De vergane glorie van Cantr

Buiten-karakter discussielijst voor Nederlandstalige spelers.

Moderators: Players Department, Public Relations Department, Players Department Trainee

*ono
Posts: 59
Joined: Thu Nov 13, 2008 6:00 pm
Location: Netherlands

De vergane glorie van Cantr

Postby *ono » Wed Jul 04, 2012 7:23 pm

Ik wil graag met deze nieuw topic een soort discussie met jullie starten.

Ik speel al een aantal jaar cantr en ik kan zeggen dat het gevoel dat ik bij het spel heb en de interesse erin over de jaren verandert is.
In de beginjaren dat ik het spel speelde weet ik dat ik bijna niet achter het spel was weg te slaan en ook dat het einde van de 200
minuten die we hadden vaak snel in zicht was. De laatste tijd echter voelt cantr steeds meer als een verplichting om aan mee te doen,
omdat ik mijn medespelers niet in de steek wil laten.

Ik wil graag met jullie zowel de leuke als de minder leuke zijde van het spel bespreken. De punten waar het spel in uitblinkt en de punten
waar je op afkraakt. De punten die je vroeger leuker vond en de dingen die je eigenlijk weer terug zou willen zien.
User avatar
freiana
Posts: 766
Joined: Fri Dec 26, 2008 9:21 pm
Location: Delft, the Netherlands

Re: De vergane glorie van Cantr

Postby freiana » Wed Jul 04, 2012 7:39 pm

Ik zit nu in mijn tweede keer Cantr spelen, ik ben er een jaar tussenuit geweest. Uit ervaring kan ik zeggen dat als het na een tijdje saai wordt een lange vakantie van Cantr een hele goede oplossing is. Het spel wordt niet anders, je beleeft het anders, omdat het een gewoonte wordt, en je heel veel dingen al eens gezien hebt. Characters gaan allemaal op elkaar lijken, iedereen doet ruwweg hetzelfde, de lol is er een beetje van af. Dit zit, denk ik, in de natuur van het spel. Er is geen "storyprogress" behalve hetgene je zelf doet, en zodra je het niet meer leuk begint te vinden werkt dat ook door op je characters. Neerwaardse spiraal.

Volgens mij zijn er een paar dingen die je kan doen als je hier last van krijgt:
-Je kan een tijdje stoppen, en later, als je dan nog wilt, terugkomen. Dan maar jammer voor je medespelers, ze hebben ook geen plezier aan mensen die er geen plezier in hebben, zou ik zeggen.
-Wat zou kunnen helpen is een character maken die HELEMAAL anders is dan al je andere. Speel je altijd als man, maak een keer een overdreven vrouwelijke vrouw, of andersom natuurlijk. Heb je nog nooit een gehandicapte gespeelt, probeer een keer een dove, een blinde, een stomme, wat dan ook. Het haalt de sleur er uit, zorgt dat het minder een verplichting wordt. (Kleine tip: dit kan je beter met een Engels character doen, die zijn nu eenmaal wat actiever)
-Ga alleen door met chars waar je nog -wel- plezier in hebt, zelfs als is dit er maar een. Na een tijdje wordt t hierdoor misschien weer leuker, en kan je weer langzaamaan nieuwe chars in gaan brengen.

Hopelijk heb je er wat aan ;)
Don't remember where I was - I realized life was a game - The more seriously I took things - The harder the rules became
jarco
Posts: 115
Joined: Tue Jun 19, 2007 11:39 am

Re: De vergane glorie van Cantr

Postby jarco » Thu Jul 05, 2012 6:56 am

Een mooie topic :)

Ik vind cantr op sommige gebieden ook wel saai.
Ik vind dat het helpt om doelen te stellen. Dit is altijd een enorme meerwaarde aan een char.
Maar over het algemeen vind ik dat Cantr te beschermend is geworden. De chars zijn te fel ingesteld op behoud van de huidige situatie. Iedereen beschermt iedereen. Ik heb enkele chars die proberen uit deze spiraal te breken maar heel cantr lijkt ingesteld om dit systeem te behouden (ik bedoel de spelers dan).

Ik heb gemerkt dat ik het enorm veel leuker vind om gewoon maar met een klein aantal chars te spelen en deze diepgaander te spelen.
User avatar
lulkoek
Posts: 197
Joined: Sat May 02, 2009 10:10 pm

Re: De vergane glorie van Cantr

Postby lulkoek » Thu Jul 05, 2012 8:59 am

Op het gevaar af stevig af te wijken van het eigenlijke doel van Cantr: ik denk dat een soort van queeste die door een moderator geleid wordt een oplossing zou zijn om uit de vastgeroeste patronen te geraken.

Momenteel heb je in Cantr een aantal opties:
- Je voegt je in bij de rest en doet als een schaap mee aan projecten en dergelijk om dingen te maken die al duizenden keren eerder ook gemaakt zijn. => saai
- Je probeert iets nieuw, meestal houdt dit in dat je karakter weg trekt en dingen probeert te ontdekken die 'nieuw' zijn. => werkt voor even voor mij
- Je meet je een speciale handicap of karaktertrek aan om het leuk te houden. => werkt even
- Je probeert een dief/piraat te spelen, wat meestal eindigt in gevangenschap en dood of als je wat geluk hebt verzeil je in een groep van plunderaars die de spel-mechanieken gebruiken om hun voordeel te bekomen, met de nodige slechte ooc-gevoelens tot gevolg. => not my style, ;)

Dit is niet alleen in Cantr zo... maar uit zich vooral in omgevingen zoals Cantr.
User avatar
freiana
Posts: 766
Joined: Fri Dec 26, 2008 9:21 pm
Location: Delft, the Netherlands

