Modyfikacja istniejacych map

Ogólna pozapostaciowa dyskusja pomiędzy graczami Cantr II.

Moderators: Public Relations Department, Players Department

marol

Postby marol » Wed Sep 06, 2006 11:25 pm

Rusalka wrote:Nie wierzę ci! :) Nie mów że aż takim sumiennym graczem jesteś :) A z drugiej strony patrząc, możnaby cię za to posądzić o naruszanie NZ, bo żaden Cantryjczyk przy zdrowych zmysłach nie wprowadziłby celowo błędu na mapie... Musiała więc wpływać na niego jakaś siła wyższa :) (Nie traktuj tez wypowiedzi zbyt poważnie oczywiście)
A jednak - wystarczy sprawdzić :) Poza tym nie mylmy niektórych spraw - to ja jako gracz wprowadziłem pewien błąd na mapie, a nie moja postać. Zrobiłem to po to, by uzwględnić trudności z orientacją na morzu.

To tak samo, jakby kupić coś postacią po zawyżonej cenie, o czym wiem ja, ale nie postać. Idąc twoim tokiem myślenia można by mnie posądzić o naruszenie NZ, gdyż żaden Cantryjczyk o zdowych zmysłach nie naraził by się na stratę... ale to nie mój Cantryjczyk wie o tym, lecz ja, jako gracz. I nie mój Cantryjczyk wprowadził błąd na mapie, lecz ja, jako gracz.
Rusalka

Postby Rusalka » Wed Sep 06, 2006 11:36 pm

To tak samo, jakby kupić coś postacią po zawyżonej cenie, o czym wiem ja, ale nie postać. Idąc twoim tokiem myślenia można by mnie posądzić o naruszenie NZ, gdyż żaden Cantryjczyk o zdowych zmysłach nie naraził by się na stratę... ale to nie mój Cantryjczyk wie o tym, lecz ja, jako gracz. I nie mój Cantryjczyk wprowadził błąd na mapie, lecz ja, jako gracz

Dokładnie to miałem na myśli - kto by się narażał na stratę? Dobra wybroniłeś się:) Wiedziałem, że się wybronisz.

W taki razie nic, tylko pogratulować postawy.

Ale tak nawiasem mówiąc, to nie wiem czy bym przekonał PD, że jedna z moich postaci nie zna ceny drewna, bo nigdy nie widziała lasu i dlatego kupiła od drugiej mojej postaci to drewno po kosmicznej cenie - i nie ma tu naruszenia NZ :) Oczywiście, gracz wiedział że ściema, ale postać? skąd?
Artur wrote:ja chce miec fabryke i czarnuchow w niej a nie dom z ogrodkiem kurna i nie zycze sobie zeby mnie ktos pouczal o graniu w cantr qrka
ActionMutante

Postby ActionMutante » Wed Sep 06, 2006 11:45 pm

Kto pyta, ten pyta... eee znaczy nie bladzi :twisted:
All my friends are dead.
You got dragged outta bed,
Now they're buried and they're dead.
marol

Postby marol » Wed Sep 06, 2006 11:48 pm

Chociaż to offtop, to odpowiem, bo o NZ chodzi. Ja nie mówiłem o handlu między swoimi postaciami - trzeba tego unikać jak się da. Cena to nie wszystko - ostatnio na przykład był gracz, który handlował po uczciwej cenie, ale jedna z handlujących postaci szła do miejsca, gdzie jest druga przez kilkanaście lokacji (sic!) jak po sznurku i na dodatek kupiła niebyt jej potrzebne surowce. Tak więc jeśli już zdecydujesz się na taki ryzykowny krok, to będziesz musiał wykazać, że postacie znalazły się w tym samym miejscu przypadkowo oraz, że wyczerpałeś wszystkie możliwości handlu z postaciami innych graczy.
Rusalka

Postby Rusalka » Wed Sep 06, 2006 11:59 pm

No dobra ja też ostatni raz piszę (a może by to przenieść gdzieś? :P )

To mi w zasadzie wyjaśnia pewną ważną kwestię jeśli chodzi o OOC i NZ. Widzę OOC można a nawet trzeba wykorzystywać na zasadzie 'malum necesserium' (łac. 'mniejsze zło' dla tych niewyedukowanych :twisted: ) tak, aby nie zaburzać gry w widoczny sposób, ale żeby unikać oczywistych wykroczeń. (?)
Artur wrote:ja chce miec fabryke i czarnuchow w niej a nie dom z ogrodkiem kurna i nie zycze sobie zeby mnie ktos pouczal o graniu w cantr qrka

Return to “Ogólne dyskusje”