Limit wydobywczy

Ogólna pozapostaciowa dyskusja pomiędzy graczami Cantr II.

Moderators: Public Relations Department, Players Department

Kati@

Postby Kati@ » Thu Aug 25, 2005 9:27 pm

Lukasz wiem o tym i zrobili kawał dobrej roboty, bo gierka naprawdę wciąga, ale to już drugie miejsce, w którym spotkałam się z tak niskim limitem... no niech będzie chociaż 10 czy 12 osób, ale nie 5... to cholernie wszystko utrudnia, kiedy bym się nie zalogowała to dwie postacie ciągle są bezczynne... niedługo chyba umrą z nudów :]

...no więc kiedy bierzemy się za tworzenie gry? ;P

edit: właśnie widzę drobne problemy z celnością :DD
KVZ
Players Dept. Member

Postby KVZ » Thu Aug 25, 2005 10:17 pm

CyboRKg wrote:Irlandczykowi tego tlumaczyc nie musisz, ten narod mial podobna historie do naszej przez ostatnich 200 lat :roll:

Z tego jak się orientuje Jos mieszka w Irlandii, ale jest z pochodzenia Holendrem. Strefa holenderska była nawet dzięki temu chyba drugą strefą w grze po angielskiej, widzałęm, że Jos się udziela także na holenderskim forum czasami... Ciekawe jest, że nie postarał się by w grze grało tyle Holendrów co Polaków :)

Kati@ wrote:5 projektów, przy których parcuje łącznie tylko 5 osób i już mi wyskakuje info o porąbanym limicie

Dlatego próbujcie przekonać Josa do mojej sugestii, efekt był by dla niego prawie taki sam jak chciał osiągnąć, ale dla nas by to odrazu nie było takie drastyczne. Jeśli współczynnik był by nawet tak niski jak 5 w danej lokacji to 10 osób jakoś by mogło z tym żyć i każdy by zbierał poprostu o połowę mniej niż normalnie, a jakby chcieli być bardziej efektywni to by musieli szukać nowych miejsc i zajęć...
Corruption born inside. I'm part of dark side / A.F.K. / We'll steal your dreams and control your minds
https://twitter.com/DukeKVZ / http://www.futurerp.net/pages/link.php?id=24880
Sierak

Postby Sierak » Fri Aug 26, 2005 1:01 am

Angole teraz se pisują,że to kwestia organizacji i ich postać nic nie odczuła,a nasza sytuacja jest teraz bardzo ciekawa,jeśli dobrze zrozumiałem...
ImageImage<-- Kliknij proszę w oba, z góry dziękuję :)
Guest

Postby Guest » Fri Aug 26, 2005 4:42 am

Ale po co kombinowac z tym limitem ? Skoro 10 osob bedzie wydobywalo tyle samo co 5, to co to zmienia dla tempa rozwoju ? NIC.

Tylko tyle ze wiecej graczy-postaci bedzie mialo wrazenie ze jest potrzebna. Taka zmiana jest bez sensu bo tylko utrudnia zoptymalizowanie wydobycia. Trzeba zaakceptowac fakt ze na przyklad wladze osady nie pracuja fizycznie - norma w swiecie rzeczywistym. Gwardia/wojsko tylko trenuje walke i tez nie pracje przy wydobyciu. Wydobywaja tylko eksperci a reszta chodzi po wyspie i wymienia surowce.

Jedyne co mnie niepokoi to nowi gracze ktorzy po prostu nie maja jak sie odnalezc w grze. Jakbym mial snuc spiskowa teorie dziejow to bym powiedzial ze "zarzad gry" postanowil ograniczyc ilosc graczy bo serwer sie nie wyrabial 8)
Sierak

Postby Sierak » Fri Aug 26, 2005 8:19 am

Anonymous wrote:Ale po co kombinowac z tym limitem ? Skoro 10 osob bedzie wydobywalo tyle samo co 5, to co to zmienia dla tempa rozwoju ? NIC.

Ale nie będzie to takie wkurw..rzające.Gadają,że mamy zrobić raz-dwa narzędzia-budynki,wysyłać ekspady po surowce,to się skończy tak,że przyjdzie gdzieś eskapada,a się okaże,że tam też nie ma wolnego miejsca do wydobywania...
ImageImage<-- Kliknij proszę w oba, z góry dziękuję :)
Widar

Postby Widar » Fri Aug 26, 2005 8:29 am

Te limity sa nie przemyslalne, rozumiem zeby przydzielali limity konkretnym miejscom (wiem ze to niemozliwe), ale przypadkowe rozmieszczenie jest poprostu bez sensu, najlepiej maja ci ktorzy maja maszyny i limity ich nie interesuja, bo to co u nasz jedna postac zbiera przez kilka dni oni zbieraja w kilka godzin ;/
Zimt

