Debata o statkach i wojnach

Ogólna pozapostaciowa dyskusja pomiędzy graczami Cantr II.

Moderators: Public Relations Department, Players Department

Rydygier

Postby Rydygier » Wed Jun 21, 2006 1:18 pm

To tak przy okazji małe pytanie (jeszcze niedoświadczony jestem pewnych aspektach gry). Czy jest jakaś zdolność odpowiedzialna za żeglarstwo (od której mogłaby zależeć szybkość statku)? Gdyby powiązać ją w jakiś sposób z losowym elementem pogody, możnaby na przykład urządzać regaty, miałoby to też niebagatelny wpływ na bitwy morskie...
ushol

Postby ushol » Wed Jun 21, 2006 1:19 pm

Nie ma... a co do galeonu, fregaty i okrętu liniowgo, to zachęcam do wiki... Fregata i okręt liniowy są pochodnymi po galeonie...
Image
Image
Federacja RP
Rydygier

Postby Rydygier » Wed Jun 21, 2006 1:44 pm

Są jednak na tyle odmienne (nie tylko pod względem wyglądu, ale też jego konsekwencji, czyli parametrów transportowych, bojowych, prędkości, zwrotności...), że zasługują na oddzielne zaistnienie, bo to naprawdę inna bajka niż galeony.

Galeon:
Image
Okręt liniowy:
Image
Fregata:
Image
Jeśli nie ma żeglarstwa, to warto by je dodać, zwłaszcza w obliczu wprowadzenia dział i ich konsekwencji.
WojD

Postby WojD » Wed Jun 21, 2006 1:48 pm

Rydygier wrote:Swoją drogą ciekawe, jak to rozwiążą, czy wszystkie statki otrzymają gratisowo działa w przewidzianej ilości, czy tylko wybudowane po wprowadzeniu armat, a może będzie można je opcjonalnie uzbrajać?

Jesli dobrze pamietam, to zgodnie z pomysłem Josa ma to być osobny projekt, możliwy na niektórych typach statków, ograniczony ilościowo i baaaaardzo kosztowny :) Raczej na pewno nie będzie tak, że nagle istniejące statki dostaną coś gratis...
==============
Rydygier

Postby Rydygier » Wed Jun 21, 2006 2:33 pm

WojD wrote:Jesli dobrze pamietam, to zgodnie z pomysłem Josa ma to być osobny projekt, możliwy na niektórych typach statków, ograniczony ilościowo i baaaaardzo kosztowny :) Raczej na pewno nie będzie tak, że nagle istniejące statki dostaną coś gratis...

To bardzo dobrze. Słyszałem, że będa też baterie nabrzeżne w portach?

[Nie słyszałem nigdy o opcji Edit i marol musiał sam połączyć moje posty]

W celu wyjaśnienia, czemu tak naciskam na te kwestie, powiem tyle, że bardzo bym chciał, by mooja postać mogła poczuć się jak jeden z bohaterów powieści C. S. Forestera i sądzę, że nie jestem w tym osamotniony...
AUTO

Postby AUTO » Wed Jun 21, 2006 9:33 pm

Yogi wrote:A miałem taki rysunek do Cantra wgrać ale wgrałem inny. Już nie mogę się doczekać autostrad :D

Ja też, ale też wybrałem inny bo mi ta mala łódka obok nie podpasowała (za dużo na niej ludzi)

Rydygier wrote:Co do stali i żelaza, to oprócz elementów takielunku, gwoźdi itp dojdą jeszcze działa, co powinno mieć odzwierciedlenie w ilości surowców. Swoją drogą ciekawe, jak to rozwiążą, czy wszystkie statki otrzymają gratisowo działa w przewidzianej ilości, czy tylko wybudowane po wprowadzeniu armat, a może będzie można je opcjonalnie uzbrajać?

Myślę, że działa nie powinny stanowić seryjnego wyposażenia ;)
Lepiej jest mieć możliwość ich dobudowy (np. 2 działa dla rakera, 3 dla szabrownika, a 4 dla galeonu - pytanie tylko czy działa budowałoby się pojedynczo czy od razu trzebaby było zbudować maksymalną ilość dla danego okrętu). Oczywiście działa zajmowałyby miejsce na okręcie i obciążały go (a więc spowalniały).