Re: De vergane glorie van Cantr

Postby freiana » Thu Jul 05, 2012 9:13 am

- Je probeert een dief/piraat te spelen, wat meestal eindigt in gevangenschap en dood of als je wat geluk hebt verzeil je in een groep van plunderaars die de spel-mechanieken gebruiken om hun voordeel te bekomen, met de nodige slechte ooc-gevoelens tot gevolg. => not my style


Ik denk dat het redelijk goed mogelijk is het spel heel erg op zn kop te zetten door een keer iets anders dan een dief/piraat te spelen, en een van mijn chars gaat daar eens een poging toe doen. Als dat lukt, en mensen nemen het over... Hmm. Ambitieuze ik, I know.
Het is alleen een beetje de vraag of het een goed idee is dit hier uitgebreid te posten, het daardoor hulp krijgen is volgens mij best wel CRB...
Don't remember where I was - I realized life was a game - The more seriously I took things - The harder the rules became
User avatar
Tiamo
Posts: 1256
Joined: Fri Feb 01, 2008 2:22 pm

Re: De vergane glorie van Cantr

Postby Tiamo » Thu Jul 05, 2012 11:16 am

Een interessant onderwerp inderdaad.

Ik ben heel benieuwd, Freiana :D Een karakter van mij heeft ook grote plannen, het wordt spectaculair als het gaat lukken, maar het is ook een kwestie van de lange termijn.

Zoals ik het zie zijn er drie dingen die het spel bepalen in Cantr: het IC-rollenspel, het opbouwen van welvaart en het opbouwen van sociale structuren.
Het echte rollenspel zie ik bij de nederlandse karakters niet zo veel. Er zijn karakters met bijzondere kenmerken (doof, stom, etc) wat natuurlijk even reactie uitlokt en er zijn een paar karakters die echt met karaktertrekken gespeeld worden (hulde!), maar dat komt allemaal bij gebrek aan tegenspelers niet zo uit de verf. Ik heb bijvoorbeeld niet één getrouwd nederlands stel gezien zolang ik speel. In het engelstalige gebied is hier veel meer van te merken.

Het opbouwen van welvaart is in Cantr vooral een kwestie van lange adem (of je moet geluk hebben met een 'sleutel'positie). Het overgrote deel van de nederlandstalige karakters leeft niet lang genoeg om werkelijk iets te bereiken op dit gebied en veel karakters proberen het niet eens. Het nederlandstalige gebied is dan ook ten opzichte van andere taalgebieden opmerkelijk onderontwikkeld. In het verleden heb ik me vooral hierop gericht, maar ik heb nooit lang genoeg achter elkaar gespeeld om echt succesvol te zijn.

Het opbouwen van sociale structuren is het oorspronkelijke speldoel van Cantr. Binnen het nederlandstalige gebied betekent dit dat er een dorpsleider is die alle touwtjes in handen heeft (soms met één of twee vertrouwelingen). De rest moet steeds vragen of ze wat mogen doen, wat wel bijna altijd wordt ingewilligd.
Dit is in de praktijk een enorme rem op de ondernemingsgeest van de niet-leiders. Het leidt er ook toe dat nieuwe spelers heel snel stilvallen en de interesse verliezen (Cantr is toch al geen erg toegankelijk spel voor nieuwelingen). Opvolging is voor zover ik weet nergens geregeld, dus bij het wegvallen van een leider stort de zaak helemaal in. Het is niet echt mogelijk om een gespecialiseerd beroep uit te oefenen (smid, herbergier, handelaar, artiest/bard); daar is een grotere schaal voor nodig en er moet meer ruimte voor gegeven worden door de dorpsleiders (minder totale controle). Hier valt echt nog heel veel te 'verdienen'.
Er is teslotte geen regelmatig onderling contact tussen de verschillende nederlandse dorpen (ook niet op het nl/f-eiland), dus er zijn geen locatie-overschrijdende sociale structuren.
In andere taalgebieden zijn er duidelijk complexere en grootschaligere sociale structuren, hoewel ook deze fragiel lijken en afhankelijk van de activiteit van slechts enkele karakters. Cantr in zijn huidige vorm lijkt nog niet echt geschikt voor dit spelonderdeel.

In het begin was ik vooral bezig met het opbouw-aspect van Cantr. Daarin valt voor mij nog steeds van alles uit te proberen, hoewel ik als speler de grenzen wel zie. Echt IC-rollenspel ligt mij niet zo goed, maar ik probeer zo nu en dan wel in te spelen op wat anderen aanreiken. Het aspect van de sociale structuren was wat mij vooraf het meest intrigeerde en dat heeft me ook over de streep getrokken om het spel eens te proberen. Daarin ben ik nogal teleurgesteld, maar ik heb de hoop nog niet opgegeven. Er staan nog een paar grote en kleine sociale evenementen in de planning. :wink:
I think ...
Sandra
Posts: 48
Joined: Tue Sep 19, 2006 5:15 pm

Re: De vergane glorie van Cantr

Postby Sandra » Wed Jul 25, 2012 9:58 am

van queeste die door een moderator geleid wordt


Missies kunnen toch binnen het spel ook door leden worden opgesteld? (je kunt dan alleen geen npc's gebruiken).

Ik merk dat karakters vaak meerdere beroepen kunnen uitvoeren, veel mensen maken hun eigen kleding, tools en wapens. Handel vind alleen een enkele keer plaats als er een reiziger/handelaar langskomt.
Daarbij zijn karakters vaak even vriendelijk tegen elkaar. Het lijkt me leuk om weer eens een echte chagrijn, lomperik of opdringerig karakter tegen te komen.

Return to “Nederlandse Spelers (Dutch)”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest