Poziom umiejetnosci a jakosc wykonanych przedmiotow

Forum dla graczy Cantr II do pozapostaciowego dyskutowania na temat nowych pomysłów dla rozwoju gry Cantr II.

Moderators: Public Relations Department, Players Department, Programming Department, Game Mechanics (RD)

lacki2000

Poziom umiejetnosci a jakosc wykonanych przedmiotow

Postby lacki2000 » Wed Sep 05, 2007 12:26 pm

Witam.
Chodzi mi od jakiegos czasu po głowie taki pomysł którym chciałbym się tu podzielić. Wiem że moje pomysły giną w gąszczu innych ale grunt to sie nie przejmowac :)
Zatem tytułem (mam nadzieję krótkiego) wstępu:
Dla mnie ważne jest zróżnicowanie - dlatego się cieszę że każda postać ma różny poziom umiejętności i dzięki temu może wykonywać z różnymi szybkościami dobra świata cantryjskiego. Trochę warto to rozbudować. Chciałbym aby jak coś (głównie ubranie, narzędzia, broń, biżuteria) wykona mistrz to aby to było widać w opisie oraz aby takie cosie były trwalsze niż te wykonane przez amatora czy niezręczniaka a bronie nawet skuteczniejsze nieco.

Nie wiem dokładnie jak to rozwiązać w szczegółach ale np:
Jak mistrz wykona topór to w opisie zamiast:
Stalowy topór bojowy
byłoby:
Mistrzowsko wykonany stalowy topór bojowy (+10% dmg, większa trwałość)
Umiejętniak:
Solidnie wykonany .... (+5% dmg, nieco większa trwałość)
Skuteczniak:
Zwyczajny ....
Amator:
Amatorsko wykonany ... (-5% dmg, nieco mniejsza trwałość)
Niezręczniak:
Kiepsko wykonany ... (-10% dmg, mniejsza trwałość)

Podobny opis z narzędziami a moze nawet pojazdami.
Z biżuterią i ubraniami to może być nieco bardziej pięknie :)
np kościana bransoleta:
Niezręczniak:
Kilka małych kościanych elementów nierówno obrobionych i niezdarnie połączonych tak, aby utworzyły razem bransoletę wokół nadgarstka.
Amator:
Kilka małych kościanych elementów nieco wygładzonych i obrobionych tak, aby utworzyły razem bransoletę wokół nadgarstka.
Skuteczniak:
Kilka małych kościanych elementów starannie wygładzonych i obrobionych tak, aby utworzyły razem bransoletę wokół nadgarstka.
Umiejętniak:
Kilka małych kościanych elementów bardzo starannie wygładzonych i obrobionych tak, aby utworzyły razem elegancką bransoletę wokół nadgarstka.
Mistrz:
Kilka małych kościanych elementów bardzo starannie wygładzonych z pięknymi rzeźbieniami na każdym koraliku, połączonych delikatnym wiązaniem tak, aby utworzyć niezwykle elegancką bransoletę wokół nadgarstka.

Zalety takiego pomysłu (mam nadzieję) widać a co do wad:
1. Każdy obiekt musi mieć swój poziom (dodatkowy parametr).
2. Ktoś musi dopisać opisy dla poszczególnych poziomów.
3. Ludzie z ładniejszymi rzeczami będą częściej zabijani :)

Rozwinięciem tego pomysłu jest wprowadzenie różnego poziomu wykonania projektu:
Wiadomo że im wyższy poziom tym szybciej. W tej nowej wersji każy mógłby decydować jak szybko chce wykonać dany przedmiot kosztem jego poziomu, np:
Mistrz chce wykonać topór to ma do wyboru aż 5 prędkości wykonania:
1. Szybko (np. 3x szybciej niż normalnie) - zrobi najgorszy topór,
2. Nieco szybciej (np. 1,5x szybciej) - zrobi amatorski topór,
3. Normalnie (1x) - topór poziomu 3 (skuteczniak),
4. Nieco wolniej (1,5x) - topór umiejętnie wykonany,
5. Wolno (3x) - mistrzowski topór z ozdobnymi okuciami i inkrustowanymi kamieniami szlachetnymi :)

Amator miałby nieco mniej możliwości:
1. Nieco szybciej (1,5x) - najgorszy topór,
2. Normalnie (1x) - amatorsko wykonany topór

to oczywiście tylko propozycja prędkości można je bardziej/mniej zróżnicować jeśliby się pomysł podobał czego nie przewiduję :roll:
Te audire no possum. Musa sapientum fixa est in aure. Grasz w zielone? GRAM! Żądamy 24-godzinnego dnia cantryjskiego dla lepszej płynności działań!
w.w.g.d.w

Postby w.w.g.d.w » Wed Sep 05, 2007 2:32 pm

Jestem ZA.
Quijo

Postby Quijo » Wed Sep 05, 2007 2:41 pm

Mi sie bardzo podoba ten pomysł, jestem jak najbardziej za :)
http://www.gks-murcki.com
Miaua

Postby Miaua » Wed Sep 05, 2007 2:47 pm

Aż się przełamię i powiem: za :wink:
Kamienny znak: I'm the Devil, I love metal!
Kamienny znak: Dzięki, Marolu Wielki Bardzo!

