Religia w swiecie Cantr

Ogólna pozapostaciowa dyskusja pomiędzy graczami Cantr II.

Moderators: Public Relations Department, Players Department

Susel

Postby Susel » Wed Jun 21, 2006 6:58 pm

Ula wrote:Tylko biedaczki mają jeden problem... z tego co dotychczas widziałam, Cantryjczycy są raczej mało przychylnie nastawieni do niosących słowa bogów... cóż... ciężkie jest życie proroka ;)

No coz... Ludzie rzeczywisci tez nie odnosza (odnosili) sie tak zbyt przyjaznie... Jezus dla przykladu zostal zmaltretowany i przybity do krzyza... Nich sie ciesza Cantryjczycy, ze nie ma takich form usmiercania w grze...
ImageImage
Tak, mam za dużo wolnego czasu i rejestruje się do wszystkiego...
KVZ
Players Dept. Member

Postby KVZ » Wed Jun 21, 2006 7:08 pm

Zauważ, że Żydzi wierzyli w boga i w to, że przyjdzie mesjasz. Nie wierzyli tylko w to, że jest nim Jezus. Cantryjczycy raczej w nic nie wierzą i są ateistami. Właściwie IMO nie powinni w nic wierzyć, bo było by to OOC, powinni najwyżej konfabulować na temat religii.
Corruption born inside. I'm part of dark side / A.F.K. / We'll steal your dreams and control your minds
https://twitter.com/DukeKVZ / http://www.futurerp.net/pages/link.php?id=24880
ushol

Postby ushol » Wed Jun 21, 2006 7:13 pm

Wiara jest sprawą gustu... nie możesz narzucić nikomu, aby nie wierzył, tak jak i postaciom nie możesz narzucić aby były niewierne... Nie widzę OOC gdy ktoś zacznie jakąś wiarę... kuglaż to będzie itp. OOC byłoby za to, gdyby każdy mówił, że to bajki zamiast się tym zainteresować czasami... oczywiście jak już mówiłem nikomu nic narzucać nie można... i to jest najlepsze w Cantr...
Image
Image
Federacja RP
Ula

Postby Ula » Wed Jun 21, 2006 7:26 pm

Zimt, obojętność jest chyba gorsza dla takiego proroka - nawet męczennikiem nie może zostać... :)

A wielu graczy chce się chyba za szybko dobrać do konfitur powszechnego uwielbienia i od razu przedstawiaja się czymś w tym stylu: "Jestem X - głosiciel jedynie słusznej prawdy. Przysyła mnie Z, jak się niewierni nie nawrócicie, to koniec z wami, psy parszywe". No i już na początku spotykają się ze wzruszeniem ramion albo atakiem ze strony Cantryjczyków. Jak dla mnie, to zbudowanie w miarę stabilnej religii to wiele cantryjskich lat wytężonej pracy - potrzeba by postaci niezwykle charyzmatycznej i bardzo aktywnej, tak by najpierw mogła zdobyć zaufanie jakiegoś społeczeństwa, a dopiero później, wraz ze zdobytymi wyznawcami brać się za krzewienie wiary. No i przydałoby się jakieś w miarę logiczne podstawy wymyślić... może ktoś ambitny się kiedyś na to porwie...
Image
Yogi

Postby Yogi » Wed Jun 21, 2006 7:45 pm

Wy tu tak o Jezusie a w Cantrze już taka postać jest. Więc inne postacie nie wiedzą o nim i wyznają go tylko,że tak naprawde on istnieje. To chyba z deka naruszenie zasad.
ushol

Postby ushol » Wed Jun 21, 2006 7:57 pm

Co innego jak mówią o Jezusie który jest *co jest łamaniem zasad jesli postaci o nim nie wiedzą* a co innego mówienie o Jezusie z realu i jego czynach... *co jest również łamaniem zasad*
Image