EDIT: Jakby co, to umiem się posługiwać funkcją edit tyle, że zapomniałem, że przed chwilą napisałem poprzedniego posta ;)

Ciekawi mnie jeszcze jak będzie wyglądało używanie armat i co będą niszczyły pociski armatnie (czy będą zatapiały statki i niszczyły budynki w nadbrzeżnych lokacjach, czy też będą raniły ludzi).
Last edited by AUTO on Thu Jun 22, 2006 8:46 am, edited 1 time in total.
Smith

Postby Smith » Wed Jun 21, 2006 10:02 pm

Jak mają być armaty to przydałoby sie razem z nimi wprowadzić proch strzelniczy. Bo w końcu jak bez niego miałyby strzelać?
in vitro...

Postby in vitro... » Wed Jun 21, 2006 10:07 pm

Rydygier wrote:Co mi przypomniało, że przecież do budowy statku/okrętu żaglowego potrzeba też kupy lin i materiału na żagiel, a nie tylko drewna, stali i żelaza...
Pakuły...
cantr się posypał
Elm0

Postby Elm0 » Wed Jun 21, 2006 11:37 pm

Po co to wszystko udziwniać na siłę.. co do surowców potrzebnych na budowę, to niech będzie tak jak dotychczas.. uniknie się absurdów :P
I don't know but I've been told,
Deirdre's got a Network Node.
Likes to press the on-off switch,
Dig that crazy Gaian witch!
Mapokl

Postby Mapokl » Thu Jun 22, 2006 5:56 am

Ale taki liniowiec przydałby się. Mógłby kosztować nawet 10x więcej niż galeon, ale nie tylko jest o wiele pojemniejszy, a przy tym szybszy. Teraz by się nie przydał, ale i ich nie używano na bliskie dystanse. Ale jak spotkaliśmy już 2 obce cywilizacje, to tylko takie statki pozwalają handlować opłacalnie na długi dystans.

Ps. Proponuje by armat mogłobyś więcej na statkach, ale one ważyły by jak towary i ludzie musieliby wybierać pomiędzy szybkością/ładownością a większą siłą razenia.
Raist

Postby Raist » Thu Jun 22, 2006 6:19 am

Dodano nowe jedzonko ... kto znajdzie ten dostanie czerwona kokardke :)
Wariat...
Rydygier

Postby Rydygier » Thu Jun 22, 2006 7:13 am

Elm0 wrote:Po co to wszystko udziwniać na siłę.. co do surowców potrzebnych na budowę, to niech będzie tak jak dotychczas.. uniknie się absurdów :P

Osobiście uważam za absurd pomijanie przy ustalaniu potrzebnych surowców całego takielunku. Przecież to aż wgryza się w oczy... :)

Tym bardziej, że nic nowego nie trzeba tu wprowadzać, liny są, materiały są...
ushol

Postby ushol » Thu Jun 22, 2006 7:38 am

Czyżby chleb ryżowy??

Co do olinowania statku, to także jestem za, a nawet przeciw... Może to wprowadzć godność kapitana w wyższą sferę, gdyż z tego co wiem zrobienie lin to ni taka prosta sprawa, gdy ni ma odppowiednich surowców... Znam osadę, która do czegoś z czego można zrobić liny ma ładnych pare lat drogą lądową... Co prawda zawsze można zrobić dinghy na początku i wysłać kogoś po jakieś liny...

Cholera... już sam nie wiem... chyba jestem jednak ZA...
Image

Image

Federacja RP
WojD

Postby WojD » Thu Jun 22, 2006 7:45 am

A może mi RD kochane powie, dlaczego w marmurowych budynkach nie mozna nic dobudowac? Co to za absurd jest?

Ryżowe ciastka i ziemniaczane chipsy (?)
==============
Raist

Postby Raist » Thu Jun 22, 2006 8:03 am

WojD wrote:A może mi RD kochane powie, dlaczego w marmurowych budynkach nie mozna nic dobudowac? Co to za absurd jest?

Macie taczki ... i tak dlugo czekalem, az je naprawia :) Ale zobaczymy co z tymi marmurami ...

WojD wrote:Ryżowe ciastka i ziemniaczane chipsy (?)

Nie tylko.
[meat pie]
[french fries]
[rice balls]
[fried potatoes]
Wariat...

Return to “Ogólne dyskusje”