Postby Zimt » Fri Aug 26, 2005 8:59 am

Limit staje sie dokuczliwy przede wszystkim wszedzie tam, gdzie zaczynaja sie konczyc zapasy jedzenia. Jesli wykonywana jest maksymalna ilosc projektow, z czego dwie postacie zbieraja sobie np. kwiatki na wianek, to kazdy, kto przybedzie do takiej lokacji (lub trafi tam jako "nowy") ma dwie mozliwosci: wyzebrac jedzenie, albo z pustym brzuchem szukac lepszego miejsca. Z wlasnego doswiadczenia wiem, ze wielu niechetnie dzieli sie pozywieniem w obawie o wlasny los, oraz ze ci, ktorzy wczesniej przygotowali sobie spory zapas jedzenia, nie bardzo chca odstapic od wykonywania nawet tych projektow, ktore ida im kiepsko lub ktore sa nieprzydatne dla ogolu. Z kolei wolne miejsca przy projektach sa glownie jedynie tam, gdzie nie wystepuje jedzenie nie wymagajace przetwarzania (a co za tym idzie nie ma zadnej osady).
Moze rzeczywiscie to tylko nasz, typowo "polski" problem, ze nie umiemy sie zorganizowac czy tez myslec nie tylko o sobie. Ale z drugiej strony blokuje nas tez brak odpowiednich urzadzen wydobywczych. Zdaje sie, ze bardziej rozwinieci cywilizacyjnie Anglicy po prostu nie umieja sobie uzmyslowic, jak drastycznym utrudnieniem staje sie limit, jesli wszystko wydobywa sie i wypracowuje "recznie". I dlatego robia "wielkie oczy" kiedy my narzekamy. :roll:
"I'm just living in my head..."
Raist

Postby Raist » Fri Aug 26, 2005 9:39 am

Trzeb niestety zacisnac pasa i zrzucic sie na kombajny calym spoleczenstwem. Kwestia kilku dni i kombajn gotowy pod warunkiem, ze znajda sie surowce.
Zimt

Postby Zimt » Fri Aug 26, 2005 10:27 am

A czy sie znajda? Jesli osada jest polozona w poblizu surowcow, to ma wieksze szanse na szybkie wydobycie odpowiedniej ilosci. Gorzej jest w miejscach bardzo oddalonych od np. zrodel hematytu. Zanim wyprawa z takiego miejsca dotrze do lokacji, gdzie wystepuja zloza, miejscowi zdaza juz "wyczerpac" caly limit.
marol

Postby marol » Fri Aug 26, 2005 11:55 am

Uwaga, sytuacja miejscach, gdzie było najgorzej, trochę się poprawiła. Tam, gdzie był limit mniejszy niż 7 osób (czy 5, nie pamiętam), wzrósł on o 50%.
(SRVPRC)
Image
Zimt

Postby Zimt » Fri Aug 26, 2005 12:12 pm

Zawsze to jakies pocieszenie, ze przynajmniej choc czesciowo zdecydowano sie ustapic :)
KVZ
Players Dept. Member

Postby KVZ » Fri Aug 26, 2005 1:38 pm

Przy okazji podziękowania Josowi za dodanie kraju "Polska" do formularza rejestracyjnego o co prosiłem w flysprayu (Turcja jest, to czemu nie ma być Polski, tylko trzeba było wybierać "Inny", na niektórych forach gdzie reklamowaliśmy Canr, niektórych to dziwiło, że gra jest po polsku, a nie można wybrać Polski jako kraju pochodzenia... btw. taska w flysprayu zakończył pisząc, że zaimplementowane, a zmiany nadal nie było więc napisałem emaila i zaimplementował naprawde) dałem Josowi dodatkowy argument na poparcie mojej sugestii. A mianowicie, dlaczego teraz miasta/państwa które są liberalne (np. takie jak królestwo Vlotryan), mają pod wpływem sztucznego i nierzeczywistego ograniczenia zmieniać swoją politykę, a nie mogą poprostu być nadal liberalne i pozwolić wszystkim wydobywać tylko mniejsze ilości niż dotychczas?

Guest wrote:Ale po co kombinowac z tym limitem ? Skoro 10 osob bedzie wydobywalo tyle samo co 5, to co to zmienia dla tempa rozwoju ? NIC.

Wiem o tym, dlatego napisałem Josowi, że jeśli zgodzi się na moją sugestie, to gdy to zaimplementuje, to współczynnik wydobycia powinnien być przynajmniej dwókrotnie większy niż obecny limit zbieraczy, czyli jesli teraz można zebrać bez narzędzi gdzieś tylko 4000 gram marchewek dziennie, a z narzędziemi 8000, to jest to niesprawiedliwe rozwiązanie bo nie pozwala wydobyć 8000 używając większej siły roboczej, więc jeśli przyjmnie moje rozwiązanie to współczynnik powinnien gwarantować przynajmniej takie samo wydobycie jak teraz z narzedziemi, bo inaczej było by jeszcze gorzej. A uważam nawet, że powinien być on wtedy jeszczy większy gdyby ograniczenie miało też dotyczyć maszyn wydobywczych, więc może nawet współczynniki powinny być 4 razy większe niż obecne limity, by rozwinięte obszary z maszynami tego nie odczuły (z drugiej strony mogły by odczuć, bo to angole mają maszyny a nie my ;) ). Napisałem też, że takie rozwiązanie jakie proponuję jest bardziej sprawiedliwe bo daje takie same szanse rozwoju obszarom mniej rozwiniętym i rozwiniętym, bo te nie rozwinięte mogę użyć większej siły roboczej by wydobyć to samo co obszary z narzędziami i maszynami, a te obszary które mają maszyny i narzędzia mają poprostu możliwość użycia siły roboczej do innych zadań, lub zasiedlania innych miejsc.

Guest wrote:Jakbym mial snuc spiskowa teorie dziejow to bym powiedzial ze "zarzad gry" postanowil ograniczyc ilosc graczy bo serwer sie nie wyrabial

Też mi się nasuwa taka spiskowa teoria ale nie przesądzajmy, jeśli Jos nadal będzie bronił swojej implementacji a nie uzna wyższości mojej sugestii (chociaż już napisał na forum, że moja sugestia je warta przemyślenia) to wtedy uznam, że coś w tej spiskowej teorii jest.

Marol wrote:Uwaga, sytuacja miejscach, gdzie było najgorzej, trochę się poprawiła. Tam, gdzie był limit mniejszy niż 7 osób (czy 5, nie pamiętam), wzrósł on o 50%.

Też zauważyłem, że Jos napisał o tym na angielskim forum. Napisałem mu w emailu, że to pozytywna zmiana, ale trochę niesprawiedliwa, bo jeśli zwiększa limity o 50% to powinien był je zwiększyć wszędzie, a nie tylko w lokacjach gdzie były one mniejsze niż 7, bo teraz lokacja która miałą limit 6, ma limit 9, a lokcacje z limitem 7,8,9 (i większe) nic na tym nie zyskały a straciły jedynie na konkurencyjności. Inną sprawą jest to, że losowe rozdzielanie limitów jest w ogóle nie sprawiedliwe, bo jak los może być sprawiedliwy? :wink: Moim skromnym zdaniem (może to też napisać na angielskim forum, bo teraz mi się tak nasuneło? limity przynajmniej w jakimś stropniu uwzględniać ilość rodzajów surowców na danym obszarze (np. obszary z 10 rodzajami surowców powinny mieć większy limit wydobywców niż obszary z tylko jednym rodzajem surowców, ale z drugiej strony to też nie jest argument, że tak musi być, i Jos napewno powie tak samo)

Napisałem Josowi też o zwierzętach na starej wyspie (pisał na forum by mu napisać o tym w emailu), więc może nam dorzuci troche jeleni ;) Podałem nawet sposób w jaki to powinnien zrobić by nie było to poprawą sytuacji gospodarczej konkretnego miasta.
Corruption born inside. I'm part of dark side / A.F.K. / We'll steal your dreams and control your minds
Zimt

Postby Zimt » Fri Aug 26, 2005 1:57 pm

Byloby super, gdyby Jos zgodzil sie na Twoj pomysl. Zarowno na ten z limitami, jak i z podwyzszeniem liczby zwierzat. Ten pierwszy znacznie by poprawil sytuacje wielu postaci, trudniacych sie aktualnie zebractwem :)
KVZ
Players Dept. Member

Postby KVZ » Fri Aug 26, 2005 2:11 pm

Naszła mnie jeszcze inna spiskowa teoria. A mianowicie trupy. Może Jos chce nas zmusić byśmy ładnie posprzątali to gnijące ścierwo a nie czekali ąż one zgniją? Postacie nie mają co robić, więc powinny chociaż zająć się chowanie zwłok. W największych miastach uporano się co prawda z tym problemem, ale w pozostałych lokacjach (np. lasy) jest ich pełno!... Może zamiast nic nie robiąć i czekając bezczynnie na swoją kolejke pochowajmy przynajmniej to gnijące padło...
CyboRKg

Postby CyboRKg » Fri Aug 26, 2005 2:58 pm

Mam dobre nowiny :D Wycialem z glownego forum:
Jos Elkink wrote:
CyboRKg wrote:How low is the gathering limit? I saw in one location with 4 resources - only 4 active slots for gathering (summary all resources) and nothing free! One of two location with hematit on island! :( 30 chars waiting for resolve this bug :x

Hmm, that's a bit *too* low. It's increase by 50% now. Might not be the last change ;) ...

To be sure, for *every* location where the number was lower than 7, I increase by 50%.

EDIT: widze ze juz sami zdazyliscie to zauwazyc :wink:
brunetka wrote:hmmm.... a ty nie jestes taki twardy jak na obrazku, a nicka wybrałes z przekory? :wink:

Return to “Ogólne dyskusje”