicznie były wszystkie surowce przechowywane w inwentarzu, posortowane pod względem ciężaru, lecz nie do ustalenia w kwestii ich wagi (a może opisowo? np. całkiem dużo, dużo, trochę, garść). Tak samo przedmioty z inwentarza, ale tylko co do rodzaju, a nie ilości (np. jeden miecz dwuręczny, lub kilka albo kilkanaście mieczy, ale nie 4x czy 11x) oraz zużycia (po prostu miecz dwuręczny, a nie "całkiem nowy ...").

Szmuglowanie stanie się ciekawsze - straż miasta może poprosić gości o pokazanie tego, co mają w pojemniku. Jeśli to np. 10 kilogramów gotowanych jaj, to obcy mogli przybyć aby dokonać zbrojnej inwazji ;-) również przenoszenie przy sobie zlota czy srebra będzie wymagało jakichś podrecznych sakiewek, aby nie kusić złodzieja-bandyty z toporem.

Poza tym, nie zaszkodzi włożyć sakiewki w inny pojemnik. Niektóre ubrania mogłyby za taki służyć, i tutaj również działałaby zasada pokazania publicznie zawartości lub nie (jako otwarta albo zamknięta kieszeń). Pozostaje kwestia dopasowania rozmiarów/wagi kieszeni i LOGICZNEGO wkładania jednego pojemnika w drugi.
Rafal3920

Postby Rafal3920 » Mon Aug 12, 2013 3:41 pm

W pełni się zgadzam z powyższym!
Nie mam jak sprawdzić teraz ale jak skrzynia jest zamknięta to nic nie widać co w niej jest?
Jeśli tak to można by wprowadzić gabloty o których już pisałem
Pies
Programming Dept. Member

Postby Pies » Mon Aug 12, 2013 11:38 pm

Podoba mi się pomysł Marsa i byłbym za wprowadzeniem go obok tego co będzie.

@213: IMO marudzisz, jak w restauracji spojrzysz na stolik obok to zobaczysz, że koleś je schabowego. Na ulicy może nie widać rzeczywiście co kto ma w plecaku (chyba, że ma coś co się nie mieści) ale widać czy ma wypełniony. Czy widzisz co je ktoś po drugiej stronie ulicy w mieszkaniu z oknem? Nie, ale to są braki Cantra (swoją drogą nawet nie mam pomysłu jak sensownie mógłby tutaj interfejs działać.
Samo wprowadzane rozwiązanie nie jest idealne, ale jest IMO lepsze od tego co było. Można ewentualnie się zastanawiać czy powinny być widoczne tylko produkty które zajmują np. min. 20% objętości, ale to wszystko offtop, bo do sugestii jest inne forum (i to raczej anglojęzyczne jeżeli ktoś chce by pomysł by realizowany, a nie tylko podany) a czas na dyskusje minął.
dwudziestoletni mężczyzna wrote:"OOC: Jak ci się nie podoba, to nie graj. Ta gra nie szuka więcej graczy."

kaloryfer wrote:This game already has a lot of problems, new players would only bring new ones.
Rafal3920

Postby Rafal3920 » Sun Aug 18, 2013 11:24 am

Czy wiadomo kiedy będą wprowadzone opisy? I co oznacza bardzo krótki opis, bo dla jednego do 10 znaków a dla kogoś innego 50
Greek

Postby Greek » Sun Aug 18, 2013 2:12 pm

System opisów już działa, trzeba go tylko przetestować, później RD zdecyduje które przedmioty i w jaki sposób będzie można opisywać.

A maksymalnej długości opisów nie podam, bo w tej chwili nie jest jeszcze ustalona. Prawdopodobnie będzie to coś w okolicach 160-200 znaków.
poziomek90

Postby poziomek90 » Sun Aug 18, 2013 5:29 pm

Dlaczego zimnie ognie to takie byle co? Pyk i po zabawie, kilka dni pracy znika w sekundę
Racja jest jak dupa. Każdy ma swoją... / Reason is like ass. Everybody have their.
Józef Piłsudski
wadko

Postby wadko » Thu Aug 22, 2013 4:08 pm

Jako, że forum ciągle pada, chciałbym skorzystać z okazji że działa i podziękować za możliwość przygotowania potraw z mięsa zwierząt hodowlanych.
Mars

Postby Mars » Sun Sep 15, 2013 7:26 pm

Fajna zmiana z podnoszeniem/podawaniem surowców. Bardzo się mi podoba.

Z sugestii proponowałbym zwiększenie odstępów pomiędzy rubrykami a także przyciskami wstecz/dalej. Wystarczyłby może zwykły dodatkowy "BR" w htmlu, albo coś podobnego.

Return to “Ogólne dyskusje”