Limit wydobywczy

Ogólna pozapostaciowa dyskusja pomiędzy graczami Cantr II.

Moderators: Public Relations Department, Players Department

NiKnight

Postby NiKnight » Sun Jul 24, 2005 11:17 am

Chyba twórcy pomysłu limitu nie przewidzieli jednego... albo nie oglądali filmu Mad Max. W grze stworzą się zamknięte zmilitaryzowane grupy ludzi, którzy będą atakować każdego, kto będzie wydobywał na ich terenie. Nie rozwinie się handel tak bardzo, bardziej próby dominacji.. skończą się czasy gdy nowy pojawi się w osadzie i spyta się w czym może pomóc... w odpowiedzi dostanie za zadanie pochowanie zmarłych i jedzenie na kilka dni. Teraz w odpowiedzi dostanie nożem, strzałą albo zostanie pobity przez lokalną społeczność... w końcu to kolejna gęba, którą trzeba nakarmić.

Nie będzie rozwoju, będzie walka o przetrwanie, niezwykle okrutna, prawo stanie się jedynie narzędziem zabijania. Już widzę artykuł kodeksu: "wydobywanie surowców bez zgody rady jest zabronione pod groźbą kary śmierci" :?
Ni Ni Ni Ni!
Skarbniq

Postby Skarbniq » Sun Jul 24, 2005 11:37 am

I chyba o to chodzi.... przecież równocześnie autorzy wyrazili ubolewanie że jest tak mało przemocy i zmniejszyli działanie tarcz :evil:
NiKnight

Postby NiKnight » Sun Jul 24, 2005 11:43 am

:(

Obawiam się, że Cantr przeistoczy się w ogame, gdzie walka będzie podstawą. Rozumiem, że w początkowych fazach tworzenia się cywilizacji było to zjawisko dość częste ale bez przesady. Teraz i tak jest sporo walki, każdy zresztą był świadkiem bójek a nawet morderstwa/wykonania wyroku. Jak już wprowadzają walkę to niech też uwzględnią kanibalizm, który nierozłącznie wiąże się z wojnami...
Ni Ni Ni Ni!
Averus Wolfmaster

Postby Averus Wolfmaster » Sun Jul 24, 2005 12:21 pm

Niewatpliwie zrobi sie ciekawiej. Póki ci nie widac jakiegos wiekszego wpływu nowego pomysłu, ale może sie pokazać później...

Edit: Moja b. głodna angielska postac musiała ukraśc żarcie...( i uciec )
KilDar

Postby KilDar » Sun Jul 24, 2005 1:04 pm

chyba cos zbalansowali, bo jakos nie doswiadczylem ostatnio limitu wydobycia zadna z postaci...
Matix wrote:Nie grałem w Cantra przez najbliższe pięć minut
NiKnight

Postby NiKnight » Sun Jul 24, 2005 1:10 pm

ja też nie ale obawiam się o swoją jedną postać, bo ustawiłem w niej zbieranie marchewek: 400g trzydzieści razy :/ a wykonała dopiero ~10 iteracji :/ Jak będzie limit to okaże się, że ten proces być może skończy się dopiero w grudniu ;)
Ni Ni Ni Ni!
PRUT

Postby PRUT » Sun Jul 24, 2005 1:25 pm

Ja się tym limitem za bardzo nie martwie, bo:
1) każdy może unieść tylko 15 kilo, więc nawet ustawi projekt na 1000 powtórzeń w pewnym momencie będzie musiał cos robić z nawyżką surowca
2) Jak ktos ustawi wydobycie np. marchwii na full, to nie będzie mógł jednoczesnie wydobywac czego innego - a więc będzie musiał sie wymieniać

A co do głodnycj postaci, to jeszcze nie zauważyłem żeby ktoś komus odmówił jedzenia gdy sam miał. czesto jst tak, że postacie dzielą się nawet ostatnimi gramami jedzenia - zwłaszcza w lasach. Nowi zwykle dostaja w pierwszej kolejności.

A co brutalnych scenariuszy walki o surowce, to zobaczy jak się to rozwinie - sam jestem ciekaw :wink:
Frostling

Postby Frostling » Sun Jul 24, 2005 2:55 pm

Ja chce bron palna :evil: Jak tu kogos mam zabic jesli on lesi helikopterem a ja mam luk :D . Oczywiscie do tej broni trzebaby bylo robic amunicje..., i oczywiscie nie byloby miniganow, kalachow itp. Tylko bron ktora strzela "1 raz" np pistolety, snajperka itp
Averus Wolfmaster

Postby Averus Wolfmaster » Sun Jul 24, 2005 3:07 pm

Frostling, może zagrasz w Battlefielda albo Counter-Strike'a? Tam można sobie postrzelać...

