Raki wrote:Myślę, że nie chodzi tutaj o przywileje tylko o radość z gry. Sam zagłosowałbym za zmianami w surowcach i myślę, że znalazłaby się również spora grupa chętnych poprawić nieco ekonomię i grywalność cantra. Czy to w formie ograniczenia wydobycia czy występowania surowców, czy losowym zróżnicowaniu ilości wydobywanego surowca w poszczególnych osadach, tak aby każda osada mogła wydobywać inną ilość tego samego surowca. Wszystko przecież tylko po to aby było ciekawiej.
Co zaś tyczy się samej demokracji to zdziwiłbyś się psychowico gdybyś poczytał na jakie tematy i jakie wyniki wypadały w referendach w Szwajcarii (jak wiadomo kraj który zdecydowanie przewodzi na świecie w demokracji bezpośredniej). Ludzie choćby przegłosowywali podniesienie podatków, rzecz jasna wiedząc, iż zostaną one dobrze spożytkowane, przegłosowywali ograniczenia prędkości na autostradach czy obowiązkowe zapinanie pasów wiedząc, że to dla ich bezpieczeństwa. Nie chcę pisać czy to źle czy dobrze, to ocena indywidualna żeby nie było, że gloryfikuję demokrację, ale chodzi mi o samą sprawę "przywilejów".
A co do tematu to wkurzające są (przeważnie) stare postaci które śpią sobie smacznie, nawet gdy jakiś młody szuka jakieś pomocy, pyta, rozgląda się po mieście a gdy tylko ów młody popełni jakiś błąd, złamie prawo budzą się nagle jak poparzone wymierzając bez ceregieli od razu kary z górnej półki.
Demokracja bezpośrednia a demokracja to różne rzeczy. W sumie w ogóle same słowo demokracja ma mnóstwo znaczeń. Np. w wydaniu polskim to socjalizm, złodziejstwo, sprawiedliwość "społeczna" (czyli niesprawiedliwość).
Demokracja przy community tutaj nie działa - bo nie jesteśmy prawdziwą grupą społeczną związaną z sobą realnie. Znam dobrze przykład Szwajcarii i tam działa to w miarę dobrze ze względu na wpływ głosowania na prawo w kantonach, a nie w całym kraju - czyli głosowania o tym, co faktycznie dotyczy mnie i mojego relatywnie bliskiego otoczenia.
W Cantrze co z tego, że ty byłbyś w stanie się zgodzić na jakieś pozytywne zmiany. Ja też. Ale załóż temat w Suggestion o tym - albo po prostu przeczytaj jakiś z propozycjami wprowadzenia skończonych zasobów - i nożyce się odezwą.
A góra o wiele bardziej liczy się z tymi głosami - bo one są głośne, płaczliwe, powtarzalne. Ja użyję argumentów, ludzie emocji i koniec dyskusji. Kontrargumentować można logiczne argumenty, a nie przesądy i płacz o przywileje.