Jak on/ona mnie wkurza...
Moderators: Public Relations Department, Players Department
- B.M.T.
Re: Jak on/ona mnie wkurza...
Kocham cię Greek :*
Nie są skąpo odziane, są odziane bardzo bogato, to po prostu przy twoich postaciach trochę im się traci.
Nie są skąpo odziane, są odziane bardzo bogato, to po prostu przy twoich postaciach trochę im się traci.
- Zamia
B.M.T. wrote:Kocham cię Greek :*
Przynajmniej co do jednej postaci potwierdzam

- in vitro...
bardzo celna uwaga.Laura_ wrote:ps: że już nie wspomnę o tym, że wasz główny argument: zależność palmy kokosowe - gorący klimat też jest żywcem wzięta z naszego swiata, czyli OOC właśnie. Cantr nie mówi o tym ani słowa
moje zdanie jest takie, że skoro w mechanice Cantra nie ma pogody, to nie powinno się jej odgrywać, a przynajmniej nie narzucać się innym.
cantr się posypał
-
ale to powaznie zubaża grę, nie?
- B.M.T.
Ja jestem szmatą, podejmę w zasadzie wszystko.
- Marcia
Niekoniecznie. Umiem ubogacac sobie gre bez rzucania sie sniezkami.
-
Określanie klimatu na podstawie zwierząt, roślinności itd. nie jest takie głupie, za to kompletnym kretynizmem jest odnoszenie się do pogody i klimatu w realu. Jak już Avx napisał, wiadomo że warunki klimatyczne i pogodowe są inne w różnych miejscach Polski i świata. Dobrym rozwiązaniem byłoby wprowadzenie ikonki określającej pogodę w danej lokacji, już kiedyś był omawiany na forum ten pomysł, niestety nie pamiętam czym to się skończyło 
Co do mnie to dzielę klimat na strefy odnosząc się do ziemskiej półkuli północnej i sporo rzeczy się zgadza, tzn. na północy zimno, okolice Vlotryan umiarkowane, dalej na południe ciepło. Wiadomo, na Oorc są góry o surowym klimacie, Fic i Aldurea zamieszkałe przez bojvingów, którzy zawsze mi się kojarzyli z wikingami
, a okolice Zatoki Urodzaju - palmy, plaże wino i śpiew.

Co do mnie to dzielę klimat na strefy odnosząc się do ziemskiej półkuli północnej i sporo rzeczy się zgadza, tzn. na północy zimno, okolice Vlotryan umiarkowane, dalej na południe ciepło. Wiadomo, na Oorc są góry o surowym klimacie, Fic i Aldurea zamieszkałe przez bojvingów, którzy zawsze mi się kojarzyli z wikingami

- skotos
Określanie klimatu na podstawie zwierząt, roślinności itd. nie jest takie głupie, za to kompletnym kretynizmem jest odnoszenie się do pogody i klimatu w realu. Jak już Avx napisał, wiadomo że warunki klimatyczne i pogodowe są inne w różnych miejscach Polski i świata.
Po pierwsze nie podoba mi się określenie "kompletny kretynizm", po drugie jeżeli gracze w danym miejscu to akceptują to nie widzę problemu by sobie padał śnieg. Widziałem w cantr i lepienie bałwana, i odśnieżanie zasypanej drogi. Odbyło się to bardzo naturalnie i powiem więcej bardzo fajnie to wyszło.
Argument że w różnych miejscach świata jest różna pora roku, moim zdaniem zupełnie nietrafiony. Pójdźmy dalej, w różnych częściach świata jest różna pora dnia. Jakoś nie słyszalem głosów, które oburzały się tym, że gdy zbliża się noc w realu, to postacie w grze żegnają się życząc właśnie tej "dobrej nocy". Nie oszukujmy się zdecydowana większość graczy mieszka w tej samej strefie klimatycznej i czasowej i nikogo to nie razi.
Dużo bardziej razi mnie (też informacja przejęte z reala) wymuszanie na postaciach określonych zachowań związanych z wiekiem. Skoro postacie żyją po sto kilkadziesiąt lat to, dlaczego postać w wieku powiedzmy 70 lat jest uznawana za osobę w podeszłym wieku, a 40 lat za bardzo dojrzałą? Nie wiem ile lat mają najstarsze postacie w grze, ale przypuszczam, ze ta siedemdziesiątka to nie jest nawet połowa wieku tych długodystansowców. Moim zdaniem o wiele większym OOC, od pogody jest określenie "staruszek", które widnieje przy wieku doświadczonych postaci.
Zjadacz Chleba wrote:Co do mnie to dzielę klimat na strefy odnosząc się do ziemskiej półkuli północnej i sporo rzeczy się zgadza, tzn. na północy zimno, okolice Vlotryan umiarkowane, dalej na południe ciepło. Wiadomo, na Oorc są góry o surowym klimacie, Fic i Aldurea zamieszkałe przez bojvingów, którzy zawsze mi się kojarzyli z wikingami, a okolice Zatoki Urodzaju - palmy, plaże wino i śpiew.
Nie wiem co wiadomo, ale mi się tak nie kojarzy ...
... I'm pulling your strings
twisting your mind and smashing your dreams
Blinded by me, you can't see a thing
Just call my name, `cause I'll hear you scream
skotoooooooos
skotoooooooos
-
a propos vlotryan:
"Klimat umiarkowany – rozległa strefa klimatyczna, dzieląca się na półkuli północnej na chłodniejszą północną i cieplejszą południową i na półkuli południowej na cieplejszą północną i chłodniejszą południową. Średnia roczna temperatura waha się od 0 °C do 10 °C, a opady atmosferyczne występują w różnych porach roku. Charakterystyczną formacją roślinną dla klimatu umiarkowanego w części chłodniejszej jest tajga, natomiast części cieplejszej lasy liściaste i mieszane (kraje Europy Środkowej i południowa, czasem też środkowa część Skandynawii). Pory roku są w tej strefie łatwo rozpoznawalne i wyznaczane przez przebieg temperatury (ciepła, wilgotna wiosna, ciepłe, zazwyczaj suche lato, chłodna, wilgotna jesień i zima z niewykluczonymi opadami śniegu)."

