Przy okazji podziękowania Josowi za dodanie kraju "Polska" do formularza rejestracyjnego o co prosiłem w flysprayu (Turcja jest, to czemu nie ma być Polski, tylko trzeba było wybierać "Inny", na niektórych forach gdzie reklamowaliśmy Canr, niektórych to dziwiło, że gra jest po polsku, a nie można wybrać Polski jako kraju pochodzenia... btw. taska w flysprayu zakończył pisząc, że zaimplementowane, a zmiany nadal nie było więc napisałem emaila i zaimplementował naprawde) dałem Josowi dodatkowy argument na poparcie mojej sugestii. A mianowicie, dlaczego teraz miasta/państwa które są liberalne (np. takie jak królestwo Vlotryan), mają pod wpływem sztucznego i nierzeczywistego ograniczenia zmieniać swoją politykę, a nie mogą poprostu być nadal liberalne i pozwolić wszystkim wydobywać tylko mniejsze ilości niż dotychczas?
Guest wrote:Ale po co kombinowac z tym limitem ? Skoro 10 osob bedzie wydobywalo tyle samo co 5, to co to zmienia dla tempa rozwoju ? NIC.
Wiem o tym, dlatego napisałem Josowi, że jeśli zgodzi się na moją sugestie, to gdy to zaimplementuje, to współczynnik wydobycia powinnien być przynajmniej dwókrotnie większy niż obecny limit zbieraczy, czyli jesli teraz można zebrać bez narzędzi gdzieś tylko 4000 gram marchewek dziennie, a z narzędziemi 8000, to jest to niesprawiedliwe rozwiązanie bo nie pozwala wydobyć 8000 używając większej siły roboczej, więc jeśli przyjmnie moje rozwiązanie to współczynnik powinnien gwarantować przynajmniej takie samo wydobycie jak teraz z narzedziemi, bo inaczej było by jeszcze gorzej. A uważam nawet, że powinien być on wtedy jeszczy większy gdyby ograniczenie miało też dotyczyć maszyn wydobywczych, więc może nawet współczynniki powinny być 4 razy większe niż obecne limity, by rozwinięte obszary z maszynami tego nie odczuły (z drugiej strony mogły by odczuć, bo to angole mają maszyny a nie my

). Napisałem też, że takie rozwiązanie jakie proponuję jest bardziej sprawiedliwe bo daje takie same szanse rozwoju obszarom mniej rozwiniętym i rozwiniętym, bo te nie rozwinięte mogę użyć większej siły roboczej by wydobyć to samo co obszary z narzędziami i maszynami, a te obszary które mają maszyny i narzędzia mają poprostu możliwość użycia siły roboczej do innych zadań, lub zasiedlania innych miejsc.
Guest wrote:Jakbym mial snuc spiskowa teorie dziejow to bym powiedzial ze "zarzad gry" postanowil ograniczyc ilosc graczy bo serwer sie nie wyrabial
Też mi się nasuwa taka spiskowa teoria ale nie przesądzajmy, jeśli Jos nadal będzie bronił swojej implementacji a nie uzna wyższości mojej sugestii (chociaż już napisał na forum, że moja sugestia je warta przemyślenia) to wtedy uznam, że coś w tej spiskowej teorii jest.
Marol wrote:Uwaga, sytuacja miejscach, gdzie było najgorzej, trochę się poprawiła. Tam, gdzie był limit mniejszy niż 7 osób (czy 5, nie pamiętam), wzrósł on o 50%.
Też zauważyłem, że Jos napisał o tym na angielskim forum. Napisałem mu w emailu, że to pozytywna zmiana, ale trochę niesprawiedliwa, bo jeśli zwiększa limity o 50% to powinien był je zwiększyć wszędzie, a nie tylko w lokacjach gdzie były one mniejsze niż 7, bo teraz lokacja która miałą limit 6, ma limit 9, a lokcacje z limitem 7,8,9 (i większe) nic na tym nie zyskały a straciły jedynie na konkurencyjności. Inną sprawą jest to, że losowe rozdzielanie limitów jest w ogóle nie sprawiedliwe, bo jak los może być sprawiedliwy?

Moim skromnym zdaniem (może to też napisać na angielskim forum, bo teraz mi się tak nasuneło? limity przynajmniej w jakimś stropniu uwzględniać ilość rodzajów surowców na danym obszarze (np. obszary z 10 rodzajami surowców powinny mieć większy limit wydobywców niż obszary z tylko jednym rodzajem surowców, ale z drugiej strony to też nie jest argument, że tak musi być, i Jos napewno powie tak samo)
Napisałem Josowi też o zwierzętach na starej wyspie (pisał na forum by mu napisać o tym w emailu), więc może nam dorzuci troche jeleni

Podałem nawet sposób w jaki to powinnien zrobić by nie było to poprawą sytuacji gospodarczej konkretnego miasta.