Image

Federacja RP
WojD

Postby WojD » Wed Jun 21, 2006 8:08 pm

W realnym świecie proroków rozmaitych było i jest na pęczki. Kiedyś ich się zabijało, potem tylko przepedzało - a teraz zwykle się ich ignoruje lub wyśmiewa... Tylko nieliczni kłamcy lub prorocy odnosili sukces - nie wymienie z imienia, bo jeszcze kogoś urażę ;)

W Cantr powinno być podobnie - jak jest prorok kiepski, to się go zabije. Jak mówi ciekawie, to można dać mu pogadać a potem pogonić... Jeśli zaś w końcu trafi się jednostka wybitna, to wtedy może warto się zastanowić, czy fabularnie nie będzie ciekawie tematu pociągnąć? Sądzę, że przydałaby się jakaś w miarę sensowna i przez to ponadlokalna religia w Cantr. To dużo pracy i charyzmy wymaga - ale chyba da się zrobić...
==============
Agent 0007

Postby Agent 0007 » Wed Jun 21, 2006 9:23 pm

A magia juz jest... czy mozna ja nazwac religia?? Pewnie mozna... takze opiera sie na wierze. :lol:
Elm0

Postby Elm0 » Wed Jun 21, 2006 9:34 pm

Nie bez przyczyny stworzenie religii w Cantr jest cholernie trudnym i niewdzięcznym zadaniem. Przecież wierzenia w istoty wyższe brały się z prób wytłumaczenia pewnych zjawisk przyrodniczych niezrozumiałych przez pierwotnych ludzi (pominę tutaj spekulacje co do odwiedzin gości z Syriusza B :D ) Tymczasem w świecie cantryjskim każda nowo narodzona postać na sanym wstępie wie, jak stworzyć dowolny przedmiot zawarty w mechanice gry, wie też czego może się spodziewać po otoczeniu. Cuda się tu nie zdarzają, więc potencjalny prorok może jedynie działać słowami.. co także nie jest łatwe, zważając na to że w niektórych miejscach znajdują się ludzie gotowi zabić za jakikolwiek przejaw 'sekciarstwa'....
I don't know but I've been told,
Deirdre's got a Network Node.
Likes to press the on-off switch,
Dig that crazy Gaian witch!
Ula

Postby Ula » Wed Jun 21, 2006 9:37 pm

czyli cała nadzieja w "jakwtosięgrajach", Elm0? :wink:
Image
Elm0

Postby Elm0 » Wed Jun 21, 2006 9:53 pm

Nie do końca o to mi chodziło. Tacy to powinni się raczej z wiki edukować :wink:

Po prostu stworzenie religii wymaga sporego zaangażowania fabularnego zarówno ze strony proroka jak i potencjalnych wyznawców. Gracz odpowiadający za taką postać wie, że to wszystko jest blaga i ściema.. jego zadaniem jest sprzedać swoją ideologię w taki sposób, żeby inni gracze zainteresowali się i zaczęli odgrywac wierzących..
Yogi

Postby Yogi » Thu Jun 22, 2006 1:34 pm

A moje postacie są ateistami. Jeszcze nie widziałem interesującego kapłana czy proroka, który wzbudza zainteresowanie. Jak mu się nie uda to daje sobie spokój. Tacy są już ci gracze
Elm0

Postby Elm0 » Thu Jun 22, 2006 3:19 pm

I tu się mylisz :wink:
Artur

Postby Artur » Thu Jun 22, 2006 3:28 pm

a moje postacie wierza w Heńka Tokarza, wiara ta ma naczelna zasade :"nie mow nikomu o Heńku Tokarzu, niech sam pozna prawde":) a tak wogle to te wszystkie kaplanki sa trendi, dżezi i sexi jak wyglaszaja te swoje przemowienia, po prostu uwielbiam te cantryjskie religie:)
myszaq

Postby myszaq » Thu Jun 22, 2006 3:34 pm

widze, ze niektorzy tu w ZZ nie byli i nie poznali kleofasa i innych kaplanow za czasow niespiacych... :P

Return to “Ogólne dyskusje”