ps. a właśnie, co z porami dnia? tu tez jestescie tak ortodoksyjni?
"Klimat umiarkowany – rozległa strefa klimatyczna, dzieląca się na półkuli północnej na chłodniejszą północną i cieplejszą południową i na półkuli południowej na cieplejszą północną i chłodniejszą południową. Średnia roczna temperatura waha się od 0 °C do 10 °C, a opady atmosferyczne występują w różnych porach roku. Charakterystyczną formacją roślinną dla klimatu umiarkowanego w części chłodniejszej jest tajga, natomiast części cieplejszej lasy liściaste i mieszane (kraje Europy Środkowej i południowa, czasem też środkowa część Skandynawii). Pory roku są w tej strefie łatwo rozpoznawalne i wyznaczane przez przebieg temperatury (ciepła, wilgotna wiosna, ciepłe, zazwyczaj suche lato, chłodna, wilgotna jesień i zima z niewykluczonymi opadami śniegu)."

ps. a właśnie, co z porami dnia? tu tez jestescie tak ortodoksyjni?
-
W Cantrze rok jest 20 dniowy...
Zimy trwające kilka lat... Ekhm :/
- skotos
Avx wrote:W Cantrze rok jest 20 dniowy...
Nie widzę przeszkód by tyle trwała. A kto powiedział, ze ma być inaczej. To samo można powiedzieć o nocy, przy roku 20 dniowym, jeden dzień cantryjski to 18 dni realnych. Jakoś noc trwająca 9, czy 10 dni nie dziwi.
Podsumowując nie ma żadnego sensu porównywać rok cantryjski do ziemskiego.
... I'm pulling your strings
skotoooooooos
skotoooooooos
- gawi
a może zmiany pogodowe w cantrze nie a miesieczne tylko trwają latami . Na ziemi też są okresy cieplejszych lat i chłodniejszych . Nikt nie powiedział że zima ma trwać w cantrze dla przykładu 5 dni ... może trwać nawet 10 lat cantryjskich a po niej przyjść 15 roczne lato ...to jest cantr nie real..
[img]http://img338.imageshack.us/img338/3060/swiniajj0.gif[/img]
http://gawi.posadzdrzewo.pl
http://gawi.posadzdrzewo.pl
- KVZ
- Players Dept. Member
to jest cantr nie real..
Dlatego właśnie kopiowanie pogody żywcem z codziennej rzeczywistości mija się z celem. To jest cantr, nie real, więc niech pogoda będzie Cantryjska (czyli jak narazie wcale, bo nie zaimplementowano), a nie nasza codzienna.
Corruption born inside. I'm part of dark side / A.F.K. / We'll steal your dreams and control your minds
https://twitter.com/DukeKVZ / http://www.futurerp.net/pages/link.php?id=24880
https://twitter.com/DukeKVZ / http://www.futurerp.net/pages/link.php?id=24880
-
kev, jest mnostwo rzeczy, ktorych w cantrze nie ma. na przyklad kreska upijania sie nieaktywna, wiec nasze postaci nie powinny sie upijac ani nawet wstawiac, prawda? sen jako taki w cantrze nie istnieje, prawda? (a postaci spia, a przynajmniej twierdza, ze spia) nie ma slonca, a opalaja sie. nie maja ust, a usmiechaja sie, caluja. przyklady moznaby mnozyc w nieskonczonosc, az do absurdu. tylko po co?
- lacki2000
Ja tam myślę, że to nie byłby wielki problem w dziale "Miejsce" wstawić kilka tekstów systemowych na temat pogody, na początek może być losowana raz na dzień a potem może bardziej przemyślana i do tego wpływająca na postacie ze względu na to jak są ubrane. No ale o tym już marzyłem dawno temu.
Te audire no possum. Musa sapientum fixa est in aure. Grasz w zielone? GRAM! Żądamy 24-godzinnego dnia cantryjskiego dla lepszej płynności działań!