Pytania.

Ogólna pozapostaciowa dyskusja pomiędzy graczami Cantr II.

Moderators: Public Relations Department, Players Department

KVZ
Players Dept. Member

Postby KVZ » Mon Aug 15, 2005 4:50 pm

W cottage zmieścisz 10 osób i 900kg, przy czym każda osoba waży 60kg plus jej rzeczy w inwentarzu, a martwe ciało tyle samo. Meble i urządzenia ważą prawdopodobnie tyle ile surowce potrzebne do ich otrzymania. W wood extenion (dobudówka do cottage) zmieścisz natomiast 8 osób i 1400 kg. Czyli nim więcej mebli i urządzeń w pomieszczeniu tym większe prawdopodobieństwo, że zrobi się w nim zbyt ciasno dla osób i składowanych surowców.
Corruption born inside. I'm part of dark side / A.F.K. / We'll steal your dreams and control your minds
https://x.com/MindKiLLERx2088
Image
Banan

Postby Banan » Mon Aug 15, 2005 5:22 pm

Troche to dziwne bo jak np zbudowalbym 10 lozek to teoretycznie 10 osob nadal powinno tam wejsc i sie np polozyc.
lukaasz

Postby lukaasz » Mon Aug 15, 2005 7:27 pm

czy jak walcze, to umiejetnosc (poczatkujacy itp) jest przypisywana do umiejetnosci walki ogolnie czy do kazdego rodzaju broni osobno?
Khe

Postby Khe » Mon Aug 15, 2005 7:39 pm

raczej ogolnie
oczywiscie walka z ludzmi i polowanie to dwie rozne umiejetnosci
Sierak

Postby Sierak » Mon Aug 15, 2005 11:43 pm

Mam takie pytanie.Ustawiłem sobie projekt zbierania czegoś i napisałem 500,do zebrania,a po skonczeniu(100%) okazało się,że mam 219,czemu tak się stało?
KVZ
Players Dept. Member

Postby KVZ » Tue Aug 16, 2005 6:37 am

Banan wrote:Troche to dziwne bo jak np zbudowalbym 10 lozek to teoretycznie 10 osob nadal powinno tam wejsc i sie np polozyc.

Ano trochę to dziwne, ale 10 łóżek waży 104kg, plus 10 osób z pełnym inwentarzem daje wagę 854kg, a chatka pomieści 900kg, więc się zmieszczą, a jak zbudujesz ich więcej to potraktuj to tak, że na łóżka poprostu zabrakło miejsca i jedno jest drugim ;) Albo tak samo z innymi rzeczami - zagradzają dostęp do łóżka ;) Cantr niestety opiera się na prostej matematyce, jakby to miało być bardzo urealnione to programiści nigdy by nie doszli z tym wszystkim do ładu :wink:

Michal wrote:Mam takie pytanie.Ustawiłem sobie projekt zbierania czegoś i napisałem 500,do zebrania,a po skonczeniu(100%) okazało się,że mam 219,czemu tak się stało?

Bardzo dziwne :shock: Z tego co wiem, to powinneś mieć miniumum 400 po zakończeniu projektu (500 minus czynnik losowy 20%), bo skille nie miały dotąd wpływy na ilość zbieranego surowca tylko na czas trwania zbierania. Moim zdaniem jednek lepiej by było gdyby było tak jak mówisz, bo ja wolał bym podawać średnią długość trwania projektu zbierania, a nie średnią ilość surowca ktróry chcę zebrać. Oczywiście w przypadku projektów o stałych wartościach otrzymywanych surowców, takich jak np. rozbijanie hematytu lub przetapiania (budowanie i wytwarzanie broni/narzędzi oczywiście też) nadal skille by miały wpływ tylko na długość trwania projektu a nie na ilość otrzymanego surowca, bo nie wyobrażam sobie jakbym miał użyć do wytopu określoną ilość potrzebnych surowców i otrzymał bym w najgorszym wypadku tylko 45% żelaza :evil: No wtedy jedynie opłacało by się wytapiać osobą które są mistrzami, otrzymywały by one 145% żelaza :wink: Jeśli jest tak jak mówisz, to najwidoczniej jest jakaś zmiana i postać musi być bardzo słaba w zbieraniu tej rzeczy (przy wpisaniu 500 minimum by wynosiło 160 uwzględniając najniższego skilla i najniższy czynnik losowy). Może ktoś inny się wypowie? Albo ja sam sprawdzę na jakiejś postaci która jest niezręczna w zbieraniu czegoś czy nastąpiła taka zmiana.
Corruption born inside. I'm part of dark side / A.F.K. / We'll steal your dreams and control your minds
Image
marol

