Chodzi mi od jakiegos czasu po głowie taki pomysł którym chciałbym się tu podzielić. Wiem że moje pomysły giną w gąszczu innych ale grunt to sie nie przejmowac

Zatem tytułem (mam nadzieję krótkiego) wstępu:
Dla mnie ważne jest zróżnicowanie - dlatego się cieszę że każda postać ma różny poziom umiejętności i dzięki temu może wykonywać z różnymi szybkościami dobra świata cantryjskiego. Trochę warto to rozbudować. Chciałbym aby jak coś (głównie ubranie, narzędzia, broń, biżuteria) wykona mistrz to aby to było widać w opisie oraz aby takie cosie były trwalsze niż te wykonane przez amatora czy niezręczniaka a bronie nawet skuteczniejsze nieco.
Nie wiem dokładnie jak to rozwiązać w szczegółach ale np:
Jak mistrz wykona topór to w opisie zamiast:
Stalowy topór bojowy
byłoby:
Mistrzowsko wykonany stalowy topór bojowy (+10% dmg, większa trwałość)
Umiejętniak:
Solidnie wykonany .... (+5% dmg, nieco większa trwałość)
Skuteczniak:
Zwyczajny ....
Amator:
Amatorsko wykonany ... (-5% dmg, nieco mniejsza trwałość)
Niezręczniak:
Kiepsko wykonany ... (-10% dmg, mniejsza trwałość)
Podobny opis z narzędziami a moze nawet pojazdami.
Z biżuterią i ubraniami to może być nieco bardziej pięknie

np kościana bransoleta:
Niezręczniak:
Kilka małych kościanych elementów nierówno obrobionych i niezdarnie połączonych tak, aby utworzyły razem bransoletę wokół nadgarstka.
Amator:
Kilka małych kościanych elementów nieco wygładzonych i obrobionych tak, aby utworzyły razem bransoletę wokół nadgarstka.
Skuteczniak:
Kilka małych kościanych elementów starannie wygładzonych i obrobionych tak, aby utworzyły razem bransoletę wokół nadgarstka.
Umiejętniak:
Kilka małych kościanych elementów bardzo starannie wygładzonych i obrobionych tak, aby utworzyły razem elegancką bransoletę wokół nadgarstka.
Mistrz:
Kilka małych kościanych elementów bardzo starannie wygładzonych z pięknymi rzeźbieniami na każdym koraliku, połączonych delikatnym wiązaniem tak, aby utworzyć niezwykle elegancką bransoletę wokół nadgarstka.
Zalety takiego pomysłu (mam nadzieję) widać a co do wad:
1. Każdy obiekt musi mieć swój poziom (dodatkowy parametr).
2. Ktoś musi dopisać opisy dla poszczególnych poziomów.
3. Ludzie z ładniejszymi rzeczami będą częściej zabijani

Rozwinięciem tego pomysłu jest wprowadzenie różnego poziomu wykonania projektu:
Wiadomo że im wyższy poziom tym szybciej. W tej nowej wersji każy mógłby decydować jak szybko chce wykonać dany przedmiot kosztem jego poziomu, np:
Mistrz chce wykonać topór to ma do wyboru aż 5 prędkości wykonania:
1. Szybko (np. 3x szybciej niż normalnie) - zrobi najgorszy topór,
2. Nieco szybciej (np. 1,5x szybciej) - zrobi amatorski topór,
3. Normalnie (1x) - topór poziomu 3 (skuteczniak),
4. Nieco wolniej (1,5x) - topór umiejętnie wykonany,
5. Wolno (3x) - mistrzowski topór z ozdobnymi okuciami i inkrustowanymi kamieniami szlachetnymi

Amator miałby nieco mniej możliwości:
1. Nieco szybciej (1,5x) - najgorszy topór,
2. Normalnie (1x) - amatorsko wykonany topór
to oczywiście tylko propozycja prędkości można je bardziej/mniej zróżnicować jeśliby się pomysł podobał czego nie przewiduję