Image
CzerwonyMag

Postby CzerwonyMag » Wed Sep 05, 2007 4:13 pm

O ile manewr z różną jakością jest ok i jestem ZA, o tyle ten wybieralny czas pracy już mi się nie widzi.
"ImageCzlonek Federacji RP - odgrywaj z nami"

Image
Danio

Postby Danio » Wed Sep 05, 2007 5:00 pm

Za!
lacki2000

Postby lacki2000 » Wed Sep 05, 2007 5:26 pm

Dzięki wszystkim za poparcie. Czy to należy przetłumaczyć na angielski i umieścić w Sugestions?
CzerwonyMag wrote:O ile manewr z różną jakością jest ok i jestem ZA, o tyle ten wybieralny czas pracy już mi się nie widzi.

Uzasadnieniem wybieralnego czasu pracy jest to że mistrz taki sam topór jak amator może wykonać znacznie szybciej. Czasem klientowi nie jest potrzebny super topór a zależy mu na czasie wiec pojdzie do mistrza bo ten mu zrobi znacznie szybciej to co by dostał u amatora (szybciej niż aktualnie). Mistrz nie musi wszystkich swych przedmiotów wykonywać na poziomie mistrzowskim bo szkoda mu czasu (rzucania pereł między świnie :P )
Te audire no possum. Musa sapientum fixa est in aure. Grasz w zielone? GRAM! Żądamy 24-godzinnego dnia cantryjskiego dla lepszej płynności działań!
cald dashew

Postby cald dashew » Wed Sep 05, 2007 5:33 pm

wow.. jestem pod wrazeniem. trzy razy za :twisted:
Image
Image
Image
Avx

Postby Avx » Wed Sep 05, 2007 6:14 pm

Podejrzewam, że PD ma stanowczo za dużo rzeczy do zrobienia, by zajmować się tak czasochłonnymi bzdurami. Jeśli to zobaczycie, to tak za 5 lat (realnych, nie Cantryjskich - o ile ta gra będzie jeszcze wtedy istnieć).

Ale za.
NiKnight

Postby NiKnight » Wed Sep 05, 2007 10:13 pm

Pojawia się problem... (zresztą pamiętam, że kiedyś było coś podobnego).

Jaka będzie jakość wykonania broni jeśli będzie robił ją robotnik o niskich umiejętnościach a broń będzie przygotowana przez mistrza?

Tzn. Mistrz daje np.: duże drzewce i głowice topora ale topór wykonuje ktoś o niskich umiejętnościach.

Kolejne pytanie: jaka będzie jakość gdyby w tworzeniu topora uczestniczyły trzy osoby o różnych zdolnościach?

I następne: jaka byłaby jakość topora gdyby drzewce wykonywane były przez dwie osoby o różnych umiejętnościach, głowica przez trzy kolejne zróżnicowane osoby a sam topór złożony przez dwie następne?

Wolniejsze psucie: tutaj jestem za ale wiem, że wprowadzi to kolejne kolumny do tabeli, skomplikuje grę, itp. .

Myślę, że lepiej by ProgD zajął się implementacją np.: pogody niż tego pomysłu. Choć uważam za dość dobry ale narazie zbędny.
Ni Ni Ni Ni!
lacki2000

Postby lacki2000 » Wed Sep 05, 2007 11:31 pm

NiKnight wrote:Jaka będzie jakość wykonania broni jeśli będzie robił ją robotnik o niskich umiejętnościach a broń będzie przygotowana przez mistrza?

Słuszne pytanie, w tej propozycji zakładam że wszelkie półprodukty nie będą posiadać poziomu tylko produkt końcowy - wiem że to uproszczenie ale nie wszystko trzeba aż tak rozdrabniać.

(Pomińmy w poniższych przykładach opcję wybieralnego czasu pracy, czyli mistrz robi zawsze na 5)
Tzn. Mistrz daje np.: duże drzewce i głowice topora ale topór wykonuje ktoś o niskich umiejętnościach.