Postby marol » Tue Aug 16, 2005 7:31 am

KeVes wrote:
Khe wrote:jesli chodzi o ryby to kuchenka lub stol kuchenny (sushi ;) ) (moze i cos jeszcze ale to mi sie najbardziej rzucilo w oczy ;) ) ...patrzac na to powinienes sie domyslic ktore jest lepsze ;)
Ja jeszcze odkryłem "Salting barrel" służy do solenia mięsa i ryby. Nie wiem, czy solone mięso można jeść odrazu czy jest dopiero składnikiem innych potraw. Prawdopodobnie kuchenka (oven) będzie najlepszym rozwiązaniem.
Nie zapominajmy o smokerze, ktorego mozna latwo zbudowac i rybkę sobie uwędzić :)
(SRVPRC)
Image
KVZ
Players Dept. Member

Postby KVZ » Tue Aug 16, 2005 7:39 am

marol wrote:Nie zapominajmy o smokerze, ktorego mozna latwo zbudowac i rybkę sobie uwędzić :)

Ano fakt, jest smoker i można go wybudować nawet na zewnątrz. Ale mi podwójnego apetytu na wędzoną rybkę narobiłeś :P Zarówno w grze jak i poza grą. No cóż... głodnemu chleb na myśli ;)
Image
Sierak

Postby Sierak » Tue Aug 16, 2005 9:15 am

Właśnie najdziwniejsze jest to,że miałem skilfully!Ale ten surowiec zbiera się mniej więcej taki okres czasu i cieszyłem się,że 500 mam tak szybko(No już dokładnie nie wiem,ale zebrałbym od 200-300 w tym czasie,tylko ustawiłem 500).No to najwidoczniej to 500 zostało obcięte jako czynnik losowy no i skillfully to nie najlepsza sprawność, więc tak nieszczęśliwie mi wyszło 500-losowość-przedostatnia sprawność(?).
KVZ
Players Dept. Member

Postby KVZ » Tue Aug 16, 2005 10:48 am

Skillfuly to prawie najlepsza umiejętność! A czynnik losowy nie powinien być taki duży... Coś tu nie gra... Może to jakiś błąd? Zbierz drugi raz ten surowiec i zobaczysz ile otrzymasz następnym razem. I jaki to był surowiec tak w ogóle? A nie podzieliłeś czasem projektu na kilka mniejszych powtórzeń?
Image
Zimt

Postby Zimt » Tue Aug 16, 2005 11:20 am

Mam trochę dziwne pytanie... Czy w Cantr można umrzeć ze starości? :roll:
"I'm just living in my head..."
marol

Postby marol » Tue Aug 16, 2005 11:33 am

Jeszcze nie... :)
(SRVPRC)

Image
Sierak

Postby Sierak » Tue Aug 16, 2005 11:46 am

To była guma,trochę to zdradza moje położenie,ale właściwie przez te kilka dni powinienem zebrać tylko ok 200-300 i się cieszyłem,że to tak szybko poszło,może jest jakiś limit związany z turowym naliczaniem procentów,bo mi przybywało ok 4 % na godzinę(cantrową) i po prostu to 500,to było za dużo/za długo/za małe rozdorbnienie procentów,nie wiem :? Na razie jej już nie zbieram,bo to miało być zebrane testowo,przy okazji pobytu,bo kiedyś się przyda,a nie na konkretny cel.
Zimt

Postby Zimt » Tue Aug 16, 2005 11:56 am

@ marol

Czyli, jak sądzę, skoro ze starości umrzeć nie można, to rownież wiek nie ma wpływu na np. efektywnosć pracy czy podróżowania?
"I'm just living in my head..."
ST.George

Postby ST.George » Tue Aug 16, 2005 2:59 pm

Czy postać może umrzeć z przemęczenia?
Czy postać może pracować 14 dni non-stop, nie ryzykując śmierci z wycieńczenia?

Return to “Ogólne dyskusje”