Zapewniam, iż nie będę dalej rozmawiał w tym tonie a skoro MNIE nazywasz chłopczykiem

Pozdrawiam.
Moderators: Public Relations Department, Players Department
Zostałem obrażony jako pierwszy, jako pierwszy też odesłany do książek. Nie toleruję takiego zachowania i taryfy ulgowej wówczas nie stosuję.Miaua wrote:Ale to nie usprawiedliwia obrazania. Mozecie miec swoje zdnie, upierac się przy nim, miec racje albo nie miec ale nie mowcie tak do siebie.pipok wrote:Nie toleruję cwaniactwa i zarzucania mi niewiedzy, Miaua.
Ciekawe, od kiedy to na archeologii śródziemnomorskiej przekazują studentom, że Sumerowie albo Egipcjanie posługiwali się nazwiskami. To są powtarzam, brednie. Nazwisk starożytności używali jedynie Rzymianie, a w Europie pojawiły się około XIII-XIV wieku.Eresan wrote:Wypowiedziałem swoje zdanie, podpierając się wieloma publikacjami i studiami na kierunku "Archeologia śródziemnomorska" . Być może przez te kilkanaście lat wiedza się zmieniła i Pipok ma rację.
pipok wrote:Zostałem obrażony jako pierwszy, jako pierwszy też odesłany do książek. Nie toleruję takiego zachowania i taryfy ulgowej wówczas nie stosuję.Miaua wrote:Ale to nie usprawiedliwia obrazania. Mozecie miec swoje zdnie, upierac się przy nim, miec racje albo nie miec ale nie mowcie tak do siebie.pipok wrote:Nie toleruję cwaniactwa i zarzucania mi niewiedzy, Miaua.
Jak tylko podasz mi jakieś sumeryjskie albo egipskie nazwisko. (I owszem, rzeczywiście jestem starym piernikiem).Eresan wrote:więc się nim porządnie walnij w ten pusty łeb
Que? Imię to imię. A przydomek do dodatkowe określenie osoby, towarzyszące imieniu.Eresan wrote:Więc tak, moim zdaniem trzeba by przede wszystkim ustalić:
1. Kiedy imię przestaje być imieniem a zaczyna być przydomkiem, nazwiskiem, opisem osoby lub wszystkim tym po trochu.
Zdecydowanie nie. To są zupełnie różne rzeczy.2. Czy przydomek, określenie osoby, sprawowaną funkcję itp możemy nazwać Nazwiskiem?
Nazwisko to nazwa rodowa, wspólna dla całego rodu. O nazwisku można mówić dopiero wtedy, kiedy w danej społeczności jest konsekwentnie stosowany system nazywania osób przez indywidualne imię plus nazwę rodu, ewentualnie z dodatkowymi określeniami (patronimik, przydomek, itp.)3. Czym jest nazwisko.
Jest wieloczłonowym imieniem.Poza tym akurat ze wszystkich wymienionych państw faktycznie u Egipcjan czy Sumerów ten problem jest najbardziej skomplikowany i trudno jest określicz czy imię: Ten Który Urodził się w Gizie w Święto Wylewu, jest jeszcze imieniem czy nie tylko?
I ja przepraszam *wyciąga rękę*I mnie w końcu poniosło ździebko, za co przepraszam.
Users browsing this forum: No registered users and 1 guest