Będzie to topór o niskich parametrach (jak ktoś jest niezdara to nawet najlepiej wykonane głownie i drzewce popsuje).
Kolejne pytanie: jaka będzie jakość gdyby w tworzeniu topora uczestniczyły trzy osoby o różnych zdolnościach?

Tu bym zastosował po prostu średnią w dół, np: Mistrz (5), Amator (2), Niezręczniak (1) daje nam 8/3 < 3 czyli 2 - to tak jak by go zrobił Amator.
I następne: jaka byłaby jakość topora gdyby drzewce wykonywane były przez dwie osoby o różnych umiejętnościach, głowica przez trzy kolejne zróżnicowane osoby a sam topór złożony przez dwie następne?

To j.w., półprodukty bez poziomów więc liczy się kto składa topór na końcu. Jak mistrz i amator to mamy 7/2=3,5 zaokr. w dół daje 3 level topora.

Wolniejsze psucie: tutaj jestem za ale wiem, że wprowadzi to kolejne kolumny do tabeli, skomplikuje grę, itp. .

Słaby kontrargument :) ja uważam skomplikowanie gry (raczej nieznaczne w tym przypadku) za zaletę. A kolumny w tabeli to tylko dopisanie procentowych zależności dla każdego poziomu.

Oczywiście można się pobawić w poziomy półproduktów i ich uśrednianie ale to o wiele więcej roboty z opisami. No ale jak drodzy PD mają czas to proszę bardzo :)
Myślę, że lepiej by ProgD zajął się implementacją np.: pogody niż tego pomysłu. Choć uważam za dość dobry ale narazie zbędny.

No pogoda oddziałująca na tryb życia Cantryjczyków (a nie tylko dodająca opis danej lokacji) to by był coś.
NiKnight

Postby NiKnight » Thu Sep 06, 2007 1:35 pm

I kolejne pytanie:

Jaka będzie jakość broni jeśli przez 27% czasu jej robienia pracuje amator, przez 70% osoba o średnich umiejętnościach a przez sto procent mistrz, z tym, że przez 15% pracy pracują wszystkie trzy osoby?

No dobra wiem, że jest troche liczenia ale chce pokazać, że takie rozwiązanie będzie dość kłopotliwe no i mogą pojawić się "nadużycia", czyli broń końcową zawsze będzie składał mistrz a półprodukty robił każdy. Wtedy zawsze będzie wychodzić superbroń.

<Sugestia>

Może po prostu lepiej dodać nowe bronie (kopie tych co istnieją) ale widziane na wzór pojazdów - każdy z unikalną nazwą. Wtedy będzie można tworzyć unikalne miecze, tarcze itp. . Dobrze by tego typu rzeczy nie miały zbytniej przewagi nad zwykłymi, na przykład tylko 5% no a czas ich wykonania zwiększył się co najmniej trzykrotnie.

Miecz (lub inna broń) tego typu na stronie postaci powinna wyglądać inaczej niż standardowa, może ze swoją nazwą albo może tylko z napisem, np.: "całkiem nowa szabla z wygrawerowanym napisem".
Ni Ni Ni Ni!
Arucard

Postby Arucard » Thu Sep 06, 2007 1:58 pm

Apropo twojej sugestii do tego wystarczy poprostu RP :wink:
Kto chce stringi w cantr(walić na PM):
Miaua,Arucard,Chimaira,Frogutka,Quijo,Sayuri,Stuff(kto na ircu bywa ten go zna),Sztywna,Isis,Luke,Averus,Jinchuuriki,Miri
Artur

Postby Artur » Thu Sep 06, 2007 4:25 pm

idea pomyslu fajna, trzeba by pokombinowac
Robaczek

Postby Robaczek » Thu Sep 06, 2007 4:36 pm

Mi się to średnio podoba, szczerze mówiąc. Po pierwsze, tak, jak mówi Ni, sposób obliczania byłby, jak dobra rzecz powstanie, byłby niesamowicie skomplikowany (generalnie, nie da się praktycznie ustalić optymalnych przeliczników). Po drugie, jakoś ogólnie mi ten pomysł nie odpowiada. Niech już będzie tak, że poziom umiejętności wpływa na czas wykonywania przedmiotu/czynności, a nie na jej jakość. Przecież to jest sensowne - ktoś jest w czymś słaby, to, żeby zrobić to dobrze, musi się mocno przyłożyć i popracować dłużej. Po co zmieniać? Jest, naprawdę, wiele (wiele!) ważniejszych idei do zaimplementowania. Moim zdaniem, oczywiście.
Co do pomysłu Ni - wolę możliwość grawerowania, niż robienia od razu broni z napisem.
Glizda :) | 3819319
ImageCzłonek Federacji RP - odgrywaj z nami

Return to “Sugestie”