Zresztą zanim polska cywilizacja zbudowała by wszystkie potrzebne budynki...

Na dodatek zdaje mi sie, że nie pojmujesz znaczenia słowa helikopterw tej grze. To nie jest jakieś metalowe opancerzone cudo z karabinami, ja to sobie wyobrażam bardziej prymitywnie. Jakieś blachy, mnóstwo trybików i kółeczek.
Frostling

Postby Frostling » Sun Jul 24, 2005 4:55 pm

Dobra ja rozumiem, ale powiedzcie glupio jest gdy sa dostepne helikoptery a nie mozna zrobic zwyklego rewolweru... Moim zdaniem taka bron powiedzmy z epoki Napoleonskiej moglaby byc....
KVZ
Players Dept. Member

Postby KVZ » Sun Jul 24, 2005 6:00 pm

Helikopterów jeszcze nie ma w grze, bo autorzy nie zaprogramowali latania. Są tylko silniki do nich, które dodano na wyrost.

A co do limitu wydobycia, to nie panikujcie, bo ja jeszcze nie zauważyłem by gdzieś ten limit zadziałał. Te liczby są pewnie na tyle duże, że się z tym szybko nie spotkamy w polskich lokacjach. W przyszłości może to spowodować, że miasta nie będą mogły być zbyt duże i ludzie będą się przenosić do mniejszych miejsc. Co spowoduje pewne rozmieszczenie populacji po całych wyspach.

Jednyną rzecz jaką zauważyłem, dosyć ważną dla początkujących, to jest to, że teraz gdy się rozpocznie nowy projekt wydobycia, to nie zaczyna się nad nim pracować automatycznie, tylko trzeba wejść w projekty i kliknąć na literce "P" przy projekcie!
Corruption born inside. I'm part of dark side / A.F.K. / We'll steal your dreams and control your minds
https://twitter.com/DukeKVZ / http://www.futurerp.net/pages/link.php?id=24880
Frostling

Postby Frostling » Sun Jul 24, 2005 7:40 pm

Ja juz trafilem do takiego miejsca gdzie nie moglem nic wydobywac... Daje na rozpocznij projekt, wpisuje liczbe ile chce wydobyc i nic. Nie pokazuje ze zaczol. uznalem ze to jest ten limit...
lukaasz

Postby lukaasz » Sun Jul 24, 2005 8:32 pm

a ja zauwazylem ciekawa rzecz.
wystartowalem projekt zbierania stokrotek, i sie niezaczal :(
mysle: "%$##%$ limit" wiec zaczolem projekt kamieni, ja sie patrze a tu niezbieram kamieni tylko stokrotki???
lekko zglupialem, ale poczekalem az sie skonczy prokjetk, wchodze w liste projektów a tam zamiast nierobionego projektu Kamieni ( czyli 2go ktory zaczolem) dalej jest projekt stokrotek:| i takze go do konca wykonalem

niestety, niweim czy to blad czy ja cos pomieszalem i tylko mi sie wydaje ze bylo tak jak napisalem (ale stokrotek mam za 2 projekty, napewno)

jedno co sie obawiam w zwiazku z limitem, to 14 posytaci jednego gracza kopiace w 1 miejscu dla 15tej postaci ktora tym potem handluje.
Frostling

Postby Frostling » Sun Jul 24, 2005 8:37 pm

Ale mogloby przynajmniej pisac ile osob moze jeszcze kopac, bo tak to widzisz bogate zloza, myslisz z kumplami ze tam zalozysz osade, a potem po czasie okazuje sie ze tam 3 osoby moga jedzenie zbierac....
Skarbniq

Postby Skarbniq » Sun Jul 24, 2005 8:48 pm

Chyba nikt nie przetłumaczył wyniku duskusji z angielskiego forum...

otóż:

Limit określa łączną ilość ludzi pracujących nad jakimkolwiek projektem wydobywczym w danym miejscu. Jeżeli limit jest 20, to 10 osób może robić marchewke i 10 kamienie, albo 15 kamienie i 5 marchew... itd.

Tak że zależnie od potrzeb osada może przekładać ludzi z jednego wydobycia do drugiego.

Return to “Ogólne dyskusje”